Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cartelele PrePay, fără ură și fără răzbunare

Zoom Cartelele PrePay, fără ură și fără răzbunare

De cinci ani, inițiativele legate de posibila identificare a cumpărătorilor sau utilizatorilor de cartele PrePay fac victime. Toni Greblă, fost judecător al Curții Constituționale, este probabil cea mai celebră victimă a așa-numitelor legi „Big Brother“, respinse de către CCR în urmă cu cinci ani. Atunci, drept răzbunare pentru votul dat, Greblă s-a trezit pus sub acuzare și ulterior trimis în judecată de către DNA, pe deplin funcțional în cadrul protocoalelor cu SRI, la acea epocă. A fost achitat, dar asta nu i-a dat postul înapoi.

De ce vrea SRI și de ce vor și alții ca achiziționarea de cartele PrePay să se poată face doar în urma prezentării unui buletin? Destul de simplu. Argumentele țin de siguranța națională, de siguranța cetățeanului și de posibilitatea de a mai stăvili procesul infracțional, fie că vorbim despre infracțiuni mărunte, despre trafic de droguri sau de persoane, fie că vorbim despre terorism național sau transnațional. În acest moment, cartele PrePay cumpărate din România sunt găsite în telefoanele unor infractori internaționali, la mii de kilometri distanță. Uneori se cumpără cartele în cantități foarte mari, pentru a fi folosite în comunicații ce se doresc ferite de urechile discrete ale autorităților.

De partea cealaltă, opozanții ideii de a reglementa achiziția cartelelor telefonice PrePay se arată îngrijorați de protejarea datelor private. Și au dreptate. Câtă vreme nu este reglementat modul în care se face achiziția și cine stochează, de fapt, datele personale ale cumpărătorilor, există o problemă. Poți păți ca atunci când semnezi o listă de susținere a unui candidat la diverse alegeri. Datele tale se plimbă liber și ilegal de la unul la altul, multiplicând liste, înlesnind fraude. Dar soluția este simplă: cartelele PrePay s-ar putea vinde doar de către operatorii de telefonie mobilă licențiați. Deja utilizatorii care au abonamente de telefonie mobilă își comunică benevol datele personale operatorilor. Aceștia sunt supuși legilor în vigoare, inclusiv celor ce pun în aplicare directivele europene. Este intimitatea noastră în pericol? Doar în măsura în care fie noi, fie operatorii de telefonie mobilă am încălca legea. A aplica două măsuri diferite pentru cartelele PrePay și pentru abonamente sună, pe alocuri, a discriminare.

Problema, cumva, a mai fost ridicată atunci când au apărut camerele video pe drumurile naționale, camere ce însoțeau radarele fixe. Mulți au protestat, clamând încălcarea intimității. „Dacă sunt și eu cu amanta în mașină, iar ăștia îmi fac poză și mi-o trimit acasă?“ În primul rând, argumentul presupune asumarea încălcării legii. Poză nu-ți fac respectivele camere (sau nu-ți făceau) decât în cazul încălcării vitezei legale. Adică n-ajungea că ești cu amanta, dar te mai și expuneai de bunăvoie, încălcând legea. În general, dacă nu încalci legile, nu te prea expui.

Constituția României garantează protecția vieții private, iar alineatul 2 al articolului 26 este extrem de clar în această privință: „Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri“. Articolele 27 și 28 vorbesc, de asemeni, despre inviolabilitatea corespondenței, a domiciliului, a convorbirilor telefonice. Încălcarea acestor prevederi constituționale și a celor specifice dispuse de legi constituie abuz și, uneori, infracțiune.

Noi plecăm, mereu, de la premisa că statul este, oricum, abuziv. Avem dreptul la neîncredere, după ani de abuzuri și violări ale Constituției, din toate pozițiile și la toate nivelurile. Dar nu asta este soluția. Soluția o reprezintă legi ferme, bine scrise, clare și neinterpretabile.

Gândiți-vă că nu un interlop are dreptul să-i fie protejată intimitatea, ci că acest drept vă aparține și dumneavoastră. Dacă, azi, vreți să reclamați la Poliție amenințările sau hărțuielile venite de pe cartele PrePay, Poliția nu face nimic. Vă este încălcat dreptul la viață intimă? Evident. Ba vă este chiar încălcat dreptul la siguranță personală, pe care statul ar trebui să-l garanteze. Democrația vine cu drepturi, inclusiv acela la intimitate, dar vine și cu responsabilități. Doar noi stabilim granițele. Noi și, uneori, niște legiuitori prea grăbiți sau, scuzați-mi franceza, prea proști.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Numai hotii striga Hotii!

 2. #2

  Daca imi e permisa o analogie:
  Oare chinezii cand au instalat camere de recunoastere faciala peste tot nu or fi avut tot argumente de genul “Nu aveti de ce va teme daca nu incalcati legile” ?

  Noi plecăm, mereu, de la premisa că statul este, oricum, abuziv, pentru ca statul are putere in raport cu individul, iar puterea corupe

 3. #3

  apreciez echidistanța acestei analize însă sunt sigur că balanța înclină spre partea cu suspiciunea față de acest zel al „identificării” utilizatorului dreptului de convorbire la distanță prin semnal telefonic. susțin asta pentru că, surpriză, România este prima țară de pe Terra care nu mai are deloc serviciu public de telefonie stradală sau publică. practic, nu știu cum se face că numai la noi „n-a mai rentat investiția”, eu ne mai având dreptul să îmi sun părintele de la colț de stradă sau din holul unui hotel și fiind obligat să mă abonez sau să mă identific pentru acest serviciu. aici găsesc că se forțează „identificarea” cu orice preț a mea pentru simplul motiv că vreau să fac un apel telefonic

 4. #4

  Nu e nicio discriminare. Nu te obliga nimeni sa-ti faci abonament si daca ti-ai facut, poti renunta la el si sa iti iei cartela, daca nu-to convine.

  Nu exista legi neinterpretabile, de-asta peste tot in lume exista avocati si judecatori. Si indiferent cum sunt legile, ele sunt aplicate de niste oameni. Avem atatea exemple, chiar recente, de abuzuri, de ne-aplicari ale legii, de tot felul de interpretari, chiar unei expresii banale cum e “de indata”.

  “Statul”, “justitia”, pana la urma sunt niste oameni, nu niste notiuni abstracte si absolute. Niste oameni corupti sau coruptibili. Nu e bine sa aiba atata putere asupra cetateanului si sa stie atatea despre el. De asta s-a ajuns la “statul paralel”, care manevreaza din umbra politicienii, firmele etc.

  Mai e si aspectul economic, strategiile firmelor, secrete industriale, bursiere etc.

  Convorbirile pot fi interceptate, iar telefoanele localizate. Eu zic ca e destul. De fapt, e chiar prea mult. Sigur, strict matematic, daca nu stii nimic despre istorie si natura umana, cel mai simplu, mai eficient si mai “sigur” e sa avem o dictatura si fiecare sa avem implantat cate un cip.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]