Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Arte și mesmerie

Zoom Arte și mesmerie

Promit solemn să nu vă mai plictisesc niciodată cu informații negative sau scandaloase despre Uniunea Scriitorilor. O fi avînd și răbdarea dvs., săraca, limitele ei. Așa că sper ca articolul de față să fie ultimul. Am brehănit pe aici ani de-a rîndul și lumea m-a luat de nebun. „Uite, mama, un zurliu se joacă cu Justiția în nisip.“ Dar ce să vezi? În urmă cu cîteva luni, s-a încheiat ultimul proces între Uniune și contestatari. Pe scurt, era vorba de schimbarea statutului și de înregistrarea legală în Registru. Cum acestea nu s-au făcut deloc sau nu s-au făcut conform legii, Uniunea a încercat să se ferească de consecințe,susținînd că nu are legătură cu reglementările din OG 26/2000. Ea se trage de la celebrul decret din ’49 și deci să fie lăsată în pace. Deci nema Registru, nema adunare generală, vivat Statutul (care s-a mai schimbat o dată, de curînd). Pentru asta, se pare că avocata însărcinată cu rezolvarea cazului din 2015 pînă ieri ar fi încasat peste 600.000 de euro. Nu dau suma ca sigură, dar nici nu m-aș mira. Doar că, în loc să le spună clienților că ar fi mai cuminte să-și pună actele în ordine, doamna în chestiune a executat niște acrobații juridice care, ca luptele seculare, au durat nouă ani.Și a încasat. Să fie primiți, zic, dar, pînă la urmă, cineva tot va trebui să pună banii la loc, întrucîtsînt ai scriitorilor. Să nu uităm nici că, an de an, Uniunea s-a plîns că nu are bani, deși a fost finanțată de Ministerul Culturii. A avut suficienți și am să și arăt nițel mai jos cam pe ce s-au dus.

De curînd, tribunalul a publicat motivarea procesului de mai sus. Nu, nici vorbă de exceptare de la lege. Nici vorbă de 1949, 1924 și nici măcar de Burebista sau comuna primitivă. Legea e una pentru toți, dacă vrei să fii și cu slănina-n pod, și cu brișca unsă. Ei, și aici să te ții, că se lasă cu vînătăi. Citez: „Se notează că această limitare în privința înregistrării nu semnifică sub nicio formă neobligativitatea înregistrării în Registrul asociațiilor și fundațiilor a modificărilor aduse asociației, statutului ori altor aspecte privind funcționarea asociației, avînd în vedere producerea de efecte juridice prin înregistrări anterioare a aspectelor referitoare la organizareînființate prin legi, ordonanțe, decret-lege, hotărîri ale Guvernului sau prin orice alte acte dedrept public. S-a notat că Uniunea Scriitorilor din România face parte din acesteasociații, cărora OG nr. 26/2000 le-a recunoscut expres menținerea caracterului deutilitate publică“. Și, nițel mai jos, „[…]funcționarea asociației, interpretarea dorită de apelantă în sensul că art. 85 OG nr. 26/2000 a exclus obligativitatea înregistrărilor în Registru în privința funcționării și organizării, fiind exclusă. Aceasta deoarece conform art. 86 OG nr. 26/2000, pe data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe se abrogă Legea nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 6 februarie 1924, cu modificările ulterioare, precum și orice alte dispoziții contrare“.

Așadar, pentru a putea funcționa, USR trebuie/trebuia să se înscrie. Și ce o împiedică? Mai multe statuturi adoptate ilegal, absența vreunui membru din actuala conducere cu semnătură și date de identificare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, inexistența unei Adunări Generale. E de porc? E. Este ce am susținut noi, ciudații, atîta amar de vreme, lucru pentru care am fost excluși și porcăiți în revistele Uniunii, sponsorizate, și ele, de stat? E.

Țin să vă explic că cele mai multe „acțiuni culturale“ ale USR nu au fost plătite din vistieria proprie. Diversele festivaluri, deplasări, „turniruri“ (în străinătate) și premii au fost finanțate de instituțiile statului. Tare mă tem că banii ăștia (în absența unei identități juridice) vor trebui justificați cu acte sau pîrnaie.

Of, și erau atît de buni bănișorii de la stat! Puteau fi învîrtiți atît de profitabil. Ce jale pe directorii revistelor literare, ce jale pe șefi și șefuți de la vîrf și din filiale! Auzi, domnule, să piardă așa o dulce viață, pentru niște lei amărîți! Ce se bagă legea aici? Ce are cu noi? Banii ăia sînt un fleac, măi zgîrciobilor! De aia, oriunde se strînge lume și se dă vreun premiu, hop și noi!

Nu aș fi atît de ciudos, dacă membrii obișnuiți ai breslei ar trăi cît de cît mai bine. Dacă ar avea parte de atenție, asistență juridică, reprezentare. Dacă ar fi ajutați la încheierea contractelor, dacă ar fi sprijiniți în mici turnee de promovare, prin colaborare cu editurile. Nu, nu sînt bani! Dar fraierii care tremură de frica suplimentului sîntcea mai bună armată tremurătoare, gata mereu să pună batista pe țambal și să plătească cotizația.Acolo e bătaia peștelui. Și, să nu uit, absența totală a noilor scriitori, afirmați în ultimii zece ani.

Spun toate astea cu o imensă amărăciune. Instituția asta captivă s-a îndepărtat definitiv de profilul profesional de anțărț. În urmă cu 40 de ani, scriitorii aveau mai mult curaj, erau mai solidari, deși aveau deasupra capacul de canal al Securității și partidului. Cine știe? Poate că nu prea mai sînt scriitori în Uniune și au fost înlocuiți de zombi.

P.S. Citesc, de curînd, că USR a avut depus la finanțare un proiect, „ZOOM – Literatura tinerilor“. Dar se pare că a fost făcut atît de în dorul lelii, că nu s-a aprobat. Las’ că vine Ministerul Culturii, mesmerizat de gloria instituției, și-l pupă pe Bubico.

Citeşte mai multe despre:

10 comentarii

 1. #1

  Ba pe mine ma puteti „plictisi” oricat…se mai adauga un episod la foileton. Desi, cum spuneti, bine ar fi sa dispara motivul.

 2. #2

  Nimic de mirare. Scriitorii de astăzi nu au nimic din verticalitatea , etica si coeziunea de breasla. Nici tematica scrierilor nu se refera la ceva profund..
  Superficialitate , inviidie…..caracteristice omului ” nou ”
  Ce a fost, s a terminat.
  Ca și în creația teatrala și cinematografica.

 3. #3

  Never say never, dle Iaru. Subiectul este prea zemos pentru a fi abandonat mai ales ca panarama nu s-a incheiat. Cineva a murit la timp, acum vom vedea sfortari uriase de acoperi rahatul cu nisip ca pisicile cacacioase. Articolele pe tema aceasta au avut darul de a mai trezi niste oameni care erau letargici si ametiti ca gainile dupa dihor. Mai concret, fac parte dintr-o organizatie , de mult mai mica importanta si vizibilitate, care era copy-paste dupa USR, adica incepem prost, cu mistificari, ca sa iasa si mai prost si sa tragem ponoasele 30 de ani. Din acest punct de vedere va multumesc caci articolele au aprins un fitil pe care , acum, unii umbla disperati sa-l stinga inainte de a ajunge la bomba aka tribunal.

 4. #4

  interesant articol si descurajant pentru soarta scriitorilor

  • #5

   Deloc descurajant. S a dezumflat o GOGOAȘĂ . De cind categoria scriiitori trebuie sa funcționeze nelegal? Asta se înțelege din postarea dlui Diaconu,

 5. #6

  De unde aiureala asta cu uniunea scriitorilor cind in chestia asta s-a infiltrat tot grafomanul si plagiatorul, reprezentind-o. O uniune cu Vosganian la cirma e de risul curcilor. E decedata uniunea . Cum au avut astia relatii cu institutiile statului pe bani e o treabă care trebuie închisă. O să-i salte MILIȚIA !!!

 6. #7

  „Am brehănit” – Florin Iaru este bucurestean, familia la fel. In cariera, a predat in Galati si in judetul Giurgiu. Intrebare: de unde a pescuit Florin Iaru acest verb? Intr’o etapa de viata de acum deja 40 ani, mie la un moment dat mi s’a reprosat si „brehnesti dintre mama”. Deci cu ortografierea verbului si cu structura propozitiei pe care le vedeti. Sensul: „izbucnesti fatza de mama, faci scandal fatza de mama, faci o scena de fatza cu mama” etc. Multzam, scuze.

 7. #8

  Scuze, am uitat sa precizez ca faza a avut loc undeva in bazinul Dornelor.

 8. #9

  pentru membri taxa pe ouă/poate mai domol cu ouatul/ăștia mici au limbi mici/csfncsf

 9. #10

  Cine-i uniunea scriitorilor? Un șmecher, acum unul care numără ouă, fara de care afacerea cade in secunda a doua. A căzut el Constantinopolul …„și chiar seful de drept al uniunii URSS…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

Editoriale
 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

 • Două roabe

  25 iunie 2024

  Dacă e roabă, e de vînzare, dacă e roabă, mînere are, dacă e babă, pune-o la vatră, prinde-o c-o scoabă să care piatră, de-i tinerică, cheam-o la tine, dacă se […]

bijuterii argint