Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Catedrala Kitschuirii Neamului

Zoom Catedrala Kitschuirii Neamului

În mod cert există o falie temporală în jurul Casei Poporului. Altfel nu se explică de ce, la aproape 30 de ani de la izgonirea comunismului, zona continuă să întîmpine oamenii cu macarale menite să ridice la rang de artă faraoneala și prostul gust.

Sau poate că falia e mai mare. Nôtre Dame de Paris a fost terminată în 1345. Nôtre Dănel de București n-a fost terminată în 2018, dar măcar acum putem spune că am intrat și noi în rîndul lumii civilizate de secol XIV. Mai lipsește o ciumă. Probabil că ar veni, biata de dînsa, dar e prea scîrbită că n-avem spitale s-o tratăm. Ce să-i faci, simbolurile naționale cer sacrificii. Dacă Manole și-a făcut damblaua la Curtea de Argeș după ce-a pus-o pe Ana la temelie, deja nu mai e atît de greșit să ridici ditamai catedrala pe ciolanele speranței într-o Românie în care grija pentru cetățean nu este comprimată doar în țîfnos trîntitul “Sufletu’!”. Într-o Românie centenară unde cei în nevoie pot pupa tratamente, nu moaște, și unde, dacă diavolu’ n-are de lucru și pe cetățean îl taie spurcatul, atunci poate face asta fără teamă că se va îneca pentru că buda e în fundul curții școlii.

Și totuși, Catedrala e un simbol al României. Nu în sensul gomos și pompos pe care l-ar vrea Patriarhul, dar e un simbol. Dacă vezi o faraoneală aurită, înconjurată de noroaie și care îi face pe cei care au venit să se calce în picioare în jurul ei, pentru că azi e inaugurată fără să fie terminată, n-ai cum să nu zici că nu e România.

Dacă trăiești într-un oraș al cărui trafic e deja asurzitor și singura soluție de-a atenua zgomotul e să-l blagoslovești cu dangătul celui mai mare clopot din Europa, atunci e România. Da, acel clopot pe care tronează figura gloriosului patriarh. Cum era, “să nu-ți faci chip cioplit”? Nu contează, aici nu e vorba de cioplit, aici e vorba de turnat. Iar turnatul e OK. Garantează pentru asta mitropolitul Corneanu și cei 38 de ani de turnat la Securitate.

Dacă statisticile spun că populația este peste 80% ortodoxă, iar la inaugurarea Catedralei ai nevoie de acțiunea “Autobuzul” ca să fie măcar cîteva zeci de mii, atunci e România. Dacă Patriarhul găsea un dram de omenie să-l lase pe Fiul Domnului să se desfete nițel într-un spa de barosani creștini și promitea să-l bată în cuie pe Ciordache, atunci scotea pe puțin o jumătate de milion. Dar, judecînd după propriile vorbe, jupînul Daniel e interesat mai mult de milioane întregi. Și nu din carne și suflet, ci din hîrtie sau plastic. Preferabil hîrtie, că numai săracii dau lei la biserică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100