Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Baruri europene: Shipka, Kazanlîk

Zoom Baruri europene: Shipka, Kazanlîk

Recomandarea de astăzi e pentru consumatorii curajoși plecați să petreacă Revelionul (stil vechi) pe schiuri, la bulgari: dacă, în drum spre Bansko, după Plovdiv, între Kazanlîk și Gabrovo, ai amorțit în mașină sau ți se face o sete cumplită, înseamnă că e momentul unui popas de cafea/bere la barul-bistro Shipka.

Situat în trecătoarea cu același nume din munții Stara Planina, în apropierea unui monument-turn din piatră – o tură de șah imensă care marchează locul unor partide sîngeroase ale turneului ruso-turc din 1877, în urma cărora alde Mustafa au fost făcuți de fiecare dată mat –, barul face parte dintr-un complex turistic (motel & camping) fantastic. Fantastic, în sensul sugerat de următoarele imagini: în curtea stabilimentului, printre tunuri vechi, butoaie și roți de căruță, la bazinul artezianei sparte de lîngă terasa cu scaune de plastic, se adapă un dinozaur verde din fibră de sticlă. Interiorul, de bar sătesc construit parcă de un fan bulgar al serialului Twin Peaks, e decorat la fel de halucinant: blănuri, cranii și coarne de animale ciudate pe pereți, trunchiuri de copac contorsionat, ghivece cu plante pe care doar botaniștii ar ști să le catalogheze dacă sînt carnivore sau nu.

Presupunînd că n-ai fugit încă, speriat de ambientul ăsta oarecum intimidant pentru cei trecuți de multă vreme de perioada Narnia & Harry Potter, e timpul să comanzi cîte ceva. Îndrăznește, e ieftin: o bere locală Zagorka costă 1,70 leva (puțin peste 3,5 lei), pentru o salată scoți din buzunar între 1,50 și 4 leva. Totul e să fii bun la mimă pentru că barmanul-chelner, scos din bulgăreasca lui imposibilă, e surdo-mut complet. Și, dacă nu ți-e teamă de posibile coșmaruri cu pitici dansatori, doamne cu butucul și T-Recși mutanți, îți mai fac o recomandare: poți rămîne peste noapte la Shipka – închirierea unei căsuțe e doar 45 de leva.

Publicat în Cațavencii, nr. 1 (79)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Patrie și valută

    10 februarie 2025

    La vremea lor, dacii lui Călin Georgescu mîncau ierburi, turte de orz și seu de oaie. Voievozii consumau terci de ovăz, usturoi, lapte și pește sărat. Nu erau roșii, cartofi, […]

  • De ce Dumnezeu nu-și va cheltui nici măcar mărunţișul cu noi

    4 februarie 2025

    Cînd Cel de Sus, dînd într-o parte norii, să vadă dacă m-am umplut de har, m-a auzit cum ușui cerșetorii că nu am mărunțiș în buzunar, n-a pregetat pe cînd […]

  • Doi lupi

    3 februarie 2025

    „O poveste de demult, de pe vremea dacilor, cînd se spune că lupoaica a simțit că naște, și sărea din piatră în piatră să-și caute o vizuină.“ Așa începe Călin […]

  • Cei doi Antonești

    27 ianuarie 2025

    Un criminal de război antisemit, părtaș la Holocaust, și un șomer repatriat de la Bruxelles, scos de la naftalină din dulapul soției. Ăsta e intervalul de nenorocire și salvare a […]

  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

Iubitori de arta