Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce-ți spune cîinele din priviri, ca să te încurajeze

Zoom Ce-ți spune cîinele din priviri, ca să te încurajeze

Au trecut mulți ani de cînd, vorbind într-o seară cu Eugen Negrici, critic și istoric literar, dar și vechi vînător, mi-a spus el că e lovit în aripile sufletului. De ce? îl întreb. Îi murise cîinele de vînătoare. Știam de la alți vînători ce înseamnă cîinele pentru ei. E un camarad patruped cu care ei comunică în puține cuvinte cînd se duc „pe teren”. Iar o vînătoare cu adevărat reușită nu înseamnă doar să nimerești păsăretul sau iepurii pe care-i iei la țintă într-o expediție de unul singur sau în grup. Cîinele e la fel de important pentru un vînător adevărat ca și dibăcia lui de mînuitor al puștii. Uneori chiar mai important.

Căci un cîine care pleacă mai devreme decît ar fi cazul să îți aducă vînatul poate fi victimă în terenul nimănui, acela care te desparte de eventualul tău trofeu cinegetic. Sînt destule cazuri în care vînătorul și-a împușcat cîinele din greșeală sau în care companionii proprietarului au tras fatal în cîine, luîndu-l drept vînat.

Eugen Negrici își dresase impecabil cîinele, doar că prietenul său patruped murise de bătrînețe. Un sfat: nu încercați să-i spuneți unui vînător că sînt și alte lucruri mai importante decît că i-a murit cîinele. Chiar dacă o să vă dea dreptate, n-o să uite toată viața că sînteți un cretin care nu înțelege cît de important poate fi un cîine în viața unui om.

Pe atunci, Titirezul, o corcitură de pechinez și de șoricar, cîinele meu, de fapt al familiei, adică și al socrilor, și al copiilor mei, era încă tînăr. Băieții mei au crescut împreună cu el. Doar că, peste zece ani, aveam să descopăr că Titi, căruia îi simplificaserăm numele, nu mai era în stare să urce scările în bloc, deși se străduia. Pe atunci am primit sfaturi să-l duc la eutanasiere, ca să nu se chinuie. Or Titi nu se chinuia. Era un domn bătrîn care nu se mai descurca cu vechile sale obstacole domestice. Așa a și murit, ca un domn al familiei noastre.

Însă în seara cînd Eugen Negrici m-a anunțat mohorît că i-a murit cîinele de vînătoare, nu m-am priceput ce vorbe de consolare să-i spun. Ba chiar am făcut prostia uriașă s-o dau pe o glumă relativizantă. Adică ar fi alte chestii mai importante decît să-ți moară cîinele. Pe atunci, Titi al meu era cît se poate de vioi.

Pînă la urmă, Eugen Negrici și-a mai luat un cîine de vînătoare, dar ținîndu-i minte și pe cei de dinainte, pe care mi-i descria atît de nuanțat încît puteam să-mi imaginez și cum arătau.

Pînă să moară Titi de bătrînețe, am adus în casă o cățea de mic litraj, ca și el, care l-a învățat ce trebuia să-i facă pentru a avea pui, căci pînă atunci Titi nu avusese de-a face decît cu cățele mai înalte decît el, încît se îndrăgostea de cîte un picior de-al lor. Mița, tot o corcitură de șoricar și de pechinez, pe care am luat-o de pe stradă, l-a școlit pe Titi, cel ajuns la bătrînețe, cum să-i facă pui.

Acum, Tuică englezoiaca, cea de-a doua cățea pe care am cules-o de pe străzi, ca și pe Mița, s-a îmbolnăvit de ceva. Nu mai e tînără. Veterinarii la care am fost s-o consulte nu știu de ce suferă. Trag speranțe și ei, ca și mine. Așa cum îmi spunea Eugen Negrici, că un cîine îți dă speranțe din ochi pînă în ultima clipă, ca și cum i-ar fi milă de tine.

1 comentariu

  1. #1

    Nu i-a ridicat potaii si un parastas? Despre lasitatea infinita a acestor imbecili nu ziceti nimic?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale