Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Avem o Deltă. Cum o jefuim? Episodul 11: Procesele lungi și dese, cheia marilor succese!

Zoom Avem o Deltă. Cum o jefuim? Episodul 11: Procesele lungi și dese, cheia marilor succese!

Teoretic, legile sunt făcute pentru a fi respectate, iar acțiunile în justiție sunt făcute pentru a ajuta oamenii să-și capete dreptatea. Teoretic. Practic, legile pot fi interpretate în multiple moduri, mai ales într-o țară în care nu există o practică judiciară unitară, iar instituția precedentului juridic este văzută ca o fantezie a unor țări ce nu înțeleg independența judecătorului și dorința acestuia de a-și pune amprenta asupra actului de justiție.

Mai dureros este

că, uneori, oricât de mult s-ar fi reformat Justiția românească în ultima vreme, încă te mai poți folosi de ea pentru a face rău.

Despre contractele de concesiune pentru terenurile agricole din Delta Dunării am mai povestit și vom mai povesti până când se va ajunge la o stare de normalitate. Acum doar vom rezuma.

Există trei mari concesionari care au luat de la Consiliul Județean Tulcea, în concesiune, suprafețe care însumează peste 20.000 de hectare. Mai bine de jumătate din totalul terenurilor agricole din Deltă care se află în proprietatea CJ Tulcea. O parte dintre aceste contracte au expirat în 2017, celelalte expiră în 2018. Concesionarii ar vrea ca, după douăzeci de ani în care au plătit redevențe ridicol de mici, contractele să le fie prelungite cu minimum zece ani. Consiliul Județean nu vrea acest lucru, ci vrea să scoată la licitație terenurile respective, pentru a câștiga, în sfârșit, niște redevențe oneste, care să mai panseze bugetul suferind.

În acest moment, situația este următoarea: în cazul terenurilor ale căror contracte de concesiune au expirat, foștii concesionari nu mai au dreptul de a face lucrări agricole, nu mai pot obține subvenții, nu mai au autorizație de mediu pentru a face ceva pe acele terenuri. În partea cealaltă, Consiliul Județean nu mai încasează nici un leu redevență. Contractele care expiră în 2018 sunt și ele în instanță, unde s-a cerut rezilierea lor pentru nerespectarea clauzelor referitoare la folosirea de substanțe interzise. Nici pentru aceste terenuri nu există autorizație de mediu, nu se pot efectua legal lucrări, nu prea se pot încasa subvenții. Nici redevențe nu se prea încasează…

Ei bine, situația s-ar putea prelungi

la nesfârșit, cu ajutorul tertipurilor legale. La finalul lunii martie, cei trei concesionari aveau pe rolurile instanțelor nu mai puțin de 49 de procese legate de terenurile respective. Atâta vreme cât aceste procese, unele pornite în urmă cu doi ani, unele cu mai multă vreme în urmă, sunt pe rol, e foarte greu de crezut că se va rezolva situația terenurilor și că în Deltă se va putea face legal agricultură pe terenurile respective. Așadar UE și statul român vor scăpa mai ieftin o vreme cu subvențiile, economisind câteva milioane, iar bugetul CJ Tulcea va răsufla și el ușurat de câteva milioane de euro, anual, până când se va ajunge la o soluție legală.

Campionul proceselor este,

de departe, Traian Rece, proprietarul SC Agrodelta Sireasa SA, pe care a cumpărat-o de la statul român la preț de mașină de lux second-hand. Fostul ospătar, revoluționar și senator are, în momentul de față, 38 de procese cu Consiliul Județean Tulcea. Prin toate aceste procese împiedică punerea în executare a unor sentințe anterioare sau împiedică predarea către proprietar a terenului căruia i-a expirat contractul de concesiune etc., etc.

Dar 29 dintre aceste procese sunt de-a dreptul criminale. În 29 de acțiuni în justiție, Agrodelta Sireasa atacă în instanță încheierea de carte funciară în zone prin care ar urma să treacă drumul Tulcea-Chilia.

Acest drum, care a fost recent trecut la statutul de drum județean, ar urma să ușureze legătura continentului cu Delta, făcându-le localnicilor din Deltă mai ușor și mai ieftin accesul către Tulcea, către spital și alte instituții de maximă utilitate, iar mărfurilor lor scurtându-le cu ore drumul spre piețele de desfacere. Mai mult, transportul între Deltă și Tulcea ar deveni mai ieftin, nu doar mai rapid, ducând la scăderea costului vieții pentru toți cei ce trăiesc în partea defavorizată a județului.

Pentru realizarea acestui drum, autoritățile programaseră atragerea de fonduri europene, cu o valoare totală de aproximativ 45.000.000 de euro. Ei bine, din cauza acestor atacări în instanță ale cărților funciare, care nici măcar nu au un termen de judecată fixat, proiectul este foarte aproape de ratarea finanțării.

Peste un an sau doi,

când Justiția își va fi făcut treaba și va fi constatat netemeinicia atacării cărților funciare, Traian Rece va râde fericit că și-a făcut treaba și a împiedicat o investiție de 45 de milioane de euro. Oamenii din Deltă nu vor avea de ce să fie veseli și, poate, nici nu vor sesiza că nu au drum. Probabil se vor descurca și mai departe cum s-au descurcat vreme de secole. Iar Justiția nu va putea să facă nimic pentru a-l trage la răspundere pe fostul ospătar care, iată, reușește să profite de slăbiciunile sistemului pentru a pune bețe în roate fără să aibă de suferit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint