Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Așa țară, așa proiecte

Zoom Așa țară, așa proiecte

În campaniile electorale se vorbește foarte mult despre România. Despre cea viitoare, pentru că despre cea prezentă îi e rușine oricui să vorbească la momente de veselie, așa cum sunt campaniile. Din când în când se vorbește și despre proiecte. De țară. Nu e o discuție serioasă, pentru că însăși ideea proiectului de țară pare o comicărie. “Haidi, bă, de asta ne arde nouă? Nu vezi că de-abia ne târâm de pe-o zi pe alta? Proiecte pe termen lung ne trebuie nouă? Hai să vedem cum facem rost de bani de salarii și pensii pentru luna viitoare și mai vorbim după aia!”

Și, totuși, la Cotroceni există o comisie

care se ocupă de proiectul de țară. Liviu Dragnea a vorbit și el, sâmbătă, despre proiectul de țară, spunând că el există, dar nu-l vedem noi, pentru că ne stă pe nas, ca ochelarii bunicului. După care ne-a spus că dacă ne facem treaba, fără să o numim neapărat proiect de țară, și urmăm vreo cinci direcții trasate de el, în 2040 vom fi a opta economie a Europei, vom fi cei mai tari din sud-estul Europei, vom fi nod de infrastructură rutieră între Orient și Occident, vom avea independență energetică totală și vom furniza energie și resurse petroliere țărilor din jur. Uau!

Cică ăsta ar fi, de fapt,

proiectul de țară al PSD, proiect care va intra în dezbatere publică și academică în curând și care, sub numele provizoriu de “Programul de dezvoltare strategică a României până în 2040”, va deveni lege. După care, “împărțit riguros în etape, programul de dezvoltare strategică va fi sub supravegherea Consiliului de Programare Economică, cu scopul de a preveni și elimina orice abatere, orice încetinire de ritm și orice întrerupere”. Pentru că “indiferent de condițiile politice, acest program de dezvoltare strategică trebuie să funcționeze neîntrerupt”.

Deocamdată, aceasta a fost

doar o parte dintr-un discurs ținut la un congres de partid, discurs pe care l-a urmărit puțină lume, toți așteptând să vadă ce se întâmplă cu Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu. Sunt multe alte lucruri declarate sfinte în programul de guvernare și de care lumea a început să mai uite. Vom mai auzi de programul de dezvoltare strategică a României până în 2040 prin 2019, în campania pentru prezidențiale. Dacă vom auzi, căci multe procese și dosare se vor mai fi scurs pe apa Dâmboviței până atunci.

Comisia prezidențială pentru proiectul de țară, care ar putea să vină cu o contrapropunere, baleiază între Tenerife și pârtiile autohtone, asemeni celui care a înființat-o.

La finalul primului său an

de mandat prezidențial, Klaus Iohannis ne anunțase pompos că are un proiect de țară. Și chiar așa părea.

“România educată”, în care țara noastră ajungea, încet-încet, o țară cu oameni școliți și capabili să facă față cerințelor unei lumi care se mișcă amețitor înainte, s-a stins fără glorie pe drum. Era bine că președintele și-a găsit un proiect chiar și după ce a fost ales, căci oricum nu l-ar fi ajutat la urne proiectul de țară cât l-a ajutat ura la adresa contracandidatului. Nu e la fel de bine că proiectul a sucombat înainte de a fi prezentat, căci e destul de clar că în 2018, în anul Centenarului, nu se vor discuta serios proiecte de țară, iar în 2019, an cu alegeri europarlamentare și prezidențiale, iarăși nu se va discuta despre proiecte pe termen lung, ci doar despre ologirea la urne a adversarilor.

Mai trist este că Opoziția

constituită în 2016 nu vine cu absolut nimic. La alegerile parlamentare din 2016, USR a avut scuza proaspetei înființări. Le ajungea că sunt o alternativă la osificatele partide clasice, nu le mai cerea nimeni programe, proiecte, nimic. La doi ani distanță, USR se ocupă de numărarea decibelilor din apartamente și de transmiterea pe Facebook a înjurăturilor dintre parlamentari. 2020 îi va prinde tot cu proiectele în vine, singurul lor motiv de fală urmând a fi că n-au furat.

De la PMP nu are nimeni nimic de așteptat. Poate doar fostul președinte așteaptă imunitate parlamentară, dar, altfel, nici măcar membrii partidului nu văd mai departe de toamna lui 2020.

Iar PNL?

PNL vine și lovește crunt, prin vocea eminentului economist Florin Cîțu: “Eu cred că ar trebui să terminăm cu această propagandă, adică sănătatea şi învăţământul, prioritatea zero în România. Au fost 28 de ani priorităţi şi nu ştiu dacă vă place cum arată atât sănătatea, cât şi învăţământul”.

În locul educației și al învățământului, proiectul de țară al domnului Cîțu este sectorul privat.

Nu știm ce înseamnă asta. Nu știm ce vrea să spună șeful comisiei economice din Senat când afirmă că “sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în România, nu învăţământul, nu sănătatea!”, dar știm, totuși, că educația și sănătatea nu au fost priorități niciodată. Dacă educația ar fi fost prioritate vreodată în ultimii 28 de ani, nu am fi ajuns ca 50% din absolvenții de liceu să fie analfabeți. Dacă am fi investit în educație măcar cei 6% prevăzuți de Legea educației din 2010, tot ar fi fost un lucru. Dar nu alocăm Educației nici măcar 3% pe an, așa că…

În general, prioritățile guvernanților

sunt numite priorități pentru că sunt lăsate să treacă înainte prin intersecția cu istoria. Iar Opoziția are o singură prioritate: să ajungă la putere. La fel cum unica prioritate reală a Puterii este să se mențină la putere cât mai mult posibil.

Peste un an, candidații la președinție, oricine vor fi aceștia, ne vor vorbi, iar, despre viitorul nostru luminos. Dar ne vor vorbi puțin, căci după aia vor fi ocupați să ne povestească despre cât de periculoși sunt adversarii, cum vor aduce aceștia dominația rușilor sau a lui Soros, după caz.
Nici în 2020 nu vom avea parte de dezbateri mai aprofundate, pentru că, nu-i așa, dezbaterile serioase se țin pe calm, în spații aseptice, ele nefiind pentru toți proștii cu drept de vot, ci doar pentru cei mai buni dintre noi, aceia care pot transforma idealurile în sloganuri și sloganurile în indemnizații consistente de parlamentari, președinți sau miniștri. La revedere, România, ne mai auzim peste 100 de ani, dacă o mai fi ceva de auzit.

2 comentarii

 1. #1

  Pai nu trebuie sa aiba zaharel pana in 2040? Stati linistiti la locurili voastre ca are cine sa-i creada! E plina tara de scoliti la IDD,pai crezi ca astia or sa vrea vreodata “lupta dreapta”?! Cred ca mai multe sperante sunt de la cei nescoliti care ,vrand nevrand, se formeaza pe piata muncii (si a realitatii)!

 2. #2

  Cred ca intelegeti gresit conceptul asta de “proiect de tara”. Proiectul nu e pentru noi ci pentru ei – felia din tort care ii revine fiecaruia dupa prosteala data fraierilor, pardon, alegeri am vrut sa zic. De fapt, nimeni nu are si nici nu a avut vreodata vreo idee la ce trebuie facut pentru noi, conteaza doar clica care te sustine si binele propriu. Ultimii aproape 30 de ani sunt martorii tacuti ai acestui fapt.
  PS. Inca o data v-au blocat nemernicii – asta dovedeste ca munca depusa nu e in zadar si chiar ce faceti deranjeaza.
  Respect dvs. si celor din redactie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]