Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Binevoitorul sfat al soacrei

Zoom Binevoitorul sfat al soacrei

Soacra unui scriitor român în viață era o doamnă din alte vremuri, bine educată, dar deprinsă încă din tinerețe să spună ce credea, indiferent de reacția interlocutorilor ei.

Distinsa doamnă îndeplinea rolul de bonă a nepoților ei cînd scriitorul se ducea la mare cu familia. Doamna n-avea ambiții scriitoricești tîrzii, dar stăpînea o cultură generală cu care-i bătea pe mulți dintre scriitorii care-și petreceau vacanța în vila de la Neptun. Așa că uneori era invitată ca arbitru în disputele pe diverse teme dintre autorii care combăteau pe terasa vilei, seara, la un pahar. Doamnei îi funcționa impecabil memoria și avea și o voce categorică, încît după ce ea spunea ceva, mureau disputele.

Altfel, doamna se ținea la distanță de discuțiile scriitorilor și nu ieșea în evidență nici în calitate de bonă. Iar nepoții ei, spre deosebire de copiii altor scriitori, nu ieșeau nici ei în evidență, dacă nu erau întrebați.

Totuși, distinsa doamnă nu ieșea cu desăvîrșire din rolul de soacră în vacanța de la mare. Avea și ea o relație amicală cu paharul, dar știind s-o țină sub control, astfel că uneori le spunea ginerelui și oldașilor săi că se cam întreceau cu consumul de spirtoase.

Adevărul e că pe malul mării, auzind și valurile care se lovesc de țărm, te simți într-o dispoziție specială. Ai impresia că ritmul valurilor ar trebui să fie la fel cu cel în care duci paharul la gură, încît chiar și persoane care nu se omoară cu băutura la ele acasă mai exagerează atunci cînd se văd pe malul mării. Asta ca să nu mai adăugăm senzația de libertate pe care ți-o dau imensitatea mării și personajele din cărțile maritime.

Doamna, care nu se băga decît invitată în discuțiile scriitorilor, cînd îi vedea că se întrec cu băutura, le spunea maternal: „O să ajungeți să vă căcați pe voi!”. N-o credea nimeni, dar într-o seară unul dintre participanții la discuțiile de pe terasa vilei a fugit la closet, lăsînd în urmă un miros cît se poate de specific. În seara următoare, cînd a apărut din nou pe terasa vilei, pățitul scriitor i-a prevenit și pe ceilalți de la masă că doamna soacră avea dreptate și că el își luase măsuri. Își cumpărase niște pastile care combăteau căcarea fără control, pe care le recomanda și celorlalți, ca să-și vadă netulburați de paharele pe care le consumau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100