Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cifre reci și obiective pentru cadrele active

Zoom Cifre reci și obiective pentru cadrele active

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

Așa grăit-a Klaus Iohannis atunci când, imediat după discursul Doamnei K., s-a trezit la pupitrul pregătit de organizatori pentru anuala prezentare publică a bilanțului DNA.

Legea prevede ca bilanțul instituției să fie prezentat cel mai târziu până la finalul lunii februarie a fiecărui an, așa că, în ciuda cererii de revocare ce plutește în aer, Laura Codruța Kövesi a strâns din dinți și, pe 28 februarie, a chemat la Cercul Militar Național lumea bună a luptei anticorupție de prin instituțiile statului. Pe lângă șeful statului, șefa ÎCCJ, șeful Parchetului General și șeful secției de procurori din CSM (toți ăștia au stat la prezidiu), a participat și Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. A stat cuminte în public, printre ambasadori și alți luptători pasivi împotriva corupției, a mestecat gumă și s-a gândit, probabil, că e mai bine să tacă. Nu știi niciodată ce penali ai pe lângă tine, gata să te înregistreze și să te dea în gât.

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

A spus fericit președintele fizician, după ce tocmai decernase DNA Oscar-ul pentru întreaga activitate. Și a trecut la înșirarea cifrelor.

Tema anului 2018 a fost ca la bilanțul DNA să se scoată în evidență numărul record de dosare soluționate de către procurorii instituției. Pentru că alți indicatori nu ar mai fi dat atât de bine ca în anii trecuți, acesta, al numărului de dosare soluționate, a fost ales drept purtătorul de recorduri. Ne-a spus-o mai întâi Doamna K., subliniind că niciodată în istoria DNA nu au mai fost soluționate atâtea dosare. Ne-a spus-o, apoi, Domnul I.: “În 2017 au fost soluționate peste 3.800 de dosare, cu 16,5% mai multe decât în 2016”. Dacă sala ar fi fost mai plină, ca în anii trecuți, probabil s-ar fi auzit aplauze și urale prelungite. N-a fost cazul.

Pentru că au lipsit aplauzele, președintele a simțit nevoia să întărească performanța procurorilor anticorupție, așa că a revenit după alte două paragrafe: “Eficiența DNA este departe de a putea fi contestată: cu 107 procurori s-au soluționat peste 11.000 de cauze, adică, în medie, 100 și ceva de dosare de fiecare procuror”.

Așadar, la început fuseseră soluționate

doar peste 3.800 de cauze, pentru ca niște minute mai târziu să fie soluționate peste 11.000 de cauze.

Adevărul? Adevărul este că, în 2017, DNA a soluționat 3.893 de dosare. 3.893 de dosare înseamnă, într-adevăr, peste 3.800 de dosare, dar nu înseamnă în nici un caz peste 11.000 de dosare. Așadar, procurorii DNA nu au rezolvat 100 și ceva de dosare de fiecare procuror. Mai mult, numărul de dosare rezolvate per procuror nu se obține, conform indicațiilor CSM, împărțind numărul de dosare la câți procurori vrea șeful, ci la câți procurori sunt angajați în parchetul respectiv. Astfel, la DNA lucrează 185 de procurori, fiind vacante alte zece funcții de procuror, dintr-o schemă completă de 195 de procurori.

Recapitulând: DNA a soluționat, în 2017, 3.893 de dosare. Numărul total al dosarelor de soluționat de către DNA a fost, în 2017, de 11.234. Așadar, fiecare procuror DNA a avut de soluționat, în 2017, câte 60,72 dosare. Rata rezolvărilor este de 21,04 dosare pe cap de procuror DNA.

Pentru o justă comparație, în 2016, DNA a avut de rezolvat 12.353 de dosare, cu un număr de 177 de procurori, media fiind de 69,79 dosare pe cap de procuror. Au fost rezolvate, în 2016, 3.341 de dosare, adică o medie de 18,87 dosare pe cap de procuror.

La nivelul tuturor parchetelor, media națională, în 2016, a fost de 70,21 dosare de soluționat pe cap de procuror și de 43,09 dosare rezolvate pe cap de procuror. În 2017, procurorii DNA sunt în continuare sub media națională, dar s-ar putea să-i fi depășit pe procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, codașii anului 2016, cu doar 20,36 dosare soluționate pe cap de procuror.

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

Așa ne-a spus, mândru, președintele Iohannis, încercând să ne transmită faptul că performanțele DNA sunt într-o continuă creștere. Nu sunt, însă. Da, a crescut numărul de dosare soluționate, dar a crescut și numărul procurorilor angajați, cum a crescut și bugetul instituției. A crescut numărul dosarelor soluționate? Da, a crescut cu 16,5%. Cifrele sunt reci și obiective. Dar numărul procurorilor implicați în soluționarea dosarelor a crescut cu 6%, iar bugetul instituției a crescut cu nu mai puțin de 29,65%. Dar e nevoie să arătăm public doar partea luminoasă a cifrelor reci și obiective, altfel Parlamentul nu ar fi majorat bugetul pentru 2018 de la 176 de milioane de lei la 182 de milioane de lei.
Așadar, la DNA a crescut numărul de dosare soluționate, a crescut bugetul, a crescut numărul procurorilor angajați și a crescut, enorm, ego-ul Doamnei K. În rest, au cam scăzut celelalte performanțe.

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

Așadar, să vedem și celelalte cifre din raportul de activitate al DNA, cele pe care le poate vedea oricine, dar chiar și ziariștii se mulțumesc doar cu rezumatul festiv al șefei DNA, ca să nu deranjeze.

Numărul de dosare trimise în judecată a scăzut, în 2017, la 381, față de 403 în 2016.

Numărul de persoane trimise în judecată a scăzut, în 2017, la 997, față de 1.271 în 2016.

Numărul de condamnări definitive în dosare instrumentate de DNA a scăzut, în 2017, la 713, de la 879 în 2016. De fapt, 2017 a fost anul cu cele mai puține condamnări definitive de când șefa instituției a devenit doamna K., în 2013. Iar numărul condamnărilor definitive scade constant din 2014 încoace, de la 1.138 până la 713.

A scăzut numărul de dosare de soluționat, de la 12.353, în 2016, la 11.234, în 2017. Ceea ce e bine, înseamnă că procurorii lucrează. Dar a scăzut foarte mult numărul dosarelor noi înregistrate într-un an. Astfel, în 2016, DNA a înregistrat 5.251 de dosare noi, iar în 2017 a înregistrat doar 3.668 de dosare noi.

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

Iar cifrele ne dau o veste bună despre temeinicia dosarelor făcute de către procurorii DNA: a scăzut numărul achitărilor în dosarele judecate definitiv în 2017. Astfel, au fost achitați doar 122 de inculpați în 2017, față de 134 în 2016. Dar, raportat la numărul celor trimiși în judecată în anii respectivi, achitările au reprezentat, în 2017, 12,2%, față de doar 10,54% în 2016.

Încercând să scuze procentul mare de achitați, doamna K. a introdus în ecuație un indicator nou: 32 de inculpați din cei 122 au fost achitați în dosare trimise în judecată înainte de venirea sa la șefia DNA. Perfect adevărat. Așadar, 26% din cei achitați au fost achitați din cauza dosarelor subțiri făcute de către procurorii DNA pe vremea lui Daniel Morar. OK. Dar din cei 713 inculpați condamnați definitiv în 2017, 647 au fost condamnați în dosare începute pe vremea lui Daniel Morar. Așadar, doar 9,26% din condamnările din 2017 se datorează priceperii dovedite de procurori de când a venit Doamna K. la șefie.

“Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective.”

Și dacă e să comparăm rezultatele pe care le au ceilalți procurori din țară cu rezultatele pe care le au procurorii DNA, parchetul condus de doamna Kövesi nu stă bine deloc.

Procurorii DNA au de rezolvat 60 de dosare pe cap, față de media națională de 70 de dosare pe cap la nivelul tuturor parchetelor.

Procurorii DNA soluționează 21 de dosare pe an pe cap de procuror, față de 43 de dosare pe cap de procuror, media națională la nivelul tuturor parchetelor.

Media națională a achitărilor în cazul tuturor parchetelor este în jurul a 2% anual, în timp ce media achitărilor în dosarele DNA este în jurul a 10%.

În fiecare an, bilanțul DNA prezentat în public de către Doamna K. a pus accentul pe cifrele care erau mai avantajoase pentru imaginea instituției. Cifrele nu au mințit niciodată, așa cum nu mint nici acum. Din fericire, legea o obligă pe Doamna K. să treacă în raportul complet absolut toate cifrele, chiar și pe cele care nu o ajută în prezentarea de PR. Din nefericire, oamenii care se consideră informați nu accesează varianta extinsă a raportului, mulțumindu-se cu grăunțele aruncate de la pupitrul de la Centrul Militar Național. Dar pentru a apăra “Justiția” bazându-te pe cifre reci și obiective ajunge atât, nu e nevoie să cunoști tot adevărul.

Faptul că scade numărul condamnaților, că scade numărul dosarelor înregistrate într-un an și că scade numărul trimiterilor în judecată ar trebui să ne bucure. Teoretic, este un semn că măsurile luate împotriva corupției funcționează, iar românii comit din ce în ce mai puține acte de corupție. Asta ar fi și ideea: să fie mai puțini corupți, să se fure din ce în ce mai puțin spre deloc. Spre binele procurorilor DNA, sperăm că acesta este adevărul, căci, altfel, dacă sunt mai mulți corupți și se fură mai mult, cum ne spune propaganda, n-ar însemna decât că DNA e din ce în ce mai ineficientă. Iar cu asta domnul președinte nu ar fi de acord.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Nu exista stiinta mai ciudata decat statistica judiciara, pe aceasta planeta albastra. Ea functioneaza dupa urmatoarea reteta: se amesteca mere cu pere intr-un bol imens si toate ingredientele devin cifre(bete-pentru cunoscatori). Un procuror DNA, care a solutionat o cauza simpla in anul 2016 inregistreaza la bilant o crestere de 100%, daca in anul 2017 se prezinta cu ravasitoarea cifra de doua dosare solutionate. Vai de capul nefericitului, care in anul 2016 a solutionat 100 de cauze, multe dintre ele complexe, iar in anul 2017 iese la raport cu ”doar” 90 de dosare solutionate. Cel din urma inregistreaza o scadere de 10% si sta cu ochii atintiti la podea in timpul bilantului pe unitate. Cireasa de pe tort: cel care a facut doua dosare are mintea odihnita si nu a riscat nimic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100