Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Căldărușa Tomitanului și urna lui Iohannis

Zoom Căldărușa Tomitanului și urna lui Iohannis

Cine-a spus primul „Să faci ce zice popa, nu ce face“ s-ar bate peste gură dacă l-ar auzi pe Teodosie Tomitanul. Firoscosul popă care a fost clientul DNA-ului și-a îndemnat enoriașii să se ducă în pelerinaj la peștera Sfîntului Andrei, ocrotitorul României, de ziua sfîntului. I-a bătut obrazul prefectul de Constanța s-o lase mai moale cu îndemnuri din astea, la vreme de epidemie – popa, nimic! A ținut-o pe-a lui și, ca să pilduiască și mai tare, a mai făcut și-o slujbă în biserică, sub ochii a vreo șaizeci de enoriași, deși autoritățile laice au zis că nu-i voie să se strîngă lumea ciotcă în spații închise. S-au dus niște polițiști în biserica unde slujea Tomitanul și i-au îndemnat pe enoriași cu duhul blîndeții s-o întindă, de i-a sărit muștarul lui Teodosie, că-l persecută autoritățile, ca romanii pe primii creștini, și i-a tras o scrisoare deschisă lui Ludovic Orban, amenințîndu-l cu revoluția.

De la Patriarhie, ÎPS Daniel i-a ținut isonul oii sale revoltate, măcar că, în avînturile sale ecumenice, era de crezut că mai trage cu ochiul și cu urechea la ce zice Papa de la Roma, care ține mai mult la pielea credincioșilor săi – și are peste un miliard – decît la prăznuirea după tipic a zilelor însemnate cu roșu în calendar. Ba chiar Francisc, înțeleptul iezuit, le-a transmis popilor pe care-i are în subordine că Dumnezeu se bucură de viața credincioșilor, nu de moartea lor pe altarul COVID-ului, un fel de a le zice să se supună regulilor laice din pandemie, că nu se prăbușește cerul pe ei. Or, în loc să facă politica lui Dumnezeu, Îpeseul a trecut la politica de bisericuță.

Ar mai fi înțeles că slujitorul Domnului de la Constanța nu se lasă dus din biserică, fiindcă în evlavia lui se ține cu dinții după tipic. Dar cine ținea slujba de Înviere pe malul mării, la concurență cu Neptun și cu faraonismele de mucava ale fostului primar Mazăre? Vreun popă caterisit? Nu, fostul Snagovean, ajuns la Constanța, care și-a modernizat prestația, în spiritul vremurilor de azi. Or, dacă modernistul Teodosie se dedă la spectacole regizate cu lumini și artificii, ca la emisiunile TV pentru uzul adulților, ce l-ar fi împiedicat să-și țină în aer liber slujba tulburată de Poliție?

Cum era de bănuit, C.T. Popescu atîta aștepta ca să-l spurce pe Tomitan. De astă dată pe sfînta dreptate și mai înghițindu-și invectivele. Dar dacă s-a rățoit la amenințările cu revoluția ale revoltatului popă al plajelor, îi cădea tastatura pe picioare lui CTP dacă i-ar fi întrebat pe Iohannis și pe Orban – care tot zic că nu mai pot de grija credincioșilor și interzic pelerinajele, chiar și cu mască și păstrînd distanța socială –, fiindcă omul e supus greșelii, de ce nu le e frică de greșelile pe care le-ar putea comite alegătorii la alegeri? Fiindcă nu văd care e diferența între îndemnurile zădărnicitoare ale Tomitanului la pelerinaj și îndemnurile la fel de zădărnicitoare ale lui KWI și LO să ne ducem musai acum la vot, de parcă democrația ar muri de nerăbdare, nu noi dacă ne lovește COVID-ul.

1 comentariu

  1. #1

    ca orice om, CTP nu are camp vizual de 360 de grade. Deci nu ii poate vedea pe cei din spatele lui care il trag cu cheitza…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint