Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Anticorupția merge mână-n mână cu excursiile în timp

Zoom Anticorupția merge mână-n mână cu excursiile în timp

Tel Drum, cea mai celebră firmă românească a ultimului an, a depus la tribunalul Teleorman o cerere de intrare în insolvență. Firma care a reușit să obțină zeci, sute de contracte de la stat, firma a cărei cifră de afaceri a mers mai mereu în sus, trăgând după ea și profitul, s-a trezit, brusc, amenințată de faliment și a vrut să se protejeze de creditori prin intrarea în insolvență. Cam transparentă manevra. Atât de transparentă încât până și procurorii DNA s-au prins că e ceva putred la mijloc, astfel încât au cerut tribunalului să respingă cererea Tel Drum, mirosind că firma ar cam vrea să se sustragă răspunderii în caz că se pierd multiplele procese inițiate de procurori.

Pentru că nu asta e povestea din acest text, vă putem spune de pe-acum că procurorii au avut o victorie de etapă, reușind să obțină amânarea cu două luni a pronunțării asupra intrării Tel Drum în insolvență. De fapt, asta era la finalul săptămânii trecute, căci luni tribunalul a decis că Tel Drum intră în insolvență.

Dar altceva e definitoriu în istoria asta pentru competența mult lăudată a celor mai drepți și mai viteji dintre procurori, cei de la Direcția Națională Anticorupție. Într-un domeniu unde fiecare virgulă contează, unde acuzațiile se bazează – sau ar trebui să se bazeze – pe rigoare și pe minuțiozitate la virgulă, DNA sare la atac, pe 25 ianuarie 2018, cu un comunicat extrem de oficial, în care-și dă cu competența în cap.

Comunicatul DNA nr. 98/VIII/3 din 25 ianuarie 2018 începe molcom, opinia publică fiind anunțată că Tel Drum a fost trimisă în judecată pe 27 decembrie 2017, lucru ce ne mai fusese comunicat, de altfel, și la data respectivă. După aceea, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA ne spune că mai există un dosar, comunicat și el către public în noiembrie 2017. Într-un comunicat din 17 ianuarie 2018, DNA anunță că Tel Drum SA a căpătat calitatea de inculpat în dosarul cu pricina. Ei bine, aici încep călătoriile în timp.

Căci, ne spune DNA: “La data de 17 ianuarie 2017 s-a adus la cunoștință S.C. Tel Drum S.A., prin reprezentant, calitatea de suspectă și dispunerea măsurilor asigurătorii în cauză (detalii în comunicatul nr. 72/VIII/3 din 17 ianuarie 2018)”. Așadar, pe 17 ianuarie 2018, DNA a decis inculparea Tel Drum. După care a călătorit înapoi în timp, fix un an, și a adus la cunoștința celor de la Tel Drum, prin reprezentant, că sunt urmăriți penal. Un an de zile nimeni n-a suflat o vorbă, până când s-au întors din călătorie procurorii, însoțiți de Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a instituției. Acasă au dat comunicatul cu decizia luată în 2018 și anunțată inculpaților cu un an înainte.

Dar nici cei de la Tel Drum nu s-au lăsat mai prejos, ne spune DNA. Pe 16 ianuarie 2018 erau o firmă OK, fără vreo problemă financiară cunoscută. Pe 17 ianuarie 2018, însă, depuseseră deja de un an cererea de intrare în insolvență. O spune DNA: “Tot la data de 17 ianuarie 2017, pe rolul Tribunalului Teleorman s-a înregistrat solicitarea debitorului Tel Drum SA Alexandria de deschidere a procedurii insolvenței, cererea având termen la data de 29 ianuarie 2018”. E clar că, deși pe 16 ianuarie la Tribunalul Teleorman nu era înregistrată vreo cerere de insolvență, pe 17 s-a produs călătoria în timp, iar cei de la Tel Drum din 2017 s-au grăbit să depună cererea de insolvență pe 17 ianuarie 2017, primind termen de-abia după un an și 12 zile. Între timp, cu o asemenea tergiversare, ar fi putut intra în colaps de-a dreptul, nu doar în insolvență sau faliment, dar iată că au rezistat, au mai primit niște contracte cu statul, au mai fost urmăriți penal în niște dosare, au mai comis infracțiuni.

Da, sigur, pare o chițibușăreală măruntă, dar nu e. Niște procurori de pixul cărora depind, uneori, viețile și carierele unor oameni sunt atât de incompetenți încât greșesc în acte oficiale cu diferențe de un an. Dacă așa sunt făcute și rechizitoriile, e clar de ce li se întorc din instanțe din ce în ce mai multe dosare, de ce baza condamnărilor în mandatele Kövesi e în dosarele făcute în mandatele Morar, de ce bilanțurile DNA sunt din ce în ce mai triste și mai lipsite de rezultate. Încercați dumneavoastră să prezentați celor de la ANAF, de exemplu, documente atât de confuze în ceea ce privește datele și vedeți cam ce rezultat obțineți. Bine, dacă sunteți simpli contribuabili, nu procurori, că atunci vi se iartă totul.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Dle de Hillerin, “sistemul” striga ” sistemul” dupa principiul din vechime care spune ca best practices constau in deturnarea atentiei prin ” hotul striga hotii”. Altfel cum se explica faptul ca dupa Ani de cercetari si aprofundari se ajunge la o mare fasaiala, toata tevatura fiind o cacialma pentru imagine si atat. S- a facut prea putin si subtirel, gainarii prin comparatie cu devalizarea de 1000 miliarde dolari in 27 de ani. Pai astea-s cazurile mamut?, cu niste termopane la aneu, sau niste tencuieli la mironica si altele asemenea? Am mai spus-o o si vad ca trebuie sa reiau, marea praduiala s- a declansat in 90, in toate judetele inclusiv Bucurestiul (care detine primul loc), toate jafurile fiind finalization de onorabila justitie cu nupuri, supuri, iupuri si in timp, dupa munca ” asidua” cu prescrieri. Notati va rog ca justitiarii care s- au facut oameni PE plan local au inaintat in varsta si functii la instante le superioare, carand dupa ei scheletele care le-au umplut fichetele alea ceausiste din tabla. Aveti meritul, printre putine publicatii, de a fi dezvaluit tenebrele acestui sistem’ de justitie care ” nici usturoi n-a mancat si nici gura nu- I miroase”, dar jaful a fost institutionalizat, fara oprelisti. Tragic este ca multi din cei care au pastorit sistemul de justitie sunt ” onorabili pensionari” de lux ( cu 15, 18, 20 mii lei Dumnezeule!) predand stafeta la copii sau nepoti (in famiglia), altii Inca in activitate mai cerceteaza can mai sunt niste dosare descoperite de presa so trebuie musai sa se finalizeze cu prescriere. Si atunci, vin si intreb, cine ii mai da la intors pe dinozauri, cine mai face dreptate in aceasta tara?, mai e cineva care sa ne salveze din marasmul in care traim? Ati vazut astazi?, scuze, scuze, scuze, justificari, justificari,………… In cine sa mai avem incredere in aceasta tara? Suntem, oare, pierduti?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]