Cred că nimeni nu a avut timp să observe – deh, vremile sînt tulburi și nu pot fi deslușite nici cu ochelari de soare – că, pe lîngă victimele HoReCa ale pandemiei (pentru care se varsă șuvoaie de lacrimi), mai există niște rupți în cur, doar că ei nu sînt importanți: artiștii. Mda, ăia care ne fac să rîdem, să plîngem ori să țopăim și care, din cîte se știe, se hrănesc cu ambroziiie și cu roua dimineții.
Cultura stă la coada pandemiei și și-a lăsat rînd. Mai întîi criza, și mai la urmă viața. Nu vedeți că se coace un guvern? Hai, liniște!
Indemnizația pentru artiști rămîne cum am stabilit. Artiștii sînt băieți deștepți și fete frumoase. Cine a mai văzut artist mort de foame?
Guvernul (care guvern?) e ocupat de-o lună cu scandalul, așa că e uman și explicabil că a uitat că numai mîine nu-i poimîine, iar finanțarea națională a Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023 se lasă cu infringement. Nu vă plictisesc cu amănunte, dar așa sună viitorul: cu două directive uitate pe o etajeră la Ministerul Culturii, pe traseul de avizare, ne paște un infringement. Hai, că se poate!
Aflu pe căi ocolite că s-a închis (sau a falimentat) Fabrica de Pensule din Cluj, un spațiu de creație și difuzare a artei contemporane, situată în cartierul Mărăști, care fusese înființată în 2009, sub forma unui centru cultural independent. Și mai aflu că pică pe rînd, ca popicele, hub-urile culturale. Toate speranțele se îndreaptă către rotundul primar Boc. Cei mai optimiști (cunoscătorii, desigur) spun că inimosul primar liberal, mînat de duhul liberalismului nemuritor, își va pune bandana, tricoul galben și va ieși cu galeria prin oraș, scandînd: „Ro-mâ-ni-a! Victorie! Cultură!“.