Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Când politicienii ies la ciordit proiectele civililor. Cazul Diana Tușa

Zoom Când politicienii ies la ciordit proiectele civililor. Cazul Diana Tușa

Diana Tușa este un tânăr politician român, aflat la al doilea mandat de deputat, după o îndelungată carieră politică începută la 20 de ani și presărată cu multiple sinecuri de consilier, referent și altele asemenea pe la birouri de parlamentari și miniștri.

Încet-încet, doamna deputat Diana Tușa s-a lipit de gașca strânsă în jurul primarului Andrei Chiliman și a și plecat alături de el din PNL, pentru a forma Inițiativă România Liberală. După o viață scurtă, IRL s-a topit în PDL, iar apoi, cu tot cu PDL, la loc în PNL. Astfel, Diana Tușa a reușit performanța ca în doar 2 ani să treacă prin trei partide, pentru a se întoarce acolo de unde a plecat, dar cu ecusonul de traseist politic purtat cu mândrie, la vedere. Nu-i la îndemâna oricui, alți politicieni muncind o viață pentru a ajunge atât de traseiști.

Mai an, când primarul Chiliman și prietenii săi mai expuși din gașca de băieți deștepți din Sectorul 1 al Bucureștiului au dat de greu, Diana Tușa a sărit repede, împinsă camaraderește din spate, să opcupe locul de candidat al PNL la primăria Sectorului 1. Fiind și copreședinte al PNL Sector 1, partidul n-a prea zis nimic, fiindcă era, oricum, prematur. Dar existau ceva bani, uitați într-un colț, pe menajeră, de gruparea Chiliman-Moisescu, așa că doamna și-a început campania electorală în sector, cu bannere, panouri publicitare, site, blog, 20.000 de pliante și 40.000 de scrisori adresate locuitorilor Sectorului 1. Asta, cică, este o campanie internă în PNL Sector 1.

Dar, chiar dacă sunt bani, chiar dacă există bannere, panouri, pliante și scrisori, mai e nevoie și de proiecte, și de idei. Capitol la care doamna Tușa stă extrem de prost. Așa că pe lângă “să fie frumos ca să nu fie urât, să fie curat ca să nu fie murdar, să fie bine ca să nu fie rău”, programul inițial al candidatei Tușa precum și lista de proiecte pentru viitorul Sectorului 1 nu conținea mai nimic. Aaa, exista, totuși, ceva. Un slogan sclipitor: “Mai mult pentru sectorul nostru!’. Să fie mai mult, ca să nu fie mai puțin, desigur. Deși ar trebui să le ajungă cât au tras Chiliman și Moisescu. Mai mult e deja nesimțire curată.

Dar divagăm, deja.

În iunie 2015, un grup de simpli cetățeni, coagulați oarecum în mediul online, în jurul unui grup de Facebook extrem de popular, numit “Oare sunt un porc?”, a demarat o acțiune de scoatere a teatrului de vară Nicolae Bălcescu din parcul Bazilescu de sub aripa Ministerului Culturii și amplasarea lui sub aripa Primăriei Capitalei, de unde ar fi urmat să ajungă la Primăria Sectorului 1. Toate aceste mișcări sunt necesare pentru a se putea renova respectivul teatru de vară, iar Ministerul Culturii nu are fondurile necesare, în timp ce la administrația locală s-ar mai găsi.

Pe 12 iunie 2015 se formează grupul de lucru pentru proiect. Pe 16 iunie începe campania de strângere de semnături. Pe 24 iunie proiectul cetățenesc începe să fie menționat în presa centrală. Pe 12 iulie începe o campanie de petiții adresate Ministerului Culturii pentru a se identifica situația juridică a teatrului din Parcul Bazilescu. În septembrie se colicită Consiliului General al Municipiului București elaborare unei hotărâri de Consiliu prin care să se solicite Ministerului Culturii transferarea teatrului de vară din parcul Bazilescu către CGMB.

7 octombrie 2015. Diana Tușa își amplasează primele bannere și panouri publicitare. Încă nicio idee de proiect pentru Sectorul 1.

1 noiembrie 2015. Diana Tușa își reînoiește avizul pentru amplasarea bannerelor publicitare.

24 noiembrie 2015. Diana Tușa a aflat deja de inițiativa cetățenească a membrilor grupului “Oare sun un porc?” și le preia din mers ideea. La această dată adresează o interpelare noului ministru al Culturii, încercând să-și însușească meritele societății civile.

Decembrie 2015. OSP finalizaează proiectul de hotărâre de Consiliu, cu sprijinul primarului interimar și al consilierilor PNL.

6 ianuarie 2016. Proiectul de hotărâre este pus pe ordiena de zi a ședinței CGMB din 26 ianuarie, fără nicio implicare a Dianei Tușa.

25 ianuarie 2016. Diana Tușa se filmează în fața tteatrului de vară din PArcul bazilescu, cerând trecerea acestuia în administrarea Primăriei Sectroului 1.

26 ianuarie. Hotărârea de consiliu a CGMB promovată de “Oare sunt un porc?” și aliații acestora este aprobată, cerându-se Ministerului Culturii trecerea teatrului în administrarea CGMB, pentru a fi ulterior cedat Sectorului 1. Diana Tușa lansează o petiție paralelă care cere același lucru, deși deja fuseră făcuți cei mai importanți pași.

27 ianuarie 2016. Diana Tușa se filmează în fața Ministerului Culturii, cerând trecerea teatrului Nicolae Bălcescu din parcul Bazilescu la CGMB și apoi la Primăria Sectorului 1. Diana Tușa nu știe că teatrul se numește Nicolae Bălcescu și că așa apare în toate actele.

4 februarie 2016. Ministrul tehnocrat al Culturii, Vlad ALexandrescu, răspunde pe Facebook la interpelarea parlamentară a deputatului Diana Tușa și o anunță că a luat decizia de a transfera teatrul de vară din parcul Bazilescu spre CGMB, care să-l transfere Primăriei Sectorului 1, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Diana Tușa începe să se laude că a obținut transferul.

În fapt, Diana Tușa nu a făcut decât să fure o inițiativă a societății civile, pe care acum o folosește în campania sa electorală, deși nu este încă foarte clar dacă va candida cu adevărat din partea PNL la Primăria Sectorului 1.

Dacă acest grup al societății civile, neformalizat într-o asociație sau fundație, s-a autointitulat cu multă detaștare și autoironie “Oare sunt un porc?”, pentru acest jalnic furt cum ar trebui să se autointituleze Diana Tușa? Porc în niciun caz, existând o aproape vizibilă și cu ochiul liber diferență de gen.

Sursa foto: www.infobraila.ro

2 comentarii

 1. #1

  Duduia nu cred ca e singurica, cred ca e pe mana cu ministrul tehnocrat de la Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu. Se ling reciproc trimitandu-si epistote siropoase pe facebook.Uitati-va si minunati-va! :))))))))
  https://www.facebook.com/468508013320444/photos/a.469856459852266.1073741828.468508013320444/493180217519890/?type=3&fref=nf

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]