Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bogdan Șerban: „Nu avem, încă, o industrie alternativă organizată”

Zoom Bogdan Șerban: „Nu avem, încă, o industrie alternativă organizată”

Pe Bogdan Șerban îl știți de la Radio Guerrilla, unde prezintă două emisiuni legendare, de mare succes printre melomanii iubitori de noutăți: Guerrilive și Guerrilla Logout. Ceea ce îl califică pentru o discuție serioasă despre starea muzicii alternative românești.

Reporter:Ce trupe a făcut Guerrilla?

Bogdan Șerban:Este reciprocitate absolută. Trupele ne-au dat nouă (radio)materie de primă de calitate, iar muzicienii au avut încă un canal public unde să-și expună creațiile. Zona asta a muzicii alternative este așa de bogată/densă/activă încît e foarte greu să-i nominalizez pe toți, dar am să dau niște exemple care să acopere cronologic cei nouă ani de cînd e pe piață Radio Guerrilla: de la Shukar Collective, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Moonlight Breakfast pînă la Sophisticated Lemons, Yelllow sau Theory Of Mind. Există, evident, categoria de trupe de dinaintea erei noastre (Radio Guerrilla) care au fost invitate să populeze, pașnic, playlist-ul radioului: Zob, AB4, OCS, E.M.I.L. etc.

Rep.:Un domn de la Radio România Cultural mi-a spus că rock-ul alternativ de succes trebuie să fie în limba română.

B.Ș.:Pe de o parte, a răspuns previzibil avînd în vedere instituția – pierdută într-un proiect depășit – în care lucrează. Pe de altă parte, răspunsul este surprinzător pentru un reprezentant al unei instituții media publice a anului 2014. Totuși, cred că este un caz izolat, cunosc foarte mulți oameni care lucrează la toate produsele RRA și care nu au asemenea idiosincrasii lirice.

Rep.:Deși sînt foarte multe trupe în zona alternativă, nici măcar acum, în 2014, la aproape zece ani de la apariția The Amsterdams, nu putem discuta despre o industrie muzicală indie. Care sînt motivele, ce e de făcut?

B.Ș.:Tu-mi propui să vorbim doar despre muzica alternativă, dar e mult mai cinstit să ne referim la tot ce înseamnă societate alternativă: artă, media, ONG, freelancing etc. Ce-i drept, reprezentanții acestei societăți sînt, mai toți, egotiști și individualiști, ăsta fiind motivul principal pentru care nu avem, încă, o industrie alternativă organizată. Revenind la muzică, acum, pe piață e nevoie de încă două radiouri precum Guerrilla în FM, cel puțin o televiziune alternativă și o entitate care să fie acceptată și respectată de artiști și public, care să nască și să gestioneze premiile industriei alternative – unele recunoscute și susținute chiar de Ministerul Culturii.

Rep.:Crezi că există în acest moment vreun band indie cu potențial să iasă în mainstream?

B.Ș.:Dacă vorbim de profitabilitate, de monetizarea actului artistic, avem deja trupe în mainstream, trupe capabile de concerte sold-out consecutive: Alternosfera, CTC, Subcarpați sau Robin and the Backstabbers. Dacă privim din perspectiva expunerii media, șanse să intre în mainstream au cei de la Moonlight Breakfast și Les Elephants Bizzares.

Rep.:Am auzit că ai o apariție cameo în primul videoclip al trupei Moebius, care tocmai a fost lansat. Cum a fost experiența asta? Știu că tu ești și actor.

B.Ș.:Sînt actor nepracticant de cinci ani. În videoclipul trupei traversez „cadrul” călare pe bicicletă, rolul echivalent din teatru al băiatului care traversează scena cu tava în mînă. Mulțumesc trupei pentru „șansă”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]