Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce ne cer austriecii pentru Schengen și ce trebuie neapărat să le dăm

Zoom Ce ne cer austriecii pentru Schengen și ce trebuie neapărat să le dăm

Austriecii cer ceea ce știu să ceară de pe vremea Habsburgilor: bani, resurse naturale, putere locală și mînă de lucru ieftină. După ce Olanda și Suedia par să se fi potolit cu blocarea intrării României în Schengen, Austria a simțit că acum e momentul să îngroașe gluma. Gluma cu migranții care o invadează prin România și Bulgaria e dezumflată cu cifre oficiale, dar Viena își trimite corporațiile la Cotroceni s-o negocieze la sînge.

Austria e cel mai mare partener european al Rusiei după Germania, fără însă a avea scuza că e motorul economic al Europei, însetat de gaz rusesc. Dimpotrivă, Austria are al 12-lea PIB din UE, în timp ce România vine tare din spate cu al 14-lea, cu estimarea că în trei ani îi ia locul. Dar Austria a fost mereu placa turnantă a banilor rusești, breșa prin care URSS și apoi Rusia și-au strecurat capitalurile și spionii în inima pieței comune europene. Mai multe companii austriece sînt, într-o înspăimîntătoare măsură, proxy-uri rusești, cu OMV în frunte. Ăsta e și motivul pentru care Austria a ales banii rușilor în locul apartenenței la NATO.

Acum, prin canale diplomatice, prin servicii secrete, prin adresări directe între omologi politici sau prin vizite fățișe la Cotroceni, austriecii cer ne-renegocierea contractului de vînzare a Petrom, care, potrivit anexelor, poate fi revizuit din zece în zece ani (în 2014, cînd puteau fi rediscutate posesia resurselor, nivelul de investiții și redevențele, Guvernul Ponta s-a făcut că plouă).

Austriecii mai cer condiții avantajoase, dincolo de Legea offshore, pentru exploatarea gazului din Marea Neagră de către OMV în perimetrele primite cadou de la statul român. Mai vor scoaterea din circuitul legal al controalelor fiscale a băncilor austriece BCR și Raiffeisen, pentru a putea muta profiturile deghizate în împrumuturi la Viena. Or mai fi și alte cereri legate de defrișarea pădurilor, dar aici e de presupus că n-au întîmpinat vreo opoziție din partea președintelui Iohannis, cumătru și prieten cu prietenii Schweighofer.

Important e, însă, ceea ce trebuie să le dăm. În primul rînd, muie. Cititorii mai sensibili vor înțelege că sînt momente în care limbajul are îndreptățirea lui. Apoi trebuie să le dăm austriecilor ceea ce jalnicele loaze care conduc țara n-au fost în stare să le dea vreodată: o lecție de economie. Indiferent dacă intrăm sau nu în Schengen, indiferent dacă Austria se opune sau nu, România trebuie să le arate acestor comercianți de jeg politic ce se poate întîmpla cu negustoria lor.

Fără să-și forțeze prea mult confortul, toți românii care și-au plănuit vacanța de schi în Austria ar trebui s-o anuleze. Peste un sfert de milion de români merg anual să schieze în Austria și să-și lase banii în economia ei. Să n-o mai facă anul ăsta. Să schieze în țară, chiar dacă în țară nu se poate schia. Să meargă în Italia, Germania, Bulgaria, Slovenia, Elveția, Franța. Dar nu în Austria. Un an de variație nu strică.

Apoi, toți românii să nu mai alimenteze șase luni de la OMV. E un efort mic să treci de benzinăria lor și să alimentezi de la celelalte companii care umflă prețurile, dar măcar ai satisfacția că dai un exemplu.

La fel, românii care au conturi la BCR și Raiffeisen ar putea să și le mute, măcar temporar. În banditismul bancar nu există diferențe. Toate băncile fură la fel, toate batjocoresc clientul la fel. Dar, în acest moment, capitalul austriac merită o lecție în plus.

Acest tratament minimal și exemplar ar cuminți Austria și ar pune capăt, pentru un timp, unor practici abuzive în economia internă și unor presiuni inacceptabile în politica UE. Pe Habsburgi i-ar ustura portofelul într-un mod concret, imediat, fatal. Indiferent ce va face Austria la consiliul JAI de pe 7 decembrie, a făcut deja destul ca să merite o mobilizare cetățenească apăsată. Ar fi un precedent memorabil, o lecție scurtă și clară, pe care Austria o merită și n-o va uita prea repede.

Citeşte mai multe despre:

56 comentarii

 1. #1

  Mulțumesc. Sunt în grafic. Nu apelez la niciunul din serviciile menționate. Iar să fii client Raiffeisen e o dovadă de masochism. Am un amic care are card de pensii la ei (de Canuta om sucit) și înjură continuu

  • #2

   Sunt fraieri Austriecii ..Cu Schengen ne pot cara padurile fara ca vamesii si politistii sa trebuiasca sa se faca la nesfarsit ca nu vad macelarirea padurilor …E nasol sa si furi cu acordul statului Roman sute de vagoane saptamanal si sa i faci pe aia se joace baba oarba …Stii cum e; hotul striga hot si curva striga curva !!

   • #3

    Mai vor , renegocierea vînzării Petrom și exploatarea petrolului din Marea Neagră , escrocii și dihorii !

  • #4

   schimbarea bancii in ro e belea greu de gestionat pentru multi … daca ar fi internes ar trebui sa intervina bnr …. (daca mai a r)

 2. #5

  Nu puteam spune mai bine..bravo

 3. #6

  Dacă intrarea in Schengen, presupune asemenea șantaj murdar, mai bine NU!
  Afara cu companiile austriece din România și naționalizarea Petrom!

 4. #7

  Ok …o sa boicotez Petrom și omv

 5. #8

  Excepțional ! Jigodiile astea ar trebui sa ne ceară scuze in genunchi . In 2007 le spuneau românilor care au negociat (trădat ) intrarea în UE că ei vin in România pentru profit nu sa faca protecție socială . Din angajații vechi ai BCR in 3 ani mai erau 15 % .

 6. #9

  Nici nu-mi vine sa mai citesc…pt Schengenul asta ăștia ne cer pe mama, pe tata si pe surori, practic este o negociere ca la taraba. Nicio legătura cu spațiul intracomunitar….este fix o negociere ca între curve…restul se vrea o Europă!!!

 7. #10

  Austriecii merit chiar mai mult,verificarea contractelor făcute în defavoarea noastră și sesizarea D.N.A.-ului pentru măgăriile făcute.Ar fi cazul sa răspundă penal cu despăgubiri și blocarea conturilor!

 8. #11

  Ar trebui santajati cu naționalizarea sa vedem cum reacționează.
  Ca Dragnea cand ia amenințat „ca poate li sa facut dor de putina nationalizare”, ia si facut de petrecanie.

 9. #12

  Perfect ! Adevărat ! Just ! Merita cu vârf și îndesat !!! Problema este cum mobilizezi romanii ??????

 10. #13

  Bag p**a in Austria. 100% am sa evit tot ce e legat de tara aia depresiva de acum incolo.

  • #14

   Mă bucur și sunt mândru că încă suntem mulți români care gândim românește.
   Comentarii foarte bune, să luăm tot ce este bine de făcut pentru noi și România.
   Dați afară,puse bețe-n roate în toate activitățile companiilor și patronilor și cetățenilor austrieci.Din Vest respectiv austro-ungaria ne-au venit cele mai mari necazuri asupriți și batjocoriți ar fi timpul să le întoarcem,,favorurile” cu vârf și îndesat

  • #15

   Sunt de acord cu alimentarea de la Petrom . Dar sa facem ceva pe plan național,sa simtă ceva.

 11. #17

  S-au învațat Austriecii ăștea să fie stăpânii noștri de foarte mult timp și nu ne vor în căruță cu ei ….dar vreau săi întreb de când au ei granițele comune cu România?! Să-i întreb că pădurile noastre sunt bune?!Petrolul și gazele noastre sunt bune?!Aurul,banii și marmura noastre sunt bune?!Muncă noastră pe pământul vostru e bun?! Și totuși nu vă este rușine să ne tratați că pe niște paria a societății Europene?!RUȘINE SĂ VĂ FIE AUSTRIECILOR NERECUNOSCĂTORI!

 12. #18

  Bravo articol!

 13. #19

  Jos palaria!

 14. #20

  Austria merită un hai sictir , să și vadă de ale lor. Au devalizat pădurile , fură România de 15 ani. Să le fie rușine.

 15. #22

  Acest articol ar trebui preluat de toate televiziunile si publicatiile online.

 16. #23

  Plec de la BCR și ocolesc OMV . Asa trebuie sa procedam toți care se simt romini .

  • #24

   Exceptional articol!
   Dacă factorii de decizie politica ar avea un gram de demnitate, ar trebui sa ignore pretențiile Austriei.
   Mult mai demn ar fi sa nu ne intereseze aderarea la spațiul Schengen și sa dovedim demnitate și verticalitate. Apoi, sa răspundem prin masuri economice care sa prejudicieze Austria.

 17. #25

  Sunt în asentimentul vostru și subscriu. Sper ca românii să înțeleagă că doar uniți putem câștiga!

 18. #26

  Foarte bun articol,nu am alimentat deloc de la OMV și am evitat reiffeisen.

 19. #27

  Stiam de mizeriile astea. Dar noi romanii aveam nevoie de un impuls , cu atat mai mult venit de la catavencii ,sa le dam tot ce au nevoie unor fomisti initiati de mult pe mocangeala in Romania…
  Cu toate necazurile, suferintele pe care le induram, cu toti neterminatii pe care-i avem la conducere, Romania si romanii vin tare din urma! Am plecat de la BCR, voi fugi ca dracu’ de tamaie de OMV si trebuie sa iau cu lamaie cand aud de Viena!

 20. #28

  Tre sa le dam putin muianol .

 21. #29

  Noi spunem muie dar iohanes jegul ordinar o să spună ja ja gen ia toată pădurea cu tot cu Romania. Nu vreau shenghen nu vreau nici UE. Ce că stăm cu 10 min in plus la vama ne dăm viitorul copiilor. Trag in ea europa

 22. #30

  Nu le dati absolut nimic…caci s-ar putea sa nu intram si atunci data viitoare se va ridica o alta tara care-i va pune conditii Romaniei…si uita asasuntem SANTAJATI DE MAI BINE DE 12 ANI…Daca intram in Schengen intram pe muschii nostri….daca nu Romania a trait si fara Schengen si va continua sa existe…Rog umil pe domnii politicieni de la Bucuresti sa nu mai dea plocon strainilor resursele energetice….Daca esti in Schengen tot iti trebuie gaz si petrol…de ce sa-ti conditioneze altii pretul la gazul si petrolul tau?!

 23. #31

  Cred ca ne infuriem degeaba.
  Inteleg ca Schengen e important pentru marfuri.
  Acolo se pierd/castiga banii.
  Deci noi strategic trebuia sa cerem sa intram din 2011 in Schengen doar pentru marfuri si sa lasam populatia.
  Adica sa dam semnatura ca nu ne trebuie Schengen pentru populatie.
  Dar nu am gandit logic.
  Ce daca oamenii arata un buletin la vama?
  Ganditi-va cati bani au pierdut firmele noadtre din 2011 incoace.
  1% din pib pe an este enorm.

 24. #32

  Degeaba ne lamentam ! Pana nu scapam de gunoiul national , si asta pana nu ne lasa in c#r#l gol prietenii ” albastrii” Astia „noi” fura mai eficient decat rusii

 25. #33

  Austria este o țară mică ca suprafață și locuitori,la fel ca și Ungaria dar cu putere decizională și politicieni șmecheri…țările din vechiul Imperiu Austro-Ungar….își dau arama pe față.Atât timp cât nu avem politicieni loiali tării noastre și cu „cojones”…vom fi doar niște marionete.România trebuia să-i execute de mult pe austrieci…nu știm să ne extragem bogățiile prin resurse proprii…O pâine semialbă feliată la 1 kg costă în Austria la Lidl 1,19 euro și în România costă 2 euro aproape….ei nu au câmpiile noastre….au munți…despre ce mă-sa de interese vorbim?…realitatea este anormală

 26. #34

  Statul Roman este slab . Dacă am ajuns sa fim jefuiți de o tara ca Austria , este RAU ! Dacă UE aproba astfel de comportamente între state , sigur nu ne este locul aici ! De ce Austria nu plătește compensațiile istorice pentru jaful jasburgic în România?

  • #35

   buna vorba, nu e locul nostru aici … cum au decis si englezii, care de bine de rau au singe in instalatii …

 27. #36

  Într-o tara condusa de trădători, acceptați de majoritatea locuitorilor, care nu știu sa cumpere cozi de lopeți pentru Piața Victoriei ne meritam soarta.

 28. #37

  Austriecii procedeaza astfel pentru ca stiu ca tara asta este plina de idioti utili si oricat ar plusa noi o sa spunem antotdeauna,,sarutmana,,

 29. #38

  Unti-va contra acestor germanici aroganți, nu numai cu vorba, treceți la fapte!

 30. #39

  Austriecii , ungurii si rusii sunt o natiune.

 31. #40

  Nu le dam nimic.
  – Interzicem taierea padurilor pentru, cel putin, 20 de ani si obligarea, celor care au defrisat paduri sa reimpadureasca zonele pe cheltuiala proprie.
  – retragem autorizatiile de functionare pentru bancile si toate firmele austriece pe teritoriul Romaniei.
  – stopam orice cota de migranti si refugiati pe teritoriul Romaniei(nu au decat sa-i ia austriecii)
  – boicotam in parlamentul european orice initiativa a austriecilor
  – etc.

 32. #41

  Oare ce s—ar întâmpla dacă cineva investește inteligent in o campanie pe facebook in care anunța, ca știre, ca Raiffeisen si BCR or sa aibă mari probleme dacă Austria nu aproba intrarea in Schengen si ca recomandarea e ca romanii sa își mute rapid banii la alte bănci? La cât de greu intervine BNR… ar avea probleme cele doua bănci… oare cât mai costa o campanie pe facebook?

 33. #42

  Bravo! Aceasta atitudine trebuie promovata!

 34. #43

  usor baieti, nu va agitati … e circ

 35. #44

  Toată simpatia ptr articol , dar ce ne facem dacă se răzgândesc suedezii și olandezii sau alții? Ălora ce le mai boicotam ?

 36. #45

  Buna ziua! Nu pot sa merg sa alimentez de la OMV,ca surpriza fura la gramaj? De ce fac asta toate OMV? Bagati va rog 10 litri si verificati pompa da; exempu este 9 lei ex.dai 90 lei pentru 10 litri la poma va fii 9,95 sau 9,97,9,99,9,98 litri?Protectia consumatoriilor va rog verificati?

 37. #46

  Asa.r trebui acestor nesimtiti….sa le rasplstim….dublu..ma cu rau.

 38. #47

  Tot vin unii analiști și spun,ca suntem o țara mică! Dar acești tigoina cum sunt și ce vor? Imperiul austro-ungar cu ajutorul Moscovei!!!

 39. #48

  Nu sunt rasist,dar această țară pe nume Austria, trebuie să dispară de pe fața pământului, să nu uităm că nici mama lor Germania, nu-i suportă,sunt țigani lor, așa i numesc nemți, iarăși dacă și acuma statul român le face pe plac,atunci nu ne mai rămâne decât să ripostăm Răscoală Fraților!!!

  • #49

   Un mare miting la ambasada Austriei! Sa luam atitudine fata de tot ce este austriac in tara noastra!

 40. #50

  Pentru Aust-e-ria sa le dam o Mare Uniune IEuropeana! Ați uitat de piața asigurărilor, dominata 90% tot de Ostereich

 41. #51

  Haideți totuși să le dăm… și ce nu cer❗️
  Adică multe, multe, multe „plăcuțe suedeze❗️👍🏼🤬

 42. #52

  Dacă tot nu avem voie în SHENGEN, am putea deveni foarte riguroși la granițele de V și de E , astfel încât cozile de camioane sa ajungă pana la Viena și Kiev ; bulgarii deja au anunțat ca asta vor face

 43. #53

  Fiți uniți incercati macar de data asta să dați dovadă de solidaritate și să le arătăm austriecilor că noi când suntem uniți nimic nu ne stă în cale.A venit vremea să facem ce-au făcut înaintașii noștri.Sa ne apărăm pământul străbun și resursele.Jos cu nemernicii din fruntea țării care au vândut tot ce le-a venit la mana pt.a-si umple buzunarele.Tara noastră nu este de vânzare.Boicotati tot ce este austriac.Dumnezeu sa ne-ajute.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Îngerul a strigat

  11 iunie 2024

  Cînd se droga Moldova cu mălai ați omorât un milion de cai și l-ați împins pe Labiș sub tramvai. De-ar fi venit chiar Picasso-n colhoz, să vă picteze-n perioada roz, […]

 • Un popor care își cunoaște viitorul

  11 iunie 2024

  Marea mobilizare la vot, care ar fi trebuit să însemne o voință de schimbare, a fost un vot aproape fanatic pentru PSD, PNL și coaliția PSD-PNL. Poporul a votat situația […]

 • O călătorie în derizoriu

  4 iunie 2024

  Deși mă frec de voi pe-aceeași scenă, simt că jucăm în piese diferite, cînd mă strecor ca Iona în balenă, intrați și voi ca-ntr-un vagon de vite, rîzînd fără motiv, […]

 • Invizibilii bogați de bucătărie

  3 iunie 2024

  Raiul pămîntesc, închipuit ca locul fără griji unde curg laptele și mierea, e la Parlamentul European. Cei aleși trec prin poarta sfîntă a listei eligibile și ajung pe tărîmul fericirii, […]

 • Revelația unei blonde

  28 mai 2024

  Mai expresive decît supărarea frumoaselor ce-mbătrînesc urît, femeile urîte au candoarea de-a-mbătrîni firesc în absolut. Precum carenele acelor vase ce nu vor acosta nicicînd la mal, femeile urîte sunt frumoase […]

Ultimele articole
Editoriale
 • Îngerul a strigat

  11 iunie 2024

  Cînd se droga Moldova cu mălai ați omorât un milion de cai și l-ați împins pe Labiș sub tramvai. De-ar fi venit chiar Picasso-n colhoz, să vă picteze-n perioada roz, […]

 • Un popor care își cunoaște viitorul

  11 iunie 2024

  Marea mobilizare la vot, care ar fi trebuit să însemne o voință de schimbare, a fost un vot aproape fanatic pentru PSD, PNL și coaliția PSD-PNL. Poporul a votat situația […]

 • O călătorie în derizoriu

  4 iunie 2024

  Deși mă frec de voi pe-aceeași scenă, simt că jucăm în piese diferite, cînd mă strecor ca Iona în balenă, intrați și voi ca-ntr-un vagon de vite, rîzînd fără motiv, […]

 • Invizibilii bogați de bucătărie

  3 iunie 2024

  Raiul pămîntesc, închipuit ca locul fără griji unde curg laptele și mierea, e la Parlamentul European. Cei aleși trec prin poarta sfîntă a listei eligibile și ajung pe tărîmul fericirii, […]

 • Revelația unei blonde

  28 mai 2024

  Mai expresive decît supărarea frumoaselor ce-mbătrînesc urît, femeile urîte au candoarea de-a-mbătrîni firesc în absolut. Precum carenele acelor vase ce nu vor acosta nicicînd la mal, femeile urîte sunt frumoase […]

 • Agentul Cu Păr

  27 mai 2024

  La un semn venit dintr-o altă galaxie, DNA a chemat la interogatoriu doi tîlhari trecuți în rezervă, Coldea și Dumbravă. Ei fac parte din lotul de clovni pe care turnătorul […]

bijuterii argint