Nu există nici măcar un singur oraş în România în care să nu auzi şoferi plângându-se că au probleme cu parcarea. De obicei, cele mai mari probleme vin din faptul că, dacă există un singur loc de parcare în faţa unui magazin (sau nu există nici măcar un singur loc de parcare în faţa unui magazin), toţi şoferii plângăcioşi vor dori să parcheze fix în faţa acelui magazin, chiar dacă la 20-30-50 de metri distanţă există o ditamai parcarea, goală.
Aţi văzut modelul în parcările hipermarket-urilor, unde mârleţii parchează pe locurile rezervate handicapaţilor doar pentru că nu pot împinge căruţul patru metri mai departe. Sau la Ikea, unde alţi mârleţi, eventual cu maşini de lux, parchează două-trei ore, timp în care-şi molfăie hot-dog-ul de un leu, fix pe locul celor care ar trebui să stea trei-patru minute, cât să-şi încarce cumpărăturile înainte de a pleca.
În fine, divagăm şi ne afundăm într-o sterilă filosofie a parcatului la români. Irelevant, însă, dar pe alocuri, căci nu există, cred, autoritate a administraţiei publice locale care să nu fie sensibilă la problemele şoferilor. Cum vine vorba de trafic, cum se discută despre parcări, chiar dacă oraşul nu este altceva decât o parcare imensă şi pustie, deranjată din când în când de blocuri şui, Primăria sare de dos în sus, încercând să găsească rapid o soluţie pentru rezolvarea neajunsurilor. De obicei, pentru fluidizarea traficului se fac nişte sensuri giratorii la de şapte-opt ori valoarea normală. Iar când vine vorba despre parcări, orice Primărie serioasă ar trebui să ia exemplul Câmpinei, unde, pentru amenajarea a cinci parcări pe străzile oraşului, se vor cheltui 2.230.000 de lei, adică un mizilic de aproape 500.000 de euro. Vă daţi seama că vorbim despre investiţii majore: asfaltat, schimbat borduri, tras dungi cu vopsea albă, pus două-trei semne de circulaţie. Dacă nici asta nu merită o cheltuială de 100.000 de euro pe parcare, chiar nu ştim ce ar mai merita. Sperăm, totuşi, ca din suma dată firmei de construcţii să mai rămână ceva bani, cât să-şi poată lua şi decidenţii locali nişte maşini, ca să nu rămână parcările goale.
Fondul articolului este corect. Nu pot totusi sa nu comentez ca in comparatie cu Focsaniul (unde locuiesc), Campina (unde sta fratele meu) este un rai al soferilor dpdv al locurilor de parcare.