Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cea mai bună vreme de dat tunuri pe bani publici: seara, pe răcoare, înainte de Crăciun

Zoom Cea mai bună vreme de dat tunuri pe bani publici: seara, pe răcoare, înainte de Crăciun

► Așa cum există anumite intervale de timp în care, se spune, e bine să mergi la pescuit sau la vînătoare, tot așa există anumite perioade din an în care se dau marile tunuri, pe bani publici, în instituțiile de stat. De regulă în preajma sărbătorilor de iarnă, cînd marea majoritate a cetățenilor taie porcul și se pregătesc pentru vacanța prelungită de Crăciun.

Și pentru că orice afirmație de acest tip trebuie exemplificată, vom lua Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectorul 6. Pentru că tot se apropia finalul lui 2013 și aveau în buget aproape juma’ de miliard de lei vechi fără TVA, ce și-au zis băieții? „Să-i cheltuim!“

Și pe ce altceva puteau să-i cheltuiască, avînd în vedere că darurile de Moș Crăciun pentru asistați au fost asigurate din mila sponsorilor, decît pe produse de papetărie? Zis și făcut. Pe 13 decembrie 2013 a fost scos la licitație, pe SEAP, un anunț pentru achiziția de hîrtie și produse de papetărie, în valoare de aproximativ 614.781 de lei cu tot cu TVA. Deși superstițioșii ar fi amînat publicarea anunțului, din motive de ghinion, măcar și pentru o zi, responsabilii de achiziții publice din cadrul Direcției au dat înainte. Asta și pentru că ultima zi de depunere a ofertelor a picat pe 23 decembrie, cînd, așa cum arătam mai sus, cei mai mulți dintre noi aveau alte preocupări.

Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, Top Birotica SRL București, care a și cîștigat contractul fără prea mare bătaie de cap, pentru suma de 607.724 de lei cu TVA. E drept că a pierdut aproximativ 7.000 de lei, raportat la valoarea estimată, dar cu siguranță îi va recupera, pe parcurs, prin acte adiționale și suplimentări de contract.

► Deși sîntem codași la absorbția fondurilor europene, iar lucrurile nu par să se îmbunătățească, avînd în vedere caracterizarea pe care o face Comisia Europeană Guvernului, „lipsit de viziune“, din perspectiva viitorului acord de parteneriat, unora dintre cei responsabili nu pare să le pese.

Și nu ne referim la ministrul iubăreț Orlando, fotografiat mai des în cluburile de noapte decît la ministerul pe care îl conduce. E vorba de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, care tocmai au publicat pe SEAP un anunț pentru achiziția a cinci autoturisme. Suma ce urmează a fi cheltuită este de 220.750 de lei, respectiv 273.730 de lei cu tot cu TVA.

Că băieții ăia își iau mașini n-ar fi o chestie atît de gravă, deși, la felul în care își fac treaba, corect ar fi fost să circule în căruțuri pentru butelii. Revoltător este că banii provin din Programul pentru asistență tehnică, bani pe care Uniunea Europeană i-a dat României ca să se pregătească în domeniul atragerii fondurilor comunitare, astfel încît, măcar la acest capitol, să nu rămînem de căruță.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint