Pe Bogdan Șerban îl știți de la Radio Guerrilla, unde prezintă două emisiuni legendare, de mare succes printre melomanii iubitori de noutăți: Guerrilive și Guerrilla Logout. Ceea ce îl califică pentru o discuție serioasă despre starea muzicii alternative românești.
Reporter:Ce trupe a făcut Guerrilla?
Bogdan Șerban:Este reciprocitate absolută. Trupele ne-au dat nouă (radio)materie de primă de calitate, iar muzicienii au avut încă un canal public unde să-și expună creațiile. Zona asta a muzicii alternative este așa de bogată/densă/activă încît e foarte greu să-i nominalizez pe toți, dar am să dau niște exemple care să acopere cronologic cei nouă ani de cînd e pe piață Radio Guerrilla: de la Shukar Collective, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Moonlight Breakfast pînă la Sophisticated Lemons, Yelllow sau Theory Of Mind. Există, evident, categoria de trupe de dinaintea erei noastre (Radio Guerrilla) care au fost invitate să populeze, pașnic, playlist-ul radioului: Zob, AB4, OCS, E.M.I.L. etc.
Rep.:Un domn de la Radio România Cultural mi-a spus că rock-ul alternativ de succes trebuie să fie în limba română.
B.Ș.:Pe de o parte, a răspuns previzibil avînd în vedere instituția – pierdută într-un proiect depășit – în care lucrează. Pe de altă parte, răspunsul este surprinzător pentru un reprezentant al unei instituții media publice a anului 2014. Totuși, cred că este un caz izolat, cunosc foarte mulți oameni care lucrează la toate produsele RRA și care nu au asemenea idiosincrasii lirice.
Rep.:Deși sînt foarte multe trupe în zona alternativă, nici măcar acum, în 2014, la aproape zece ani de la apariția The Amsterdams, nu putem discuta despre o industrie muzicală indie. Care sînt motivele, ce e de făcut?
B.Ș.:Tu-mi propui să vorbim doar despre muzica alternativă, dar e mult mai cinstit să ne referim la tot ce înseamnă societate alternativă: artă, media, ONG, freelancing etc. Ce-i drept, reprezentanții acestei societăți sînt, mai toți, egotiști și individualiști, ăsta fiind motivul principal pentru care nu avem, încă, o industrie alternativă organizată. Revenind la muzică, acum, pe piață e nevoie de încă două radiouri precum Guerrilla în FM, cel puțin o televiziune alternativă și o entitate care să fie acceptată și respectată de artiști și public, care să nască și să gestioneze premiile industriei alternative – unele recunoscute și susținute chiar de Ministerul Culturii.
Rep.:Crezi că există în acest moment vreun band indie cu potențial să iasă în mainstream?
B.Ș.:Dacă vorbim de profitabilitate, de monetizarea actului artistic, avem deja trupe în mainstream, trupe capabile de concerte sold-out consecutive: Alternosfera, CTC, Subcarpați sau Robin and the Backstabbers. Dacă privim din perspectiva expunerii media, șanse să intre în mainstream au cei de la Moonlight Breakfast și Les Elephants Bizzares.
Rep.:Am auzit că ai o apariție cameo în primul videoclip al trupei Moebius, care tocmai a fost lansat. Cum a fost experiența asta? Știu că tu ești și actor.
B.Ș.:Sînt actor nepracticant de cinci ani. În videoclipul trupei traversez „cadrul” călare pe bicicletă, rolul echivalent din teatru al băiatului care traversează scena cu tava în mînă. Mulțumesc trupei pentru „șansă”!