Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Boardwalk Empire. Politică + alcool + bani = beția puterii?

Zoom Boardwalk Empire. Politică + alcool + bani = beția puterii?

La întrebarea asta încearcă să răspundă Boardwalk Empire, serialul despre perioada Prohibiției în Atlantic City, New Jersey, o Mamaia americană a anilor '20 în care Cazinoul și hotelurile Rex sau Iaki ar avea ieșire la faleza pardosită cu lemn de pe malul oceanului.

Episodul-pilot debutează în ianuarie 1920, cînd Legea Volstead a Prohibiției venea ca o mănușă pe mîna imigranților europeni ai începutului de secol XX. Mai exact, pe mîna celor care, negăsindu-și locul în celebrul American Dream, l-au transformat într-un coșmar: șomerii italieni sau irlandezi se reprofilau în traficanți fără scrupule de moonshine, alcoolul obținut artizanal în alambicurile din garaje obscure, sau de whisky importat ilegal din Canada. Era începutul furtunoaselor cariere ale lui Al Capone și Lucky Luciano, celebritățile media de mai tîrziu aflate atunci pe prima treaptă a scării infracționale urcate, ulterior, alături de alți criminali ai vremii, pînă la vîrful lumii interlope americane a anilor '30.

Nici o mirare că s-a întîmplat așa: de vreme ce prețul paharului cu whisky a crescut artificial de 20 de ori (de la 15 cenți la 3 dolari), era clar că, indiferent de riscuri, traficul cu băutură e mina de aur a momentului. Iar în goana lacomă după și mai mulți bani, gangsterii atrași de mirosul profitului rapid ca rechinii de sînge, reinvesteau capitalul cîștigat din contrabanda cu alcool în politică, jocuri de noroc, prostituție, calculînd într-una termenii adunării unei ecuații în care singura necunoscută era doar t, momentul cînd niște gloanțe colegiale încercuiau rezultatul final.

În acest context alcoolico-sîngeros, Steve Buscemi, cunoscut pentru personajele sale secundare din primele filme ale lui Tarantino, e Enoch "Nucky" Thompson, trezorierul primăriei din Atlantic City, un om foarte influent în cercurile politice ale vremii: poate trage sfori la capătul cărora se mișcă primarul, șeful poliției, senatori, alți înalți funcționari ai statului. Șarmant și afabil în viața publică, dar cu intenții machiavelic ascunse, cel mai puternic om al orașului controlează sistemul, ungîndu-i rotițele corupte și împingîndu-l în direcția propriilor interese. Printre altele, fraudarea alegerilor de primar prin cumpărarea voturilor cetățenilor… hmm, modești (sună cunoscut?) – o tehnică eficientă, foarte veche, se pare.

În paranteză fie spus, rolul acesta cerea, poate, un actor cu mai mare greutate; dar Nucky-ul lui Buscemi punctează la alte capitole față de posibila versiune a unor, să zicem, De Niro (Casino) sau Gandolfini (The Sopranos): e subtil; induce frica viclean, insinuînd posibile represalii; domină adversarul nu prin forță brută, ci printr-o duritate sugerată uneori doar de o strîngere abia perceptibilă din pleoape.

Vulnerabil în viața personală (marcat de moartea prematură a soției și a fiului nou-născut, trădat de Eli, fratele slab, duplicitar, complexat de personalitatea sa, și de Jimmy Darmody, puștiul căruia i-a fost ca un tată), Nucky se adună în relația cu imigranta irlandeză Margaret Schroeder, văduva individului bețiv și bătăuș ajutat chiar de Nucky să dea colțul. În afară de inamicii săi clasici, foști sau viitori parteneri de alianțe veroase, (anti)eroul nostru e urmărit cu obstinație de ambițiosul agent al Bureau of Internal Revenue, strămoșul actualului ATF (Alcohol, Tobacco and Firearms), Nelson Van Alden, un Elliot Ness puritan, cu fălcile încleștate. Alt personaj secundar care merită neapărat menționat este veteranul WW1 Richard Harrow, lunetistul cu mască de tablă pe jumătatea de față desfigurată, omul calm, tăcut, care tînjește după o familie, dar care este capabil în același timp de violențe inimaginabile.

Boardwalk Empire, acest The Godfather pe TV al lui Scorsese, regizorul pilotului și producător executiv al tuturor episoadelor, reconstruiește fidel, cu minuțiozitate (e adevărat, beneficiind și de un buget substanțial), de la costume și automobile la decoruri și muzică – jazz-ul efervescent al orchestrelor din cluburile de noapte sau hiturile vremii pe discuri de patefon –, o epocă plină și de alte evenimente, la fel de importante în istoria americană: sfîrșitul Primului Război Mondial și consecințele sale, mișcarea pentru dreptul la vot al femeilor, conflictul interrasial membri KKK – comunitatea de culoare.

Cine urmărește Boardwalk Empire sau a jucat Mafia știe despre ce vorbesc: în lumea asta te teleportezi cu totul. Iar la sfîrșitul episodului/nivelului, te trezești strîngînd în mînă telecomanda/mouse-ul și căutînd instinctiv trăgaciul.

Difuzare: HBO US, în derulare curentă sezonul 2; duminică, 27 noiembrie, episodul 10: "Georgia Peaches"; HBO Ro, primul sezon – sub titlul Imperiul din Atlantic City; vineri noapte, de la 0,50.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]