Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Zoom Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Ce să vezi? Generalul cu o stea, Dumitru Dumbravă, cel ce a zis-o pe-aia cu „cîmpul tactic” apropo de Justiție, pe vremea cînd era secretar general al SRI, e plagiator cu acte în regulă. Consiliul Național care se ocupă și cu verificarea lucrărilor de doctorat a propus să i se ia titlul de doctor generalului trecut în rezervă.

Dumitru Dumbravă și-ar fi dat demisia din SRI după ce a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea cu care a obținut pomenitul titlu. De unde au pornit cercetările? De la sesizarea jurnalistei Emilia Șercan că generalul a furat munca intelectuală a altora, prezentînd-o ca fiind rezultatul sudorii sale de gînditor. Presupun că Emiliei Șercan i s-a strecurat un pont, pe surse, după ce ea a mai dat în gît și alți celebri plagiatori autohtoni.

În principiu, operațiunea asta pare complicată. Cum să dibui un plagiator din mulțimea uriașă a textelor de specialitate? Probabil că pe asta s-a bizuit și Dumitru Dumbravă, general SRI. Că nu i se va da de urmă. Asta dacă el și-a scris lucrarea de doctorat și nu s-a folosit cu „negri” care l-au scutit de această corvoadă și care au plagiat în numele lui.

De-abia aici lucrurile sînt mai greu de verificat, fiindcă dacă „autorul” mai și recunoaște că au furat alții pentru el, atunci se scufundă și mai mult în rahat. Cît despre „negrii” săi, ăștia nu vor recunoaște în vecii vecilor că au furat pentru el, căci asta i-ar transforma în complici urmăribili penal. Dar cei prin sita cărora a trecut lucrarea de doctorat a generalului, începînd de la îndrumător și terminînd cu comisia care i-a acordat titlul?

Îndrumătorul lucrării n-a fost curios să verifice de unde se trage textul? Cu atît mai mult cu cît se presupune că în această calitate ar trebui să stăpînească domeniul în care s-a avîntat candidatul la doctorat?  Să zicem însă că îndrumătorul a avut scăpări de bibliografie.

Dar ce a păzit comisia în fața căreia și-a susținut Dumitru Dumbravă lucrarea, ca să nu zic lucrătura, și care ar fi trebuit să stăpînească tot „cîmpul tactic” al tezei de doctorat a generalului? Comisia nu s-a prins că onor contribuția lui Dumbravă era de furat? Asta îi descalifică pe membrii ei, la competență. Comisia s-a făcut că plouă că generalul i-a furat pe alții? Asta e infinit mai grav, căci presupune complicitate cu hoțul.

Dar hoțul ce pățește? I se va retrage, probabil, titlul de doctor. Totuși, SRI, în a cărui ogradă a avut loc această hoție, îl va lăsa pe general cu gradul cu care a trecut în rezervă? Dacă da, asta va fi o invitație implicită la furturi de tot soiul pentru angajații săi, care nu vor fi penalizați decît cu trecerea în rezervă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
 • O dramă liberală cu un naționalist de operetă

  19 martie 2019

  Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de […]

 • Marketing și duplicitate

  19 martie 2019

  Frumoasele mașini germane slujesc lăcomia unor grupuri de afaceri cu înclinații penale. Grupul Volkswagen, de pildă, “a minţit în mod repetat şi a înşelat investitorii, consumatorii şi autorităţile de reglementare, […]

 • Un om cărunt

  19 martie 2019

  Când a devenit Eugen Orlando Teodorovici arogantul grețos de azi? Cu câțiva ani în urmă se juca de-a tehnocratul PSD și îi citeai în ochi acea slugărnicie proprie birocraților de […]

 • În așteptarea cîinilor cu drept de vot

  12 martie 2019

  Călăuzit de farul partidului purtat pe umeri de PRM-istul Codrin Ștefănescu, Liviu Dragnea pare că suferă de orbul găinii dacă n-a sesizat că “lătrăii” din Călărași nu erau nici tineri […]

 • Depinde cum privești femeia oarbă

  12 martie 2019

  Cînd spunem “justiție”, spunem “politică”. Cu aerul că invocăm absolutul spunem, de fapt, povestea unui exces. Așa cum arată faptele, justiția e numele îmbunătățit al lăcomiei, al cruzimii și al […]

romania100