Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cardul de sănătate poate fi recuperat pe bucăți

Zoom Cardul de sănătate poate fi recuperat pe bucăți

Povestea cardului de sănătate și a sistemului care-l gestionează este una dintre cele mai clasice povești triste cu hoți și șmecheri. Cum funcțonează sistemul știm deja: prost spre foarte prost. Asta când funcționează. Căci sunt zile întregi în care sistemul se blochează și nu funcționează deloc.

Ei bine, sistemul ăsta, ale cărui costuri inițiale au fost de 87.636.000,03 lei plus TVA, deși existaseră oferte mai bune financiar și care, se dovedește acum, mai proaste nu aveau cum să fie, a fost implementat de către o mare companie multinațională, Hewlett Packard, în cooperare cu niște șmecheri locali, Novensys, transformați ulterior în Vertivi Management. Licitația a câștigat-o HP, munca a făcut-o, în cea mai mare parte, Novensys, iar banii s-au împărțit. După cum vedeți, la mijloc n-a fost nici Ghiță, cu ale lui Asesoft-uri, Teamnet-uri și 2k-uri, nici Siveco. Dar nici Novensys nu e o companie pe care s-o neglijezi atunci când vine vorba de afaceri cu statul și de ilegalități.

Novensys nu a fost vreodată un creator de soft-uri sau de sisteme, ci a lucrat mereu ca integrator pentru Microsoft, Oracle sau IBM. În mod ciudat, după ce a câștigat contractul pentru cardul de sănătate, Novensys, care era o companie prosperă, cu sute de angajați și cu cifre de afaceri de invidiat, a intrat pe o pantă descendentă, ajungând ca, în anul 2015, anul lansării în masă a cardului de sănătate, să intre în insolvență, schimbându-și ulterior numele în Vertivi Management și ajungând la doar 16 angajați. Angajați care, să fim serioși, nici nu ar mai fi putut face față întreținerii sistemului care gestionează cardul de sănătate, conform contractului.

Pe 20 martie 2017, Euroinsol, lichidatorul judiciar al Vertivi Management (intrată între timp în faliment), a organizat prima licitație pentru vânzarea bunurilor companiei, pentru a mai acoperi câte ceva din datoriile de aproximativ 99.000.000 de lei. Compania are datorii de 1,33 milioane de lei la 123 de angajați, are datorii la statul român în valoare de peste 32 de milioane de lei (ANAF și EximBank), iar restul datoriilor sunt către furnizori de produse și servicii sau către firme de asigurare ori firme care au acordat Novensys împrumuturi.

Culmea tupeului e că la masa credală s-a înscris și unul dintre acționari, Cezar Golumbeanu, care vrea de la firmă 1.410.045,46 lei, bani pe care i-ar fi împrumutat companiei.

Cezar Golumbeanu a fost arestat preventiv anul trecut, într-un dosar instrumentat de DIICOT, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul adus statului român în dosarul respectiv a fost de 12.000.000 de lei, plus încă 13.000.000 supuse unui circuit de spălare.

Mult mai interesant decât prejudiciul din dosarul respectiv, însă, este principalul partener de coțcării al lui Cezar Golumbeanu: Călin Tatomir. Călin Tatomir a fost șeful Compaq România, companie care a devenit, ulterior, parte a Hewlett Packard, care Hewlett Packard a fost, la rându-i, câștigătorul licitației pentru cardul de sănătate, în cooperare cu Novensys. Tot Călin Tatomir a fost, timp de doi ani, între 2008 și 2010, șeful cel mare al Microsoft România, una dintre companiile ale căror sisteme le integra Novensys-ul lui Cezar Golumbeanu.

În mare, cam asta e lumea frumoasă a IT-ului românesc: plină de contracte cu statul și de legături subterane puternice, scutită parțial de impozite, dar cu atât mai înfometată, degrabă vărsătoare de șpăgi și coruptă până peste poate. Acum, că ne pregătim pentru cardul de identitate electronic, poate ne gândim mai bine și ce caiet de sarcini facem, și cui îl încredințăm, prin licitație, pentru a duce sarcinile cu pricina la bun sfârșit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]