Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Zoom Cîmpul tactic al plagiatului, pentru SRI

Ce să vezi? Generalul cu o stea, Dumitru Dumbravă, cel ce a zis-o pe-aia cu „cîmpul tactic” apropo de Justiție, pe vremea cînd era secretar general al SRI, e plagiator cu acte în regulă. Consiliul Național care se ocupă și cu verificarea lucrărilor de doctorat a propus să i se ia titlul de doctor generalului trecut în rezervă.

Dumitru Dumbravă și-ar fi dat demisia din SRI după ce a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea cu care a obținut pomenitul titlu. De unde au pornit cercetările? De la sesizarea jurnalistei Emilia Șercan că generalul a furat munca intelectuală a altora, prezentînd-o ca fiind rezultatul sudorii sale de gînditor. Presupun că Emiliei Șercan i s-a strecurat un pont, pe surse, după ce ea a mai dat în gît și alți celebri plagiatori autohtoni.

În principiu, operațiunea asta pare complicată. Cum să dibui un plagiator din mulțimea uriașă a textelor de specialitate? Probabil că pe asta s-a bizuit și Dumitru Dumbravă, general SRI. Că nu i se va da de urmă. Asta dacă el și-a scris lucrarea de doctorat și nu s-a folosit cu „negri” care l-au scutit de această corvoadă și care au plagiat în numele lui.

De-abia aici lucrurile sînt mai greu de verificat, fiindcă dacă „autorul” mai și recunoaște că au furat alții pentru el, atunci se scufundă și mai mult în rahat. Cît despre „negrii” săi, ăștia nu vor recunoaște în vecii vecilor că au furat pentru el, căci asta i-ar transforma în complici urmăribili penal. Dar cei prin sita cărora a trecut lucrarea de doctorat a generalului, începînd de la îndrumător și terminînd cu comisia care i-a acordat titlul?

Îndrumătorul lucrării n-a fost curios să verifice de unde se trage textul? Cu atît mai mult cu cît se presupune că în această calitate ar trebui să stăpînească domeniul în care s-a avîntat candidatul la doctorat?  Să zicem însă că îndrumătorul a avut scăpări de bibliografie.

Dar ce a păzit comisia în fața căreia și-a susținut Dumitru Dumbravă lucrarea, ca să nu zic lucrătura, și care ar fi trebuit să stăpînească tot „cîmpul tactic” al tezei de doctorat a generalului? Comisia nu s-a prins că onor contribuția lui Dumbravă era de furat? Asta îi descalifică pe membrii ei, la competență. Comisia s-a făcut că plouă că generalul i-a furat pe alții? Asta e infinit mai grav, căci presupune complicitate cu hoțul.

Dar hoțul ce pățește? I se va retrage, probabil, titlul de doctor. Totuși, SRI, în a cărui ogradă a avut loc această hoție, îl va lăsa pe general cu gradul cu care a trecut în rezervă? Dacă da, asta va fi o invitație implicită la furturi de tot soiul pentru angajații săi, care nu vor fi penalizați decît cu trecerea în rezervă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

 • De ce nu votez la referendum

  14 mai 2019

  Pe 8 decembrie 1991 împlinisem, deja, de aproape o lună, 17 ani. Și nu aveam drept de vot. Dar am votat, și încă de trei ori, la referendumul pentru Constituție. […]

 • Fiecare om cu tornada lui

  7 mai 2019

  Celebra ospitalitate românească a dat în clocot pe drumul dintre Drajna și orășelul meu de baștină, numit Slobozia. Puțin a lipsit ca tornada ce dansa din buric pe cîmpia Bărăganului […]

 • Cică niște belgieni…

  7 mai 2019

  Un flamand cu înfățișare de rebel surmenat zice despre Laura Codruța Kövesi: “Este acum subiectul unei campanii murdare și al unor acuzații false”. Vorbim despre Guy Verhofstadt, liderul ALDE din […]

romania100