Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Big Brother și frații săi

Zoom Big Brother și frații săi

Franța și-a omorît caricaturiștii

cu mîna unor algerieni islamizați, produși pe teritoriul francez. Iluminismul ei, democrația, libertățile și legile ei închinate siguranței naționale n-au putut face nimic pentru ca Wolinski și Cabu să deseneze în continuare.

Pentru o secundă, Parisul a fost cuprins de groază, apoi autoritățile au intervenit. Au mobilizat forțele speciale, au răscolit celulele teroriste, au pus lunetiști pe acoperișuri și au început să facă arestări. În Belgia, în Germania, în Spania și în Marea Britanie, mascații au dat buzna peste grupările jihadiste și au început să-i ia la întrebătri pe toți cetățenii europeni care dormeau cu Kalașnikovul sub covorașul de rugăciune. Unii – cum ar fi teroriștii din Verviers – n-au mai apucat să răspundă și de aceea, în aceste cazuri, întrebările se pun după împușcături.

Nici un stat european

n-a sărit să vîre sub nasul propriului parlament un pachet de legi privind siguranța națională, ticluit dinainte. Nimeni, cu excepția României, n-a scos din dulap o legislație Big Brother gata făcută, care pîndea, parcă, un prilej sîngeros ca să-și arate capul. Guvernul belgian a dat publicității o listă de propuneri concrete pentru întărirea securității la nivel european, dar aceste propuneri urmează a fi dezbătute îndelung și serios în forurile legislative naționale și europene.

România e un stat

pentru care terorismul islamist a devenit istorie. Luptele sporadice cu turcii și tetraseculara coabitare cu ei au sădit în gena românilor o liniște multiculturală absolută. Românii și minoritatea turco-tătară din Dobrogea se iubesc cu pasiune latină.

Cît despre cealaltă minoritate islamică, cea arabo-iraniană, ea este fructul respectului politic, diplomatic și educațional pe care Ceaușescu l-a acordat Orientului Apropiat. Generațiile de studenți arabi, kurzi și persani care ne-au dăruit pe vremea comunismului Marlboro, Alvorada și Fa au revenit cu rude, prieteni și capital în țara uimitoarei lor tinereți. Au uitat să declare la vamă Coranul și moscheile, fiindcă nu aveau nimic de declarat. Între noi fie vorba, în România, Miorița s-a măritat cu un berbecuț. Minoritatea islamică a pus bazele unei burghezii deturbanizate, clădite pe șaorma, humus și falafel, pe distribuție de țigări, afaceri imobiliare și import nefiscalizat de legume.

Șansele unui atentat islamist

împotriva poporului român sînt mai mici ca probabilitatea reapariției dinozaurilor. Dar SRI tocmai asta e: o instalație pusă la punct de dinozauri.

În consecință, SRI și, alături de el, o întreagă faună politică și mediatică de acoperiți vor trei lucruri: cartele PrePay cu buletinul, retenția datelor personale la comunicațiile telefonice și dreptul de a cotrobăi prin mail-urile omului cu acces pe la furnizorul de Internet.

Într-un comunicat referitor la noul pachet de legi Big Brother, SRI zice că acesta “nu permite instituțiilor statului accesul la date care țin de viața privată a persoanelor, fără autorizarea prealabilă a unui judecător”. Apoi se jură că “temerile, speculațiile și acuzațiile manifestate în spațiul public sînt lipsite de orice fundament real”.

Hai să vedem.

În edițiile trecute și uitate am tot demonstrat cu documente emise de instituțiile statului că SRI, poreclit în acte “autoritatea națională pentru interceptarea comunicațiilor”, ascultă telefoanele ilegal. Face asta deoarece CSAȚ, o autoritate administrativă a statului, a stabilit așa. Dar CSAȚ nu e o autoritate legislativă. Ascultarea telefonului fiind restrîngerea unui drept fundamental, se cuvine ca asta să se producă printr-o lege, nu printr-o hotărîre fără putere de lege. Nu există, prin urmare, o lege care să-i dea SRI acest drept, după cum, de altfel, spune și ANCOM: “Subliniem că autoritatea națională în materia interceptării comunicațiilor nu a fost desemnată potrivit legislației primare ori secundare…”

Cum să cred eu atunci

că o instituție care ascultă ilegal telefoane va cotrobăi legal prin mail-uri?

Și George Maior, dacă-l întrebi, îți răspunde: “Nu există o prevedere care să elimine controlul judecătoresc din percheziția informatică la nivel de cetățean. Noi vorbim la nivel de corporații, în faza inițială. Dacă ajungem la un computer individual, nu e posibilă percheziția fără mandat”.

Dar hai să ne întoarcem iar la năravurile trecutului și să reamintim cum li se rupe serviciilor de mandat în cazul interceptărilor telefonice. Iată ce zice o decizie ANCOM, din 2012, despre furnizorii de convorbire: “trebuie să asigure autorităților publice competente acces fizic și/sau la distanță la anumite echipamente, interceptarea urmîndu-se a se realiza de către aceste autorități pe baza autorizațiilor sau mandatelor de interceptare FĂRĂ A FI NECESAR VREUN ACORD PREALABIL DIN PARTEA FURNIZORULUI, acesta din urmă nefiind îndrituit să verifice existența ori legalitatea autorizațiilor sau mandatelor de interceptare”.

Păi, dacă nu-i arăți mandatul furnizorului, adică celui pe care îl percheziționezi, atunci ce rost mai are mandatul? Cel care-l emite nu are nevoie de el, iar cel care ar trebui să-l folosească – nici atît. Convorbirile s-au ascultat și se ascultă fără mandat, direct de pe consola furnizorului, fără ca furnizorul să aibă dreptul să ceară acest mandat. Pe care, necerîndu-l nimeni, judecătorul nu are nici un motiv să-l dea.

De ce ar fi diferită situația furnizorului de Internet față de a furnizorului de telefonie? Pentru că așa zice SRI, o instituție care ascultă ilegal telefoanele? Da.

6 comentarii

 1. #1

  Numarul anual de decese in USA (media ultimilor 5 ani) in functie de cauze:
  – terorism: 4,6 decese
  – football: 12,8 decese
  – muscati de ciini: 31,2 decese
  – loviti de traznet: 36,8 decese
  – inecati in cada de la baie: 402,6 decese

  vezi:
  https://tinyurl.com/ld8z2bt

  Citi romani au murit din cauza terorismului in ultimii 5-10 ani de e nevoie de legi neconstitutionale care sa le dea serviciilor puteri mai mari decit avea Securitatea lui Ceausescu si care vor transforma Romania, din nou, intr-un stat politienesc?

  Populatia trebuie sa iasa in strada, iar parlamentul trebuie sa respinga tentativele serviciilor de a acumula tot mai multa putere. Solutia cea mai buna de lupta impotriva statului totalitar (cit inca se mai poate) e diminuarea bugetului alocat acestor taietori de frunze la ciini, desfiintarea a jumatate din cele 7-8 servicii cite exista in Romania si reducerea masiva a cheltuielilor guvernului prin iesirea statului din economie, ingrijirea sanatatii, invatamint, turism etc.

 2. #2

  va pacaliti d-le buscu! nu exista islamist moderat…sunt educati sa raspandeasca ,,dreapta credinta” in lume, cu orice pret..sunt educati sa actioneze singuri sau, in grup si sa omoare indiferent cum si cu ce, ,,cruciati”….la noi, arabii lucrau mana in mana cu securitatea, de aia si au la ora actuala en-gro-uri cu legume si fructe si alte afaceri..omar hayssam a mers ani de zile in avion cu ion iliescu, cand olteniteanul era presedinte…nu s-ar apuca sa impuste romani, fiindca romanii traiesc mai prost decat ei, dar oricand ar organiza atentate, impotriva obiectivelor occidentale si israeliene de pe teritoriul nostru…p.s. nu e pledoarie pentru big-brother….

 3. #3

  adica cine sa ma asculte ?…banditi astia , mostenitorii lui trutulescu? toti analfabetii si taranii angajati cu pile in SRI ? .hai sictir

 4. #4

  Grozav, deci in cazul unei noi revolutii sau schimbari neastepta:te, se va repeta istoria din 89′ securistii vor prelua din nou puterea. Cei care astaza freaca menta in serviciile screte vor fi (probabil) politicienii de peste 10-15-25 de ani.

 5. #5

  Bravo d-le Bușcu! Felicitări!

 6. #6

  Da, graba cu care autoritatile române au scos pachetul de legi e suspecta, insa nu sunt de acord cu dvs cand afirmati ca România e ferita de posibilitatea unor atentate… Terorismul islamist poate lovi oriunde, iar România poate fi si ea pe lista potentialelor tinte. Iar daca ne pregatim sa facem parte din Schengen trebuie sa ne pregatim si sa fim poarta de intrare, adica sa asiguram in mod corespunzator securitatea frontietelor UE. Nu cred ca e o noutate faptul ca in UE intra anual in mod ilegal foarte multi africani si asiatici. Asa ca… mai incet cu bascalia pe subiectul asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]