Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce ascunde Hanul lui Manuc

Zoom Ce ascunde Hanul lui Manuc

Am citit în patru reprize noul roman al Simonei Antonescu. După fiecare pauză m-am întors mai curios la ceea ce urma. Asta nu mi se prea întîmplă cu romanele care trec de cinci sute de pagini, chiar dacă respect hărnicia autorilor. Foarte bine construit, după o formulă clasică, Hanul lui Manuc e cel mai ambițios proiect epic al romancierei și, pentru gustul meu, cea mai bună carte a ei de pînă acum. Pentru cei care au citit și primele ei două romane: vor regăsi aici marile însușiri ale autoarei. Darul de povestitoare, putința de a zugrăvi personaje care să-ți rămînă în minte și, aici mai ales, știința de a lega între ele feluritele fire narative ale romanului într-un edificiu fără fisuri.

N-am idee cît timp s-a documentat Simona Antonescu pentru Hanul lui Manuc, dar toată documentarea s-a topit într-un noian de povești în care datele istorice și atmosfera vremii fac parte în cel mai natural chip cu putință. Cred că romanciera a citit Zodia Cancerului sau vremea Ducăi-Vodă și Nicoară Potcoavă, ale lui Sadoveanu, dar și frescele istorice ale lui Vintilă Corbul. Cred asta fiindcă și ea alege calea așa-numitului „roman popular”, pe urmele lui Alexandre Dumas-tatăl, acest părinte al romanului istoric, în care personajele secundare ale istoriei, unele inventate de Dumas, sînt cele care duc greul cărților sale.

Ca să ajungă la Manuc, negustorul armean care a ridicat hanul care-i poartă numele, Simona Antonescu o ia de la distanță, cu cîteva capitole vioaie despre peripețiile mărunte de la o curte boierească din Țara Românească. Aici fata cea mică a boierului, cel care a moștenit o culă de apărare împotriva năvălitorilor și are robi țigani de toate vîrstele, începe să pară bună de măritat.

Pe atunci, dar și mai tîrziu, o fată de 12 ani era căsătorită de părinți, fără să fie întrebată ce părere are despre asta. Astea erau obiceiurile. Astfel că fiicele aveau adeseori mame care le nășteau la 13 sau 14 ani, fără ca lumea să se scandalizeze ca azi, din cauza asta.

Simona Antonescu folosește inteligent negustoria lui Manuc, pentru a-l băga pe întreprinzătorul armean în tot soiul de medii, dar și ascensiunea lui internațional-locală, în așa fel ca să nu pară pus cu mîna de autoare în diverse relații, unele înalte, altele de afaceri, cu cine vrei și cu cine nu vrei.

Spre deosebire de autoarea romanului, cred că Manuc n-a avut numai relații personale la Istanbul, ci că a fost sprijinit și de armenii bine văzuți la curților sultanilor, pînă să înceapă distrugătorul naționalism turcesc de după primul război mondial.

Să fi fost Manuc cel care a vrut să paveze cu piatră  principalele căi ale Bucureștiului, pentru a scăpa orașul de noroaiele care chifteau sub pavajul de lemn de pe Podul Mogoșoaiei, bunăoară? Să fi avut el viziuni edilitare cu care a luat-o înaintea primarului Pache Protopopescu care a lărgit străzile orașului sau a interbelicului primar Dem I. Dobrescu, cel care a regularizat apele Dîmboviței? Oricum, Manuc al Simonei Antonescu vrea să cheltuiască economicos banul public pentru pavarea marilor străzi ale Bucureștiului.

Așa că, dacă azi ar fi cîștigat vreo licitație pentru construirea unei autostrăzi, Manuc ar fi făcut-o rapid și temeinic. Dar, extraordinar pentru imobilul care-i poartă numele, Manuc a ridicat lîngă Curtea Veche un edificiu care era și hotel, și cîrciumă, dar și un soi de mall negustoresc ce avea să-și păstreze destinația de la parter chiar și după ce Hanul lui Manuc avea să ia foc, într-unul dintre incendiile care distrugeau periodic Bucureștiul. Asta nu mi-l face mai simpatic pe vizionarul întreprinzător. Căci hanul lui a fost locul infam în care o parte a României a fost vîndută de turci rușilor, cu Manuc bey de față, ca mediator.

Simona Antonescu, Hanul lui Manuc, Editura Polirom, 2017.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]