Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Câte catedrale puteam face cu banii dați Bisericii?

Zoom Câte catedrale puteam face cu banii dați Bisericii?

În ultimele două săptămâni s-a bolborosit mult pe tema catedralei inaugurate parțial pe 25 noiembrie.

Ca de obicei cu astfel de ocazii, s-au scos din nou la iveală sume, s-au inflamat spirite, s-au făcut calcule, au fost publicate, au fost confirmate sau infirmate. internetul și-a pus problema câte lucruri se puteau face cu banii publici dați pe catedrală, iar dacă Internetul și-a pus problema, așa cum se întâmplă în ultima vreme, atunci și-au pus-o și televiziunile, care au rumegat-o (pe dânsa, pe problemă) o zi, două, până a apărut ceva și mai superficial și, implicit, mai interesant pentru lumea românească.

BOR a susținut, pentru Mediafax,
că până în momentul sfințirii altarului (sau câteva zile mai devreme), pentru catedrală s-au cheltuit, din diverse fonduri, 110.000.000 de euro cu tot cu TVA, iar 75% din acești bani au provenit din fonduri publice. așadar, doar 83.000.000 de euro cu tot cuTVA ar fi primit BOR pentru catedrală din bani publici.

Într-o amplă documentare
în care au urmărit sursele de finanțare a catedralei, ziariștii de la safielumina.ro au descoperit că doar de la Guvernul României au venit, în timp, 82.000.000 de euro, iar de la primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 și 6, precum și de la Primăria Capitalei au mai venit minimum 39.000.000 de euro. Așadar, celor de la safielumina.ro le-au ieșit peste 121 de milioane de euro bani publici numai de la Guvern și de la primăriile din București, inclusiv Primăria Generală. Iar asta nu este tot, pentru că mai sunt primării și instituții din țară care au contribuit cu diverse sume la finanțarea catedralei din bani publici.

O contribuție majoră
la ridicarea catedralei din București pe care nimeni nu o ia în calcul este valoarea terenului pe care Guvernul Tăriceanu l-a cedat BOR pentru construirea întregului ansamblu al catedralei. În 2005, prin OUG 19/2005-03-17, Guvernul Tăriceanu a cadorisit BOR cu 110.000 de metri pătrați de teren pe Calea 13 Septembrie, lângă amplasamentul Palatului Parlamentului. În 2005, în momentul în care s-a făcut generoasa donație de la stat către BOR, terenurile din zona Căii 13 Septembrie ajungeau și până la incredibilul preț de 2.000 de euro pentru metrul pătrat. Dar să nu ne lăcomim, știm toți că piața imobiliară a căzut. În 2017, conform studiului de piață privind valorile minime ale terenurilor din București, întocmit pentru Camera Notarilor Publici din București de către firma G.D. Pproiectare-Expertize-Evaluări SRL, prețul unui metru pătrat de teren în zona în care este amplasată catedrala era de 817 euro.

Puteți, așadar, să adăugați la costurile de până acum ale catedralei suma minimă de 817 euro x 110.000 de metri pătrați. adică nici mai mult, nici mai puțin decât 89.870.000 de euro.

Asta ar duce costurile catedralei la 199.870.000 de euro (din care nu mai puțin de 172.870.000 de euro  in bani publici) după calculele BOR și la cel puțin 210.870.000 de euro numai din bani publici, conform calculelelor safielumina.ro.

Să spunem că facem
o medie, pe la 205.000.000 de euro cheltuiți până acum din bani publici pentru catedrală. Deja, neterminată, catedrala se apropie acum de costul de 234.000.000 de euro (integral din bani publici) și încă mai are câțiva ani buni la dispoziție pentru a depăși acest record de cheltuieli umflate. Părerea noastră este, însă, că întrebările acestor săptămâni încinse au fost puse greșit. Nu se pune problema câte spitale, școli sau câți kilometri de autostradă făceam din banii dați pentru catedrală. Nu. Întrebarea corectă este câte catedrale făceam cu banii alocați cultelor în ultimii ani.

Căci ce înseamnă
205 milioane de euro pentru cultele din România? Nu mare lucru. În 2017, cultele au primit de la Guvern, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru culte, 575.180.900 de lei. În 2018, la începutul anului, guvernul alocase cultelor, prin intermediul aceluiași Secretariat de Stat, 654.244.000 de lei, dintre care 550.244.000 de lei doar pentru contribuția la salarizarea personalului clerical. Iată cum, în doar doi ani, cultele au fost finanțate doar de la bugetul central (fără a mai lua în calcul personalul neclerical, finanțat din bugetele locale, și profesorii de religie, finanțați din fondurile educației) cu 1.229.424.000 de lei, adică aproximativ 267.266.000 de euro. Cu 62.000.000 de euro mai mult decât costurile medii ale catedralei de până acum.

Ei bine, iată:
dacă timp de doi ani nu mai finanțam cultele pentru plata salariilor preoților, puteam să ne concentrăm în investiția în catedrală. În doi ani aveam nu doar media costurilor de până acum cu tot cu teren, ci și un surplus de 62.000.000 pentru pictură, dotări și cine mai știe ce. Lucrările la catedrală au început în 2011, în februarie. dacă de atunci și până azi ne abțineam să mai finanțăm de la stat salariile clerului, ale profesorilor de religie și ale personalului neclerical și începeam cinci șantiere simultan, probabil că de centenar aveam nu una, ci cinci catedrale de dimensiunea ăsteia, în starea de finisare a ăsteia, poate chiar mai avansată. Nu că ne-ar fi ajutat cu ceva, dar părea masa mai plină.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  cititi, pana la limita suportabilului, comentariile care evident deturneaza subiectul acestui post:
  https://www.facebook.com/145302448838054/posts/2236749503026661/
  pana la urma este vorba de o imagine din natura
  veti intelege de ce suntem condamnati sa finantam in continuare cultele

 2. #2

  Din banii dati pe prastiile Patriot faceam cate o catedrala in fiecare judet

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]