A trecut o săptămînă de cînd Laura Codruța Kövesi a fost revocată din funcția de șefă a DNA de președintele Iohannis, la o lună după ce Curtea Constituțională a decis că prima doamnă a acestei instituții trebuie trimisă la plimbare.
Ca unul care crede mai mult în instituții decît în persoane, ar trebui să spun că nu rămîne DNA de mal după demiterea doamnei Kövesi. Ce bag de seamă însă de mai multe luni încoace e că onor Curtea Constituțională însăși e atacată discret la varice chiar de fostul ei președinte, Augustin Zegrean, care dă de înțeles că fosta procuroare-șefă a DNA ar fi victima Curții pe care acum o prezidează Valer Dorneanu. După cum se știe, atît șefii parchetelor, cît și judecătorii de la CCR sînt toți numiți politic. Și, în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare, acești judecători au majoritatea, după cum au fost trimiși acolo, mai devreme sau mai tîrziu, de partidul victorios în alegeri.
Tot așa, la șefia DNA sînt propulsate persoane care ies mai bine din negocierile politice, nu din cauza meritelor pe care le au. La Curțile Constituționale din alte țări, cînd cineva ajunge judecător acolo, își taie cordonul ombilical cu partidul de care a fost propus. La noi, țară mică, poți recunoaște după vot pe aproape fiecare judecător în parte de la CCR, aproape ca în Parlament. Fostul președinte al CCR, care azi dă lecții de independență, a fost un pedist devotat fostului președinte Băsescu, pe care l-a salvat de la revocare. Tot atunci, Laura Codruța Kövesi și Daniel Morar au contribuit din plin la parodia așa-zisei falsificări a voturilor de la referendumul în urma căruia Traian Băsescu ar fi trebuit să plece de la Cotroceni. Dar n-a plecat, cu ajutorul Curții Constituționale și cu sprijinul procurorilor de la Parchetul General și de la DNA. Că după aceea DNA, condusă de Kövesi, s-a întors împotriva lui Băsescu și a oamenilor săi, asta e deja altceva. Și ține de încercarea ei de a rămîne pe cont propriu în fruntea DNA, închipuindu-și că pentru asta îi vor ajunge susținerea ambasadelor și simpatia populară.
Or, această funcție se capătă politic și se pierde tot politic. Așa că dacă DNA a devenit o instituție cu adevărat solidă, ea va merge înainte. Dacă însă, așa cum mă tem, ceea ce face Parchetul Anticorupție a depins de strategia personală a Laurei Codruța Kövesi, DNA va deveni un cîine care se mulțumește să hămăie, fără să mai mursece pe cineva, ca pînă acum.
Adica va fi mai bine. Nu pentru asta se lupta toata suflarea?