Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cînd cultura costă mulți bani, prostia plătește

Zoom Cînd cultura costă mulți bani, prostia plătește

Recentul scandal cu banii aruncați de la fereastra Ministerului Culturii, cu ocazia Centenarului, a folosit, totuși, la ceva. În primul rînd, băieților deștepți și fetelor harnice care și-au potolit dorul fără sațiu al buzunarelor. În al doilea rînd, ziariștilor care, de bine, de rău, au prins un fir din ghemul încurcat al banilor publici, care se întorc la popor, numai că spre cei mai șmecheri reprezentanți ai săi. Abia cînd depeni firul te prinzi ce vacă grasă se ascunde sub înfățișarea costelivă a culturii. Cum spunea cineva, “cam 40% din proiectele depuse sînt «pe bune», restul e jaf”. În articolul de azi vă propun să urmărim destinul cîtorva finanțări bune de tot, dar despre care, în anul scurs de la derulare, nu am aflat nimic.

Să începem cu începutul

În sesiunea din 29 august 2018, în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, a fost supusă spre aprobare Lista manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri, depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Au fost 232 de proiecte, iar în urma selecției și evaluării făcute de o comisie constituită din 11 specialiști și experți din domeniul culturii (sublinierea mea), a rezultat un total de 114 proiecte eligibile, în valoare de 45.524.133 de lei, din care 67 cu finanțare integrală MCIN – 12.484.133 de lei – și 47 cu finanțare parțială MCIN – 33.040.000 de lei. La nivel de țară, zece milioane de euro nu reprezintă vreo sumă deosebită. Cunosc cîțiva miliardari care nici nu s-ar da jos din pat pentru fleacul ăsta. Doar că noi nu sîntem miliardari. Însă nici fraieri. Dacă tot am plătit, hai să vedem ce am achiziționat. Prietenul care a aproximat procentul de 40% mi-a mai dat un pont: “Caută la sumele mari, acolo e bătaia peștelui. La sume mici, muncește lumea de dă în nas, ba rămîne și în pagubă”. Zis și făcut.

E bun și Alexandru Cumpănașu la ceva,

dacă asta te face să începi să te întrebi cum s-a jucat comedia și cine a făcut-o posibilă. De la bun început, trebuie spus că celebrul său proiect “Românismul – trecut, prezent și viitor” a intrat la finanțare parțială. Adică asta presupune că ONG-ul Asociația pentru Implementarea Democrației ar fi contribuit, și ea, cu o parte. Din tot ce s-a discutat pînă azi, nu știu care a fost partea ONG-ului. Calculatorul? Wikipedia? Contabilul? Pentru că suma de un milion de lei s-a dus așa: autorul, peste 600.000 de lei, iar tipografia, restul. Am socotit îndelung și m-am mustrat pentru gîndurile necurate. Tehnoredactarea, curentul electric și programul de paginare trebuie să-i fi costat măcar un rinichi sau un stent. Uneori, mi se face milă de bietul ONG APID. Dacă dă faliment?

Dar peștii pilot ai finanțărilor publice

sînt mulți, mici și scufundați în anonimat. Nevăzuți, necunoscuți. Însă cu un impecabil simț al papagalului patriotic și cu buzunarul mereu la pîndă. Cel mai haios caz mi s-a părut cel al firmei cu nume de anacolut, Copia originală. Copiuța asta s-a înființat pe data de 5 iulie 2018 și are următorul sediu social: Aleea Hotinului nr. 11, jud. Timiș…

Dar să vezi minune, căutînd date despre firma care a încasat 234.373 de lei, descopăr că ASOCIAȚIA COPIA ORIGINALĂ nu figurează la Ministerul de Finanțe cu informații de bilanț depuse. Verificat la 13 septembrie 2019. Măi, să fie, îmi zic, poate că s-a desființat după ce a dănțuit pentru patrie! Am căutat o referință internațională, întrucît proiectul, denumit strategic Tradiție și inovație: metode de învățare în dansul românesc, presupunea și un spectacol la Berlin. N-am găsit. În schimb, am găsit pe un site al MCIN menționarea asociației, pe ziua de 15 iulie, la zece zile de la înființare, cu o lună și jumătate înainte de obținerea banilor. Am căutat mai departe, măcar un articol, o notiță, o frază despre metodele de învățare în dansul românesc. N-am găsit nimic, dar pun asta pe seama neștiinței mele. Doar atît știu bine, și anume suma de 234.373 de lei, adică 50.000 de euro curați și scuturați.

La bulivar, birjar!

Am devenit din ce în ce mai curios și repede mi-a ieșit în cale o altă minunăție: Agresiuni identitare și patrimoniu nematerial. Da, ați citit bine. E scris adînc și a costat 276.804 lei, aproximativ 60.000 de euro. Organizator era Fundația Universitară a Mării Negre. Nu auzisem nimic de ea, dar nu m-am îngrijorat. Dacă eram eu președintele României, sigur aș fi știut. OK, am vibrat la noțiunea de “agresiune identitară” și am căutat să văd ce și cum a fost. Îmi imaginam emoția, prezența de sine și în sine a patrimoniului nematerial. Dracu’ m-a pus? Iată despre ce era vorba. S-a comandat un sondaj de opinie din care aflăm lucruri incredibile, cum că în topul problemelor, pe primul loc se află Corupția – 50,1%, apoi Inflația / creșterea prețurilor / costul vieții de zi cu zi – 43,0%, Situația economiei – 36,1% etc. Sigur era nevoie de un nou sondaj plătit de stat unei firme care să ceară altei firme să descopere o chestie binecunoscută. Dar, dacă tot s-a făcut, să fie primit. Și asta nu e tot. A mai fost o conferință de două ore la hotelul Radisson Blu. Gata, s-au dus banii, închideți ochii! Închideți bilanțul!

Feminismul dulce mult aduce

Mai subtilă, mai de bonton a fost finanțarea cu 491.700 de lei a proiectului Despre istorii și narațiuni, a Asociației 4 Culture. Despre ce e vorba în el? Păi, conform autorilor, se lansează participanților, printre care se numără arhitecți, artiști, curatori, cercetători în istoria artei, specialiști din domeniul studiilor de gen, sociologie și antropologie (e descrierea lor, nu a mea), provocarea de a face referire la memorie, ca fenomen colectiv, pentru a investiga modul în care o reprezentăm și o interpretăm, dar și aportul acesteia în recuperarea unor repere culturale ale statului român.

Foarte tare, mi-am zis. Merită banii! Ia să vedem, cum vor face asta?

Simplu, chiar simplu: o dezbatere, “Istorii și narațiuni. Despre feminism în România”, pe 14.11.2018. Pe 15.10.2018, prof. Marin Cazacu organizează un concert cu patru soliști ai Orchestrei Române de Tineret. Iar pe 6.12.2018, un atelier de design contemporan la care vor participa eleve de la licee din București și Ploiești. Toate aceste tururi de forță au costat peste 100.000 de euro. Închideți gura, că intră musca!

Ultimii, dar nu cei de pe urmă

sînt cei care se ascund în spatele copiilor. Cînd auzi de copii, dai cu căciula după cîini și sacrifici totul: viață, sănătate, somn și, mai ales, bani. Iată un proiect admirabil: 45 de școli participă cu clase întregi de copii talentați la crearea unui roman colectiv, care să înfățișeze un copil-erou din primul război mondial. Admirabilă este, nu-ncape îndoială, inițiativa Micul mare erou, al Asociației Povestașii, în valoare, e drept, mai modestă: 170.000 de lei.
Ce nu am putut afla însă cu nici un chip de pe site-ul asociației e dacă au fost plătiți copiii pentru creația lor, unde s-a tipărit cartea și în cîte exemplare. Pentru că, așa cum reiese, toată acțiunea (admirabilă, repet) a adus foloase exclusiv organizatorilor.

Dar nu e prost cel care cere…

cum spune cu înțelepciune proverbul, prostul e cel care plătește. Sau, conform tradiției, turcul. În cazul nostru, turcul e Ministerul Culturii și Identității Naționale. Dar o fi el vinovatul? Ia să căutăm puțin prin tomberoane. Ce să vezi? Toate proiectele au trecut prin mîinile și pe sub ochii unui juriu. 11 specialiști, cum spune comunicatul oficial. I-am căutat peste tot. Mister și noapte, și puțină ceață. Ultima șansă e să-mi răspundă cineva din minister. Că nu-i mai cheamă nimeni să-i preseze, să-i implore, să le impună. Au dat banul public de bunăvoie și în necunoștință de cauză.

P.S. Mai sînt șmecheri în listă, fiți liniștiți, doar că nu au încăput în pagină. Săpăm în continuare…

2 comentarii

 1. #1

  frumos frumos,

  “impecabil simț al papagalului patriotic și cu buzunarul mereu la pîndă.”

  he he ( citat din VD)

 2. #2

  asta e secretul , sa te legi de gainari si plevusca ca alffel patesti ca Patrick….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]

 • Cel mai partid perdant

  14 ianuarie 2020

  Îmi plăcea USR, la început, ca idee. Cu mult înainte să aflu că domnul Kivu a fost un ordinar turnător la Securitate. Îmi plăcea USR ca energie. De mulți, foarte […]

 • Alegem nimic, dar mai repede

  7 ianuarie 2020

  Pare, cumva, că ne-am plictisit de democrație, că ne încurcă viitorul nostru, că vrem să-l expediem repede, ca să-l bifăm. Poți să-ți bifezi viitorul? Sigur. Pui în dreptul lui o […]

 • „Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele!“

  7 ianuarie 2020

  Dacă din clasa întîi pînă-ntr-a patra am colecționat, ca toți dobitocii, premii și mențiuni, să aibă și mam’mare un prilej de bucurie, dintr-a cincea, cînd se apropiau ședințele cu părinții, […]