Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Anonimul, ediția a X-a. Jurnal de festival

Zoom Anonimul, ediția a X-a. Jurnal de festival

Să recunoaștem: sîntem acolo. La cea de-a zecea ediție a Festivalului de Film Independent Anonimul, care se desfășoară în perioada 9-18 august în Delta Dunării, la Sfîntu Gheorghe. Deci dacă vreți să fugiți din calea caniculei de la oraș, vă așteptăm cu drag în camping. Lîngă grătarul cu pește, băi cinefililor.

Vineri, 9 august, am început în forță cu ultimul film al asiaticului Wong Kar-wai, Marele Maestru (The Grandmaster). Maestrul fiind legendarul Ip Man, mentorul lui Bruce Lee, iar forța venind din scheme complicate de kung fu. Despre film nu vă pot spune prea multe întrucît nu îmi place bătaia, iar asiaticii mi se pare că semană atît de mult între ei încît îi confund, dar am observat că soundtrack-ul – semnat de genialul și sensibilul Shigeru Umebayashi, băiatul ăla care a compus coloana sonoră de la In the Mood for Love – a sensibilizat destul de tare doi cîini pechinezi care au făcut sex printre picioarele spectatorilor toată seara.

Sîmbătă, după tradiționala baie în mare, am mers la masterclass-ul susținut de invitatul special al festivalului, regizorul ungar István Szabó, care a luat un Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1982 pentru Mefisto, film pe care, altminteri, l-am putut vedea seara în camping. Szabó a povestit participanților la masterclass despre Ingmar Bergman și felul în care acesta așeza lumina pe actori, despre cum apariția Internetului a schimbat cinematografia și, în general, despre tot soiul de lucruri pe care le știu regizorii care cîștigau Oscaruri cînd un sfert din redacția Cațavencii nici nu se născuse.

Seara s-a încheiat apoteotic cu un concert susținut de Robin and the Backstabbers și deja tradiționalul număr artistic al lui Gojira.

Duminică seară am căscat ochii la ploaia de stele în timpul concertului Luizei Zan și al lui Jimmy Cserkesz, după care am vizionat cu interes, în premieră în România, lungmetrajul regizat de Dustin Hoffman, Quartet.

Iar la ora la care scriu acest text încă mă aflu sub influența filmului Wajma – o poveste de dragoste afgană, un lungmetraj emoționant, regizat, scris și filmat de afganul Barmak Akram, jucat de non-actori și care a cîștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film Sundance 2013. Întrucît producătorul asociat este românul Dan Burlac, este posibil să mai prindeți filmul ăsta prin vreun festival autohton.

În rest, urmează o săptămînă plină de filme și muzici bune despre care, dacă nu veniți aici, o să citiți în numărul de săptămîna viitoare sub aparatul de aer condiționat de la birou.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]