Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Băsescu își ia adio și de la el însuși

Zoom Băsescu își ia adio și de la el însuși

Cînd a fost întrebat ce părere are despre Revoluția Franceză, Mao, autorul mult mai sîngeroasei Revoluții Culturale din China, a spus că e prea devreme să se pronunțe. La noi, țară mică, istoria se schimbă încă din timpul vieții protagoniștilor. De cele mai multe ori, așa cum vor ei. Uitați-vă la cronicarii tîrzii care își pupau comanditarii sub caftan și le făceau adversarii domnești de panaramă!

Mai nou, în România, pînă să ajungă pe mîna istoricilor, contemporaneitatea e frăgezită de memorialiști, în scris ori pe gură, după încheierea fiecărui ciclu de putere. Ca să se asigure de o posteritate convenabilă, Iliescu și Constantinescu și-au făcut singuri bilanțul cu fața către istorie, într-o proză plictisitoare, pe care nici măcar anecdotele n-o fac mai acătării.

Și mai nou, președintele Iohannis își scrie memoriile încă din primele luni de la intrarea în pîine, conform principiului că, dacă scrisul rămîne, cel mai sigur e să te bagi în istorie cu pixul tău, din timp și pas cu pas. Fiindcă nu le are pe-astea cu scrisul, deși și-a manufacturat o semnătură ca de Napoleon după ce-a ajuns la Cotroceni, Traian Băsescu a inventat funcția de fost președinte în exercițiul funcțiunii, postură din care se agață de istorie ca pisica de pernă.

Atîta că, în timp ce Băsescu își apără mandatul, ca un ex-președinte de tarabă dintr-o piață de cartier, de se dau susținătorii lui de ceasul morții, fiindcă nu mai știu cum să-l apere de el însuși, istoria pe care el vrea s-o bată în cuie îi fuge de sub picioare. Oripilat ca intelectualii care, cînd erau la putere, alături de el, se lamentau că, de fapt, sînt în opoziție, Băsescu constată că oamenii lui se arestează între ei și că foștii lui apropiați îl trădează, scriindu-i sau povestindu-i oral cele două cincinale de putere altfel decît ar vrea el.

Și asta încă n-ar fi nimic, dar tot mai lipsit de timonă, din postura de fost președinte aflat în exercițiul funcțiunii, Băsescu își dă singur peste picioare, de parcă ar fi intrat în disidență față de sine însuși. În noul film, în serial, cu el în rol principal, după cel de la perdeluțe, în care își lua adio de la PD și de la PDL, Băsescu își ia adio de la cel care a fost, de parcă s-ar pregăti pentru penalul care ar putea fi.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Super !!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale