Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Câine cu potențial periculos, stăpân inconștient

Zoom Câine cu potențial periculos, stăpân inconștient

Când l-am luat pe Alpha din sânul familiei iubitoare în care s-a născut am făcut-o conștient că nu e un demers ușor. Despre locuitul împreună vorbesc. Mi-ar fi plăcut să stau la curte, să-l las să zburde cât e ziua de lungă, dar asta, deocamdată nu mai este posibil. Mi-am asumat că vom locui amândoi într-un spațiu mai mic și că vom petrece mult timp împreună. Adevărul e că programul, oricât de încărcat ar fi el, îmi permite să stăm destul de mult pe-afară. Jumătate din august, toată luna septembrie și partea mai călduroasă din octombrie am petrecut-o mai mult pe-afară. E un câine de talie mare, nu chiar cât un dog german, dar se apropie. Pe de altă parte, n-aș putea să mă plimb cu un câine mai mic. Aș fi ridicol. Nu că e ceva rău la câinii mici, dar să păstrăm proporțiile.

Când l-am luat pe Alpha,

Andra mi-a spus că trebuie să am grijă la trecători. Că ei, dogii argentinieni, sunt simpatici și iubitori, dar nu toată lumea îi percepe la fel, pentru că sunt mari. Am asigurat-o că asta nu e o problemă în Tulcea, unde nu doar că multiculturalitatea și multietnicismul fac parte din tradiția locală, dar lumea este obișnuită cu animalele de talie mare. Aici până și pisicile umblă cu covrigării în coadă, atât sunt de mari.

Și, totuși, în ciuda încrederii mele în bunătatea nativă a acestui câine, în ciuda faptului că eu nu cred că este capabil de violență (oriucm, acum are de-abia 6 luni, e prematur să mă pronunț), el este trecut pe lista câinilor periculoși. Așa zice legea: „În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoși se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metișii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metișii lor.“

În săptămânile trecute

ne-a tot bâzâit un polițist local. Fost polițist comunitar, fost gradian public. Unul dintre aceia cu nu neapărat multă pregătire profesională, dar cu uniformă și morgă de gardian al Universului. Trebuie ca Alpha să poarte botniță, mi-a zis într-o seară, după ce a refuzat să se identifice. „O să poarte, când îi vine vremea“, am zis eu. „Nu, acum!“. „Acum“ n-avea botnița la el. Deci am plecat spre casă cu cozile între picioare. Care mai de care.

A doua zi a năvălit peste mine într-un magazin, la intrarea căruia lăsasem demonul legat de un stâlp. Fac asta des, nu stau mult, ies cât pot de repede și încerc să-i înlătur de pe câine pe admiratorii de ocazie, care pot avea între doi și 80 de ani. Nu doar că nu este agresiv, dar, cu mutra lui de milog, înduioșează pe toată lumea, primind mângâieri și alintături. Și nu e OK. Pentru că el este câine cu potențial periculos. Nu trebuie lăsat printre oameni de treabă, nevinovați. De-odată se trezește Smaug-ul interior și începe să scuipe flăcări.

Așadar, șeriful local

a năvălit după mine în magazin și a început să urle „Ți-am spus să-i pui botniță, ți-am spus! O să-ți dau amendă!“.

Nu-mi aminteam să ne fi permis unul altuia să ne tututim. Eu am respect pentru autorități, chiar și pentru cele care au doar 3-4 clase, deci nu mă tutuiesc cu cei care refuză să se legitimeze. Și, recunosc, m-am cam iritat. Nu chiar enervat, iritat.

Necunoașterea legii

nu este scuză pentru nerespectarea ei. Iar eu eram în culpă, iar polițistul local agresiv avrea dreptate. Ar fi putut să-mi dea pe loc amendă. Bine, aș fi contestat-o nu pentru că n-avea dreptate, ci pentru că nu avea habar ce rasă este Alpha. L-a jignit, făcându-l Pitbull. Dacă-l lăsam să scrie asta în procesul verbal, plătea singur amenda.

Dar nu despre asta e vorba.

Atunci când au avut loc incidente nefericite cu diverși câini crescuți aiurea de către stăpâni tembeli, atunci când copii au murit sau au fost sfâșiați de câini prost crescuți și dresați, statul, în marea lui înțelepciune, a dat o ordonanță de urgență transformată în lege. Un câine precum Alpha, din rasa lui, trebuie înregistrat la Asociația chinologică și la Poliție. Trebui să pun pe ușa garsonierei o tabliță de 15/25 de cm pe care să scrie „Câine periculos“ sau „Câine agresiv“.

Trebuie să fac multe, pentru a proteja oamenii din jur. E OK, așa e legea, trebuie să mă conformez, dacă vreau să pot să mai deschid gura ca să-i cert pe alții că nu respectă legile țării. Și o voi face.

Mai spune legea că un câine din categoria din care face parte și Alpa trebuie să poarte botniță.

În marea lui înțelepciune, ca în cazul multor legi românești proaste (asta nu înseamnă cu nu trebuie să le respectăm, câtă vreme sunt în vigoare), legiuitorul a uitat să definească și ce înseamnă aceea botniță și, de asemeni, a uitat să definească „a purta botniță“. Legile, în astfel de cazuri, se pot interpreta inclusiv gramatical. Alpha va purta botnință. Fie ca pe un colier, la gât, fie legată de ham, fie într-o mie de alte moduri posibile. O va purta el, nu i-o voi căra eu. Aaa, că nu va fi pusă pe botul ăla care se termină cu o trufă în formă de inimioară? Sigur nu va fi, căci legea nu mă obligă.

Sper, doar, să se mulțumească, deocamdată, cu o singură botniță, să nu vrea să și le asorteze la mood.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Faci pariu că dacă era un interlop, cu un câine de luptă fără botniță,acel polițist s-ar fi făcut că plouă?

 2. #3

  Bun, drăguț textul, dar, dacă-i vorba de interpretări gramaticale, botnița se poartă la bot, că, dacă s-ar fi purtat la gât, s-ar fi numit “gâtniță”.

  Și, ca să mai pun un pai pe foc, dacă aș fi administrație publică locală eu aș interzice câinii în apartament, cel puțin pe cei de talie mare.

 3. #4

  Te rog sa-mi spui daca stai in sectorul 3. Am intalnit si eu un fel de “Legenda serifului din Tennessee” in mizerie: agentul Ghiorlan, din trupele de soc-anti-chistoc ale unui nene pe care-l suspecteaza multa lume ca e hot. Pare ca i-a furat peruca lui Benone Sinulescu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]

 • Cum am ratat eu scaunul cu patru picioare de la Cotroceni

  5 noiembrie 2019

  După ce ani de zile și-a înmuiat batistuţa de la piept într-o esență de patchouli extrasă din brînza neaoșă de burduf, naţionalistul de operetă Rareș Bogdan și-a imaginat că țara […]

 • Președintele pe care l-am pierdut

  5 noiembrie 2019

  Așa sînt mereu zilele dinainte: însorite și nepăsătoare. Nimic nu arată că ne confruntăm cu involuția speciei prezidențiale și cu abisul celor cinci ani care vin gata irosiți. Să ni-l […]

 • O șansă istorică

  5 noiembrie 2019

  A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Ludovic Orban să primească și el o șansă reală în politica mare. Chiar dacă, de-a lungul vremii, șanse a mai avut, […]