Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Când primaru-i gospodar, banii nu mai contează

Zoom Când primaru-i gospodar, banii nu mai contează

În Cluj trăiește, de aproape două decenii, cea mai ciudată specie de alegător: nu contează ce-i face primarul, cum își bate joc de el și de oraș, că alegătorul tot îl va vota, cu asupra de măsură, de fiecare dată când i se va oferi ocazia. S-a întâmplat cu Funar, s-a întâmplat și cu Boc și, probabil, se va întâmpla cu orice om care reușește să-i ia mințile.

Ce a făcut Funar, vopsind orașul în roșu, galben și albastru și construind monstruozități naționaliste, se știe. Ce a făcut bun Boc nu se prea știe, dar omul a câștigat în alegeri de trei ori deja, ba și-a mai lăsat și un urmaș demn pe perioada în care a fost premier, urmaș care și acum are de dat explicații judecătorilor pentru modul în care s-a îmbogățit brusc, în doar câțiva ani de mandat incomplet.

Cam cât respectă, însă, Emil Boc banul public, putem vedea din afacerea info-chioșcurilor montate în orașul care se vrea Capitală Culturală Europeană. În 2007, Primăria condusă de Boc a decis că este cazul să ofere turiștilor informații într-un ritm mai alert decât o pot face localnicii, vestiți pentru lentoare în procesarea întrebărilor. Așa că, din banii contribuabililor clujeni, s-au achiziționat de la legendara firmă UTI, specializată mai ales în fonduri publice, niște info-chioșcuri, a căror valoare era, la vremea aceea, de aproximativ 200.000 de lei. Clujenilor le-au fost necesari doi ani pentru a se prinde că info-chioșcurile respective au probleme de software. Chiar îmi imaginez cum au stat doi ani în fața dispozitivelor, așteptând să pornească și considerând că doi ani nu e chiar atât de mult. Totuși, cineva le-a atras atenția că e absurd, așa că firma furnizoare a fost obligată să schimbe info-chioșcurile cu unele mai bune, mai funcționale. Din 2009 și până în 2014 au mai trecut cinci ani. O perioadă suficientă pentru clujeni să se prindă că nici info-chioșcurile din 2009 nu funcționau. Cinci ani? Un adevărat record de viteză!

În fine, constatând că nici info-chioșcurile astea nu merg, zilele astea s-a decis înlăturarea lor definitivă și aruncarea la coșul de gunoi al banului public a sumei de 200.000 de lei. Numai că nu se termină totul aici, ci încep să se audă voci, din mediul privat de astă dată, care spun că esențială pentru atragerea de turiști este montarea unor noi info-chioșcuri. Serios? În secolul XXI, în plin avânt al telefoanelor inteligente și al tabletelor, mult mai fiabile și care n-au nevoie decât de conexiune la Internet pentru a sorbi informațiile turistice fără investiții de amploare din bani publici? Și, în definitiv, de ce info-chioșcuri? Nu sunt prea moderne pentru Cluj? Niște tăblițe ceramice, care să fie schimbate din zece în zece ani, n-ar fi mai în pas cu ritmul de gândire al autorităților locale?

nicio vizualizare

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta