Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Boardwalk Empire. Politică + alcool + bani = beția puterii?

Zoom Boardwalk Empire. Politică + alcool + bani = beția puterii?

La întrebarea asta încearcă să răspundă Boardwalk Empire, serialul despre perioada Prohibiției în Atlantic City, New Jersey, o Mamaia americană a anilor '20 în care Cazinoul și hotelurile Rex sau Iaki ar avea ieșire la faleza pardosită cu lemn de pe malul oceanului.

Episodul-pilot debutează în ianuarie 1920, cînd Legea Volstead a Prohibiției venea ca o mănușă pe mîna imigranților europeni ai începutului de secol XX. Mai exact, pe mîna celor care, negăsindu-și locul în celebrul American Dream, l-au transformat într-un coșmar: șomerii italieni sau irlandezi se reprofilau în traficanți fără scrupule de moonshine, alcoolul obținut artizanal în alambicurile din garaje obscure, sau de whisky importat ilegal din Canada. Era începutul furtunoaselor cariere ale lui Al Capone și Lucky Luciano, celebritățile media de mai tîrziu aflate atunci pe prima treaptă a scării infracționale urcate, ulterior, alături de alți criminali ai vremii, pînă la vîrful lumii interlope americane a anilor '30.

Nici o mirare că s-a întîmplat așa: de vreme ce prețul paharului cu whisky a crescut artificial de 20 de ori (de la 15 cenți la 3 dolari), era clar că, indiferent de riscuri, traficul cu băutură e mina de aur a momentului. Iar în goana lacomă după și mai mulți bani, gangsterii atrași de mirosul profitului rapid ca rechinii de sînge, reinvesteau capitalul cîștigat din contrabanda cu alcool în politică, jocuri de noroc, prostituție, calculînd într-una termenii adunării unei ecuații în care singura necunoscută era doar t, momentul cînd niște gloanțe colegiale încercuiau rezultatul final.

În acest context alcoolico-sîngeros, Steve Buscemi, cunoscut pentru personajele sale secundare din primele filme ale lui Tarantino, e Enoch "Nucky" Thompson, trezorierul primăriei din Atlantic City, un om foarte influent în cercurile politice ale vremii: poate trage sfori la capătul cărora se mișcă primarul, șeful poliției, senatori, alți înalți funcționari ai statului. Șarmant și afabil în viața publică, dar cu intenții machiavelic ascunse, cel mai puternic om al orașului controlează sistemul, ungîndu-i rotițele corupte și împingîndu-l în direcția propriilor interese. Printre altele, fraudarea alegerilor de primar prin cumpărarea voturilor cetățenilor… hmm, modești (sună cunoscut?) – o tehnică eficientă, foarte veche, se pare.

În paranteză fie spus, rolul acesta cerea, poate, un actor cu mai mare greutate; dar Nucky-ul lui Buscemi punctează la alte capitole față de posibila versiune a unor, să zicem, De Niro (Casino) sau Gandolfini (The Sopranos): e subtil; induce frica viclean, insinuînd posibile represalii; domină adversarul nu prin forță brută, ci printr-o duritate sugerată uneori doar de o strîngere abia perceptibilă din pleoape.

Vulnerabil în viața personală (marcat de moartea prematură a soției și a fiului nou-născut, trădat de Eli, fratele slab, duplicitar, complexat de personalitatea sa, și de Jimmy Darmody, puștiul căruia i-a fost ca un tată), Nucky se adună în relația cu imigranta irlandeză Margaret Schroeder, văduva individului bețiv și bătăuș ajutat chiar de Nucky să dea colțul. În afară de inamicii săi clasici, foști sau viitori parteneri de alianțe veroase, (anti)eroul nostru e urmărit cu obstinație de ambițiosul agent al Bureau of Internal Revenue, strămoșul actualului ATF (Alcohol, Tobacco and Firearms), Nelson Van Alden, un Elliot Ness puritan, cu fălcile încleștate. Alt personaj secundar care merită neapărat menționat este veteranul WW1 Richard Harrow, lunetistul cu mască de tablă pe jumătatea de față desfigurată, omul calm, tăcut, care tînjește după o familie, dar care este capabil în același timp de violențe inimaginabile.

Boardwalk Empire, acest The Godfather pe TV al lui Scorsese, regizorul pilotului și producător executiv al tuturor episoadelor, reconstruiește fidel, cu minuțiozitate (e adevărat, beneficiind și de un buget substanțial), de la costume și automobile la decoruri și muzică – jazz-ul efervescent al orchestrelor din cluburile de noapte sau hiturile vremii pe discuri de patefon –, o epocă plină și de alte evenimente, la fel de importante în istoria americană: sfîrșitul Primului Război Mondial și consecințele sale, mișcarea pentru dreptul la vot al femeilor, conflictul interrasial membri KKK – comunitatea de culoare.

Cine urmărește Boardwalk Empire sau a jucat Mafia știe despre ce vorbesc: în lumea asta te teleportezi cu totul. Iar la sfîrșitul episodului/nivelului, te trezești strîngînd în mînă telecomanda/mouse-ul și căutînd instinctiv trăgaciul.

Difuzare: HBO US, în derulare curentă sezonul 2; duminică, 27 noiembrie, episodul 10: "Georgia Peaches"; HBO Ro, primul sezon – sub titlul Imperiul din Atlantic City; vineri noapte, de la 0,50.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]