Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Atenție! Nu cumpărați țigări de la oameni chei!

Zoom Atenție! Nu cumpărați țigări de la oameni chei!

După tragedia de la Colectiv, românul a înțeles că focul e o tehnologie complicată, care nu trebuie lăsată pe mîna oricărui prost. O problemă clasică, de epoca de piatră. Așa că iar s-a scos la înaintare legea aia de reglementare a fumatului în spațiul public, care a mai făcut un pas decisiv. Fiind România, însă, o lege trebuie să facă foarte mulți pași decisivi pînă ajunge să fie implementată. Mii, poate milioane de pași.

A fost un prilej bun și pentru ca Internetul să se umple de oameni care nu înțeleg diferența dintre spațiul public și cel privat, dar au o opinie, să behăie de interzicerea fumatului în baruri. Pentru că dacă eu vînd mere la mine acasă, am chef să fumez și nu mă ascund, iar tu ai o problemă cu asta, democratic nu e să îmi boicotezi afacerea și să lași economia de piață să mă pedepsească pentru comportamentul meu neplăcut omului. Democratic e să interzici omului ce are voie să facă la el în casă, deși toată lumea e perfect conștientă de ce face acolo cînd intră.

Dar asta e gargară veche. O luptă paralelă legată de fumat se duce în fundal și nu o vede nimeni. De vreo jumătate de an, Poliția Română a umplut țara, din banii noștri, de afișe cu un chel care e contrabandist de țigări și posibil solist la Voltaj, în care ni se explică cît de mult cîștigă el din afacerea asta și ce fraieri sînt ăia care cumpără țigări de contrabandă, că îl îmbogățesc pe chel. Mi se pare o campanie complet ratată. Ar trebui să mă enerveze că e ăla bogat? De ce, fiindcă sînt român și funcționez pe sistemul „Să moară capra vecinului”? Ar trebui să mă deranjeze că afacerea e mai profitabilă pentru el decît pentru client? Păi, dacă e pe-așa, hai să începem cu băncile. Bastarzii ăia mă taxează cu 50 de bani doar ca să-mi spună cîți bani de-ai mei sînt la ei și pe mine trebuie să mă deranjeze că un contrabandist are profitul mare la baxul de țigări?

Sau ar trebui să mă deranjeze că nu plătește taxe? Păi, dacă nu plătește taxe, cu ce e diferit față de o mare parte din afaceriștii români? Deunăzi, fiscul a anunțat că a găsit, la zece afaceriști români cu avere de peste 20 de milioane de euro, venituri nedeclarate de 87 de milioane de lei. Rata de colectare a TVA-ului în țară e puțin peste 50% și nouă ar trebui să ne pese că un contrabandist are papuci auriți?

Și dacă tot veni vorba de banii ăia ai noștri, care ar trebui să ajungă la stat și nu ajung din cauza nesimțiților de contrabandiști: decît să-i cheltuiască pe o campanie în care să ne spună că tipul de la Voltaj e un nene rău pentru că face contrabandă cu țigări și are jacuzzi și tîrfe pe care noi nu le avem, nu mai bine îi cheltuia Poliția ca să-i prindă pe contrabandiști? Știm deja că băiatul ăla e un infractor. Treaba voastră e să-l prindeți, nu să ne spuneți că e infractor. Șo pe el, Poliție!

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Dar de ce eu ca fumator trebuie sa fiu marginalizat, umilit si obligat sa fumez afara in locuri insalubre in vant, ploaie, frig? Taxele mele se incaseaza? Platesc dari la stat si toate cele? Vrem sa fie ca “afara”? O saptamana petrecuta in Belgia unde am fost nevoita sa fumez afara langa aurolaci, in miros de urina si jeg. Jeg cum vezi prin ghetouri. De ce asa, fumatorii nu sunt oameni?

 2. #2

  Ești obligată!
  După ce trec printr-un bar sau pub, unde toti serpii fumează ,ajung acasă mirosind a hoit de caine mort.

 3. #3

  Asa e in unele baruri sau pub-uri. Sunt si unele in care s-a investit in sisteme de exhaustare performante. Cu aia ce faci? Te caci in investitiile lor?

 4. #4

  Bautura este buna? Este interzis sa consumi bauturi in locurile publice (parcuri, in fata blocului, in fata chioscului) si desi este lege data , unde beau cei care-si zic”nea” ion, Gheorghe , Vasile ? Fix acolo. Ati vazut sa fie amendati?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]