Fostul chelner de la Athénée Palace, fostul senator PDSR și fost mare concesionar de terenuri în Delta Dunării, Traian Rece, pare să fi ajuns la fundul sacului cu tertipuri, mai ales după ce a pierdut concesiunile din Deltă și, chiar dacă a ocupat abuziv terenurile, nu a mai beneficiat de nici măcar un leu subvenție de la stat.
De câțiva ani, Traian Rece hărțuiește prin tribunale pe toată lumea care se pune în calea bunăstării sale. Dă în judecată ziariști, dă în judecată autorități publice, ba a ajuns să-și dea în judecată propriii avocați, asta atunci când nu-l dau ei, pentru că refuză să plătească onorariile stabilite prin contract.
Ultimele găselnițe ale lui Rece ar fi amuzante, dacă n-ar însemna, în fapt, o nouă serie de ilegalități și dacă nu ar ajunge să-i coste pe contribuabili.
Astfel, într-un proces cu una dintre firmele de avocați cu care a lucrat, proces început în 2017, firma lui Traian Rece, Agrodelta Sireasa, a cerut să fie scutită de la plata taxei judiciare de timbru, în valoare de 15.239,53 lei, motivând instanței că stă cam prost cu banii. Ceea ce ar fi adevărat dacă firma nu ar avea un capital social enorm, respectiv aproape 165.000.000 de euro. Totuși, avocații firmei Agrodelta Sireasa au reușit să obțină facilități la plata taxei judiciare de timbru, urmând să o plătească în 24 de rate lunare, de câte 634,98 lei fiecare. Dacă ar fi pus la dispoziția judecătorilor toate datele financiare ale firmei, cifră de afaceri, bilanțurile din care reiese profitul și multe altele, judecătorii ar fi putut constata că, în ciuda pierderii concesiunilor, Agrodelta Sireasa nu este o firmă cu dificultăți financiare atât de mari, raportând profit atât în 2017, cât și în 2018.
O altă șmecherie tipică pentru fostul chelner-senator a apărut atunci când acesta a început să se gândească la o retragere strategică din firmă. Prima dată a renunțat la funcția de administrator al Agrodelta Sireasa și i-a pasat funcția cumnatului său. Asta cam pe vremea când îl căuta des pe acasă DIICOT-ul. Apoi, când lucrurile s-au învârtoșat, Traian Rece a decis să scape și de părțile sociale din firmă. Așa că a depus la Registrul Comerțului hârtiile necesare pentru schimbarea acționariatului, arătând că a vândut acțiunile ce-i reveneau familiei sale. Numai că a uitat, se pare, că el însuși a majorat capitalul social al firmei cu aproximativ 164.635.292 de euro (la paritatea din 2016 leu/euro). Majorarea s-a făcut prin depunerea în capitalul social al firmei a unor bonuri de tezaur din 1929, a căror valoare reală este de aproximativ 400 de lei pe OLX. Dar, cu ajutorul unei firme de evaluatori și al unui referat fals, cei 400 de lei, pentru care Rece a plătit 10.000 de euro unui alt afacerist de teapa lui, au ajuns să valoreze 164 de milioane de euro. Dându-și seama că vânzarea părților sociale în valoare atât de mare nu se poate face chiar pe trei lei, pentru că asta ar alerta iar procurorii și fiscul, Traian Rece a revenit la Registrul Comerțului și a rectificat în acte, spunând că nu și-a vândut acțiunile, ci le-a donat. Rupt în fund, rupt în fund, fără bani să plătească taxe de timbru, dar ce mare filantrop, care donează familiei fără să clipească 164 de milioane de euro…