Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Banciu gol

Zoom Banciu gol

Radu Banciu se lasă. Îmi voi aminti cu bucurie de serile în care nu mă uitam deloc la emisiunea lui.

La fel de bine puteam să-i văd derapajele misogine, homofobe sau ura împotriva săracilor a doua zi pe site-ul B1.ro, care se lăuda cu ce spunea noaptea vedeta. Pentru că așa e prostia: se ia și nu doare.

Există o fudulie a românului: respectul pentru cel care știe nume, cifre, date, cel care are multă carte băgată în cap, în felul în care bagi rahatul de câine în punguță ca să-l arunci la coș.

Ei sunt românii pe care îi poți auzi: da, dom’le, într-adevăr, îi ura pe unguri Vadim, dar era deștept foc. Și căscau gușterii canalizarea la Vadim cum turuia date de naștere ale compozitorilor, scriitorilor. Se lăsa Vadim în cultură cum se lasă porcul în propriul rahat, și lumea: da, bă, uite, o fi cum o fi, dar e al dracului de deștept. Pentru mulți dintre români poți fi deștept deși ești xenofob, homofob, deși nu ai descoperit și nu ai inventat nimic în afară de noi culori ale spumei de la gură. Dacă-i scuipi românului niște Puccini și Kant, te pupă-n fund.

Pe aici, pe undeva, era și Radu Banciu. Dom’le, ziceau unii, are memorie. Și primul meu calculator din 1998 avea memorie. Și ceasul pe care-l port la mână are memorie.

Culmea, prin Vadim, prin Banciu, prin ce consideră românul limitat că are acces la “deșteptăciune”, se exploatează, de fapt, slăbiciunea pentru clasa deșteaptă și valoroasă, în raport cu vulgul, cu proștii, cu populimea. Se uitau unii la Banciu și dădeau din cap exact pe ideea: bă, mă uit la Banciu, înseamnă că sunt deștept, pentru că Banciu zice cuvinte în franceză și se lamentează că ăștia din politică sunt proști. Deci noi și cu Banciu nu suntem proști, doar că nu am avut noroc. Altfel: muie lui Halep, muie la toți, noi suntem deștepți.

Se încheie un capitol trist și penibil graseiat din istoria televiziunii, să sperăm că dispare și nu se răzgândește.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Se pare că este multă dreptate in articol. Niciodată un ziarist nu a făcut mai mult rău.

 2. #2

  Vizavi de Vadim, cred ca trimiterea doar la compozitori si scriitori este simplista. Putea da detalii despre absolut totii presedintii SUA (ii stia dupa numarul de ordine, le stia si al doilea prenume, elemente semnificative din mandate), despre Mita Biciclista, Crucea de Piatra, etc. Mult mai mult (chiar daca inutil) decat dl Banciu, care se distinge exact printr-o franceza nazalizata (cred ca nu din afectare, ci de la natura) si cam atat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]