Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bugetari și bugetofagi. Schimb de terenuri cu finalizare pe yacht în Adriatica

Zoom Bugetari și bugetofagi. Schimb de terenuri cu finalizare pe yacht în Adriatica

Oh, Sebeș, aproape localitatea în care s-a născut Lucian Blaga. Toată lumea știe unde e Sebeș, căci orășelul ăsta construit de sași e aruncat fix la intersecția drumurilor ce duc spre Vest, spre civilizație.

În ultimii ani, însă, Sebeșul a devenit cunoscut pentru alte cîteva motive: șomajul zero, super-industrie – de la Star Transmission care face cutii de viteze pentru Mercedes pînă la înghețata Alpin sau super-celebrul Kronospan, fost Fratti, unde avea și Theodor Stolojan acțiuni – și care produce multe chestii, printre care și multă poluare. Ah, și să nu uităm, poate cei mai celebri, austriecii de la Schweighofer Holzindustrie, cei cu lemnul și defrișările.

Ei bine, la umbra acestor mari industrii, în Sebeș se petrec și lucruri românești.  Căci vechii sași au dispărut, iar orașul a încăput pe mîna politicienilor români. Spre exemplu, recent a avut loc un superb schimb de terenuri între Primăria Sebeș și un discret multimilionar, prieten cu primarul. Mai exact, Primăria a dat la schimb ceva mai bine de 12.000 mp și a primit 10.300 mp. Terenul pe care l-a dat e o pîrloagă – dacă e să ne luăm după actele și evaluările comandate de Primărie. La fel ca și terenul pe care l-a primit, care chiar e pîrloagă. Dar să vă povestim puțin despre personajele astea două.

În anul 2016, Dorin Nistor ajunge primar al Sebeșului, din partea PNL. Înainte, orășelul era condus de un domn de la PSD, profesor de fugă, Dăncilă pe numele lui. Da, fix așa îl chema. Ei bine, în vremea în care Nistor se visa primar, participa pe la toate protestele, pe la toate mișcările de stradă contra poluării din oraș. Lupta, dom’le, cot la cot cu oamenii, contra Kronospan, contra Schweighofer. Cu care, acum, de cînd e edil, e prieten și primește cu mare drag donații și sponsorizări din partea lor. Și bine face. Ei bine, înainte să ajungă primar la Sebeș, Dorin Nistor, care e bun prieten cu Mircea Hava – actualul europarlamentar și mare goangă PNL –, se juca în postul de șef al AIDA, un ONG suveică prin care se subvenționează transportul public operat de firme private. Iar înainte de asta, omul fusese pe la ANAF, sau Garda Financiară, cum îi zicea pe atunci.

Prietenul său Vasile Macarie este unul dintre cei mai discreți multimilionari din județul Alba. Omul a reușit să dezvolte un adevărat imperiu imobiliar, cu spații comerciale, hoteluri, un mare spa la ieșirea din oraș, unde s-a lipit și la fonduri europene, a cumpărat recent și cea mai mare clădire din Alba Iulia – fostul magazin universal Unirea – și deține o sumedenie de spații comerciale care, cîndva, erau ale statului, iar acum le închiriază el statului. Mai exact, instituții precum ONRC sau POSDRU îi plătesc chirie acestui afacerist. Și, ca să ne înțelegem ce înseamnă discret, nu am găsit nici măcar o poză cu el pe Internet. Atîta grijă are omul să nu iasă în față încît, în urmă cu vreun an, cînd zeci de elevi au ajuns la spital după ce au servit mîncare stricată la banchetul organizat la spa-ul Mercur – deținut de afacerist –, presa locală și degrabă binevoitoare l-a umplut de laude și calde sărutări, că ce om de treabă e, că s-a dus el la spital să-i viziteze pe copiii ăia, că un cetățean responsabil și așa mai departe. Și nici măcar atunci n-au dat o poză cu el, deși l-au lăudat de ziceai că omul cîștigase vreun Nobel, nu alta. Deh, presă locală.

Ei bine, pe Dorin Nistor și pe Vasile Macarie îi leagă o prietenie atît de strînsă încît, după ultimele aventuri imobiliare, am putea zice că-i o veritabilă complicitate. Mai exact, Macarie voia neapărat terenul acela al Primăriei, de 12.000 mp, pentru că e poziționat fix în prelungirea moșiei lui, a acelui Mercur Spa, care-i situat undeva între Alba Iulia și Sebeș. Ba chiar, la un moment dat, Nistor ar fi vut să-l scoată la licitație, însă după cîteva calcule s-a renunțat la proiect. Asta și pentru că Macarie achiziționase un teren cu o suprafață aproape egală, cel de 10.300 mp, undeva la dracu-n praznic, între drumul național și viitoarea autostradă Sebeș-Turda. Teren care-i exclusiv agricol. Și, bineînțeles, schimbul ăsta de terenuri e mult mai profitabil decît o simplă vînzare. Mai ales că la o vînzare, la licitație, ar fi putut veni și altcineva, ar fi crescut prețul și treaba s-ar fi complicat.

Toată șmecheria asta cu schimbul a fost bine planificată, gîndită și chiar votată, în ședința de Consiliu Local Sebeș din 25 iulie. Și cum acolo, în acel consiliu, nu există dezbateri ori opoziție, toată lumea a votat să fie bine și frumos. La cîteva zile după aceea a început însă partea cu adevărat frumoasă, cea care are un sublim parfum de qui pro quo.

La nici o săptămînă după ce se parafează schimbul ăsta de terenuri, primarul Dorin Nistor își ia concediu. Asta în ciuda faptului că tot el convocase o altă ședință de consiliu, extraordinară, pentru ziua de luni, 5 august. Cînd el era deja plecat. Și, zic sursele noastre, omul a plecat în concediu împreună cu familia, atît a lui, cît și a afaceristului Vasile Macarie. Cei doi, plus soțiile, plus încă un afacerist din Alba Iulia, care plecase mai devreme, căci are permis de condus ambarcațiuni, și încă un cuplu, au plecat timp de o săptămînă în Croația, pe un yacht, pe Marea Adriatică. Desigur, o să plecăm de la premisa că oamenii plătesc nemțește pentru vacanță – hă, hă, hă –, că doar tot nemțește au făcut și schimbul de terenuri.

Nistor și Macare sînt prieteni vechi și asta n-ar fi prima vacanță pe care o petrec împreună. Însă simplul fapt că, la nici o săptămînă după superbul schimb de terenuri, cei doi aleg să se distreze pe un yacht spune multe despre cum stau lucrurile în mica urbe și despre cum se fac afacerile cu statul. Și, să nu uităm, vorbim despre un oraș mic, dar atît de bogat încît acolo chiar este de furat. Și-apoi ar mai fi și faptul că Sebeșul nu e doar la intersecția unor importante drumuri, dar e și strategic poziționat, într-o zonă despre care procurorii DNA nu par să fi auzit vreodată. Dar, cine știe, poate acum…

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]