Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce mai fac acoperiții lui Coldea

Zoom Ce mai fac acoperiții lui Coldea

Scriam, la un moment dat, despre acea fotografie cu expunere lungă, de aproape zece ani, care-l surprinde pe Dan Tăpălagă în echipament de ziarist, cățărîndu-se pe scuipatul lui Băsescu, așa cum se cațără maimuțele de templu pe mucii de piatră ai zeilor hinduși.

Bețivul căzuse din jilțul prezidențial, Epoca Pupatului în Cur apusese pentru o clipă, iar Tăpălagă începuse coborîșul pe la umbră, cu gluga pe cap, ferindu-se de flegmele idolului său mahmur, scîrbit el însuși de atîta slugărnicie.

Acum, se știe, damele își refac reputația cu puțin ruj. Au acea nerușinare veselă a vedetelor de pe Instagram,care se dau călugărițe după ce au fost, de fapt, starețele trotuarului.

Tăpălagă a pierdut dragostea clientului, dar a păstrat, în schimb, relația cu peștele. Coldea a avut mereu faima unui cuceritor, iar pe canapeaua lui din Pădure mulți jurnaliști și-au lungit conștiința, pentru ca tot acolo să-și reinventeze cariera. În biroul unde Coldea își cultiva acoperiții de presă și-a redobîndit Tăpălagă valorile și busola, și a dat noi bice jurnalismului de servite și de propagandă.

Cînd vechiul site întemeiat pe hoție – mă refer la agregatorul de știri furate HotNews – n-a mai corespuns agendei lui politice, viziunii și, mai ales, misiunii, Tăpălagă și-a confecționat o unealtă mai ascuțită, ale cărei împungeri și spintecări trădează stilul ofițeresc.

G4Media e un miracol economic, care trăiește din iubirea publicului donator, iar teologii sînt toți de părere că site-ul va produce în curînd moaște vindecătoare de prostie la care vor veni să se închine cititorii cu abonament. De altfel, ofițerii SRI din ANAF păzesc cu sfințenie evanghelia contabilă a tuturor acestor site-uri cu ochi albaștri, pe care le vezi prosperînd, în timp ce publicațiile civile se pregătesc de înmormîntare.

Altceva, însă, voiam să-i zic lui Tăpălagă, fiindcă veni vorba: dacă se mulțumea să-l pupe în cur pe Băsescu și atît, își făcea un bine. Așa bețiv și dement cum s-a arătat în ăia zece ani, ba chiar penal și turnător la fosta Securitate, Băsescu a reprezentat, prin funcția politică pe care a ocupat-o și prin partidul cu care s-a jucat, democrația. O democrație șchioapă, chioară, hoață și curvită, e drept, dar, în mare, o democrație. O democrație penetrată de securiști, poștită de clanuri și dominată de infracțiune, dar păstrîndu-și esența perfectibilă și reparatorie de democrație.

Cîtă vreme securiștii pe care i-a servit Tăpălagă, cărora le-a preluat scopurile și respirația puturoasă, au reprezentat non-democrația. Rețeaua de pedeapsă și control formată de Macovei cu binecuvîntarea bețivului, preluată, adăugită și îmbunătățită de Coldea, a fost întotdeauna ilegală, nelegitimă și neconstituțională.

Democrația e legală. E prescrisă de Constituție și se înfăptuiește prin partide, nu prin parchete. Prin politicieni, nu prin ofițeri, chiar prin turnători și prin corupți, atîta vreme cît Justiția nu-i prinde și ei îndeplinesc ritualul legal, dar niciodată, NICIODATĂ, prin securiști.

Democrația noastră e vai de mama ei, dar e singura speranță că mîine nu vom fi săltați de pe stradă. Securismul care bîntuie instituțiile de forță, în schimb, se hrănește cu abuz și cu intimidare, fiindcă altceva nu poate digera. Securismul e gata mereu să sară peste pași, peste drepturi și libertăți, e gata mereu să înfunde, să mînjească și să sufoce cu perna. Nu mai poate împușca oameni, ca pe vremea cînd Dan Tăpălagă era minor, dar poate bine-mersisă le facă dosare, să-i ia cu duba, să-i asculte, să-i fileze, să-i măsoare și să-i cîntărească, să le invadeze intimitatea. Poate bine-mersi să modifice legi, să infiltreze partidele și Parlamentul, să racoleze jurnaliști, să falsifice oglinda în care se privește, derutată, societatea și să ia parte la jocul de putere, dominîndu-l. Toate astea se întîmplă în anii în care Tăpălagă e majorși, după cum îl definesc acțiunile sale în presă, colaborator.

Fiind major, Tăpălagă ar fi trebuit să meargă, alături de Monica Macovei, la judecata completului de cinci al Înaltei Curți, sau măcar la audieri la Parchet, pentru pătrundere neautorizată în arhiva SIPA, în 2005. N-a mers, fiindcă statul de drept și anticorupția au prescris faptele, după ce le-au pus la păstrare ani și ani, departe de Justiția pe care, cu devotament demn de o cauză mai civilă, soldatul Dan Tăpălagă a susținut-o, trăgînd la întîmplare în dușmanii superiorilor lui.

Post Scriptum

Nu am contract cu TVR, așa cum scrie Tăpălagă în G4media. Nu am avut niciodată. Merg o dată pe săptămînă, alteori o dată pe lună, joia, în studio la Cristache, cînd am ceva de spus, deși nu apuc aproape niciodată să duc o idee la capăt. De multe ori vorbesc cîteva minute prin telefon, și atît. Nu am contracte și nu am avut vreodată contracte cu un partid politic. Nu am susținut vreodată, în publicațiile în care am scris și pe care le-am editat, un partid, un politician, o instituție sau o cauză politică. Întotdeauna le-am criticat, după cum stau mărturie arhivele și după cum e menirea presei. Publicația Cațavencii trăiește din vînzarea fizică, la chioșc, a ediției sale tipărite. E profitabilă de la înființare. Doar zece la sută din venituri provin din publicitatea pe care cititorii o văd în gazetă. Revista Cațavencii nu a cerut bani de la Guvern și se delimitează de mituirea în masă a presei pe care o pune la cale, în aceste zile, puterea politică. Și, mai ales, revista Cațavencii nu a cerut vreodată bani de la cititori, așa cum face site-ul g4media.ro, printr-o jalnică și nejustificată cerșetorie de fațadă, care apasă pe reputația generală a presei. Ziarele trebuie să-și păstreze mîndria chiar și atunci cînd nu sînt bani de salarii. Să trăiască și să moară cu talent, pe mîna lor, dar niciodată să nu întindă această mînă dincolo de limitele demnității, spunînd o poveste falsificată despre etică, libertate și adevăr.

3 comentarii

 1. #1

  O placere ,de fiecare data cand citesc ce scrii sau cand esti invitat la TV ! Cat de geru este sa te mentii VERTICAL Dorule ? Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si numai bine ! Sa ai o zi faina !

  PS Parafrazandu-l pe omul cu trabucul si bautor de whisky,W. Churchill : ” Niciodata cei multi nu au datorat atat de mult celor putini ! ”

  PPS Doresc si eu un abonament la ” Catavencii ” . Multumesc ! Luca Ciacoi

 2. #2

  Adeva, un atarnator cersetor ipocrit, ca si SRI & marele presh.

 3. #3

  Multă baftă, Cațavencilor!
  Sunteți într-o zonă foarte rarefiată în România – cea a presei de calitate.
  E o plăcere să citești articole scrise de oameni care folosesc iscusit resursele limbii române, care au umor și care au argumente pentru ceea ce scriu. Intr-un peisaj media băltind în mediocritate, care promovează un discurs încărcat de ură, sunteți printre puținii care aduceți o briză de aer curat celor care simt nevoia unei informații nepoluate și a unui comentariu inteligent.
  Pentru un cititor simplu, ca mine, sunteți pe drumul corect!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]