Cu două luni și o săptămînă înainte de votul din noiembrie la prezidențiale se poate spune, ca în replicile antrenorilor de fotbal: meciul e deschis oricărui rezultat. Se pot trage, însă, cîteva concluzii generale.
Prima, și cea mai gravă, este că întregul an politic 2024 – incluzînd aici măsurile guvernamentale, alianțele politice, alegerile locale, europarlamentare și parlamentare, declarațiile, împrumuturile, măririle de pensii și subminarea sectoarelor strategice ale economiei – a fost consacrat alegerilor prezidențiale. Toate aceste acrobații au fost făcute cu scopul ca cineva sau altcineva să ajungă la Cotroceni. Cele două partide mari, PSD și PNL, au curbat interesele națiunii după rezultatul alegerilor prezidențiale și, în esență, pentru bătălia din turul I. Tot ce s-a făcut, s-a blocat și s-a cheltuit în 2024 s-a făcut, s-a blocat și s-a cheltuit în logica ducerii la Cotroceni a președinților celor două partide.
A doua concluzie: chiar dacă un asteroid ar lovi Pămîntul, Marcel Ciolacu tot va ajunge în turul doi. Îl va duce acolo partidul masiv și oarecum disciplinat, cu procentul certificat de-a lungul deceniilor, chiar dacă Ciolacu va obține un scor sub scorul PSD.
A treia concluzie: sondajele sînt complet irelevante. Sînt afectate de virusul facturii și al propagandei, sînt elemente de luptă politică în cel mai rușinos înțeles al cuvîntului. Ciolacu conduce sondajele comandate de PSD, Ciucă pe cele comandate de PNL, Simion, Lasconi și Geoană cîștigă prezidențialele în sondajele comandate de ei. De aceea, sondajele trebuie ignorate, dacă nu cumva acuzate de hărțuire, așa cum urmează, din cîte se aude, să fie acuzat Pieleanu.
A patra concluzie: indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale și parlamentare, în decembrie 2024 va fi guvern PSD-PNL. Stabilitatea și toate combinațiile ce decurg din ea vor stăpîni România în următorul cincinal de sărăcie și stagnare, dacă nu cumva în următorul deceniu.
A cincea concluzie privește turul doi, unde poate cîștiga oricine. Ciolacu îl poate bate pe Ciucă, dar poate și lua bătaie de la Ciucă. Lasconi îi poate bate pe Ciucă și Ciolacu, dar poate fi, foarte bine, bătută de amîndoi. Simion poate bate multă lume în turul I, dar poate lua bătaie în turul doi de la toată lumea. Geoană, vorba lui Churchill, poate bate pe oricine, cu excepția tuturor celorlalți.
Dincolo de jocul de popularitate și inteligența campaniei electorale, există ajutorul pe care instituțiile ce organizează votul, îl numără, îl transmit și îl centralizează îl pot da unui candidat sau altuia, aici fiind în principal vorba despre cei doi șefi de partide mari. Mai există campaniile de presă „murdare“, adică loviturile mișelești între partenerii politici, dar, dacă nu apar filme cu candidații torturînd bătrîni sau incendiind grădinițe, efectul lor nu e decisiv. De aceea, miza acestui an irosit e în spinarea electoratului, care poate vota orice. Să nu-i subevaluăm inteligența și, cu atît mai mult, prostia.
2.288 de vizualizări
Propoziția de la final e atât excelenta, cât și adevărată!
Macar exista un raspuns corect in ceea ce priveste alegerile? Eu n-am gasit unul, cel putin nu un raspuns civilizat, legal, democratic, care sa nu implice minim frigidere pline de carne pentru toti candidatii, indiferent de tipul functiei pentru care candideaza.