Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Anonimul, ediția a X-a. Jurnal de festival

Zoom Anonimul, ediția a X-a. Jurnal de festival

Să recunoaștem: sîntem acolo. La cea de-a zecea ediție a Festivalului de Film Independent Anonimul, care se desfășoară în perioada 9-18 august în Delta Dunării, la Sfîntu Gheorghe. Deci dacă vreți să fugiți din calea caniculei de la oraș, vă așteptăm cu drag în camping. Lîngă grătarul cu pește, băi cinefililor.

Vineri, 9 august, am început în forță cu ultimul film al asiaticului Wong Kar-wai, Marele Maestru (The Grandmaster). Maestrul fiind legendarul Ip Man, mentorul lui Bruce Lee, iar forța venind din scheme complicate de kung fu. Despre film nu vă pot spune prea multe întrucît nu îmi place bătaia, iar asiaticii mi se pare că semană atît de mult între ei încît îi confund, dar am observat că soundtrack-ul – semnat de genialul și sensibilul Shigeru Umebayashi, băiatul ăla care a compus coloana sonoră de la In the Mood for Love – a sensibilizat destul de tare doi cîini pechinezi care au făcut sex printre picioarele spectatorilor toată seara.

Sîmbătă, după tradiționala baie în mare, am mers la masterclass-ul susținut de invitatul special al festivalului, regizorul ungar István Szabó, care a luat un Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1982 pentru Mefisto, film pe care, altminteri, l-am putut vedea seara în camping. Szabó a povestit participanților la masterclass despre Ingmar Bergman și felul în care acesta așeza lumina pe actori, despre cum apariția Internetului a schimbat cinematografia și, în general, despre tot soiul de lucruri pe care le știu regizorii care cîștigau Oscaruri cînd un sfert din redacția Cațavencii nici nu se născuse.

Seara s-a încheiat apoteotic cu un concert susținut de Robin and the Backstabbers și deja tradiționalul număr artistic al lui Gojira.

Duminică seară am căscat ochii la ploaia de stele în timpul concertului Luizei Zan și al lui Jimmy Cserkesz, după care am vizionat cu interes, în premieră în România, lungmetrajul regizat de Dustin Hoffman, Quartet.

Iar la ora la care scriu acest text încă mă aflu sub influența filmului Wajma – o poveste de dragoste afgană, un lungmetraj emoționant, regizat, scris și filmat de afganul Barmak Akram, jucat de non-actori și care a cîștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film Sundance 2013. Întrucît producătorul asociat este românul Dan Burlac, este posibil să mai prindeți filmul ăsta prin vreun festival autohton.

În rest, urmează o săptămînă plină de filme și muzici bune despre care, dacă nu veniți aici, o să citiți în numărul de săptămîna viitoare sub aparatul de aer condiționat de la birou.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]