Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Zoom Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Ce să vezi? Generalul cu o stea, Dumitru Dumbravă, cel ce a zis-o pe-aia cu „cîmpul tactic” apropo de Justiție, pe vremea cînd era secretar general al SRI, e plagiator cu acte în regulă. Consiliul Național care se ocupă și cu verificarea lucrărilor de doctorat a propus să i se ia titlul de doctor generalului trecut în rezervă.

Dumitru Dumbravă și-ar fi dat demisia din SRI după ce a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea cu care a obținut pomenitul titlu. De unde au pornit cercetările? De la sesizarea jurnalistei Emilia Șercan că generalul a furat munca intelectuală a altora, prezentînd-o ca fiind rezultatul sudorii sale de gînditor. Presupun că Emiliei Șercan i s-a strecurat un pont, pe surse, după ce ea a mai dat în gît și alți celebri plagiatori autohtoni.

În principiu, operațiunea asta pare complicată. Cum să dibui un plagiator din mulțimea uriașă a textelor de specialitate? Probabil că pe asta s-a bizuit și Dumitru Dumbravă, general SRI. Că nu i se va da de urmă. Asta dacă el și-a scris lucrarea de doctorat și nu s-a folosit cu „negri” care l-au scutit de această corvoadă și care au plagiat în numele lui.

De-abia aici lucrurile sînt mai greu de verificat, fiindcă dacă „autorul” mai și recunoaște că au furat alții pentru el, atunci se scufundă și mai mult în rahat. Cît despre „negrii” săi, ăștia nu vor recunoaște în vecii vecilor că au furat pentru el, căci asta i-ar transforma în complici urmăribili penal. Dar cei prin sita cărora a trecut lucrarea de doctorat a generalului, începînd de la îndrumător și terminînd cu comisia care i-a acordat titlul?

Îndrumătorul lucrării n-a fost curios să verifice de unde se trage textul? Cu atît mai mult cu cît se presupune că în această calitate ar trebui să stăpînească domeniul în care s-a avîntat candidatul la doctorat?  Să zicem însă că îndrumătorul a avut scăpări de bibliografie.

Dar ce a păzit comisia în fața căreia și-a susținut Dumitru Dumbravă lucrarea, ca să nu zic lucrătura, și care ar fi trebuit să stăpînească tot „cîmpul tactic” al tezei de doctorat a generalului? Comisia nu s-a prins că onor contribuția lui Dumbravă era de furat? Asta îi descalifică pe membrii ei, la competență. Comisia s-a făcut că plouă că generalul i-a furat pe alții? Asta e infinit mai grav, căci presupune complicitate cu hoțul.

Dar hoțul ce pățește? I se va retrage, probabil, titlul de doctor. Totuși, SRI, în a cărui ogradă a avut loc această hoție, îl va lăsa pe general cu gradul cu care a trecut în rezervă? Dacă da, asta va fi o invitație implicită la furturi de tot soiul pentru angajații săi, care nu vor fi penalizați decît cu trecerea în rezervă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]