Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cînd nimicul e ridicat la putere

Zoom Cînd nimicul e ridicat la putere

Dl Sorin Lavric, membru marcant al conducerii USR, a scos o carte. Să-i trăiască. Că nu e om să nu fi scris o poezie! Te joci cu talentul omului? Cu un membru fălos al breslei? Nu te joci, că stropește. De aceea, azi, îl voi lăsa pe autor să scrie în locul meu. Nici dacă aș fi creierit o sută de ani la porțile Orientului nu aș fi putut inventa minunățiile pe care, cu voia dvs., le voi reproduce mai jos. Mă jur că nu am inventat nimic. Ori e ceva, ori vine de undeva acest Decoct de femeie, producțiunea domniei-sale. Tot ce mi-am permis să fac a fost să pun niște semne de exclamare. Atît.

“În carte este vorba de filosofia femeii, nu de apologia ei. Ar fi fost o impolitețe față de mine însumi (!) dacă m-aș fi lăsat molipsit de spiritul feminist al epocii. De aceea volumul se străduiește să impună un canon de interpretare a femeii care este în răspăr cu plaga egalitaristă de azi (!). Aș fi cu totul neconsolat dacă mi s-ar reproșa că sap piedestalul eternului feminin. În realitate, îi atribui femeii un rang inconfundabil, de ființă cu totul diferită de natura bărbatului (uf, bine că ne-am lămurit!). Cele două naturi sînt complementare fără a avea nimic comun între ele (văleu, nici măcar sexul?).

…cartea propune trei feluri de frumusețe și șase tipuri de temperament (jur că nu am inventat nimic). Ele sînt descrise cu ajutorul unui aparat speculativ care este alcătuit din zece scheme (!). Schemele au drept punct culminant o unitate mistică ce le închide într-un cerc coerent (!). Ca totul să nu plutească într-o ceață de abstracțiuni sterpe (!), am ilustrat schemele prin șase portrete (!). Rezultatul e o doctrină pe care nu am ezitat s-o numesc mistică a femeii. Termenul care surprinde filonul acestei mistici e cel de decoct (desigur).

…principiile active ale plantei trec din substanța uscată în apa caldă, în virtutea unei infuzări treptate. E un decoct a cărei (corect “a cărui”) esență stă în păstrarea intactă a unor însușiri care au trecut din plantă în soluția (matematică?) ceaiului. Cînd beau ceaiul, îi consum principiile active, nealterate, ale plantei. Ceva asemănător se întîmplă prin aplicarea celor zece scheme asupra substanței concrete a cîtorva femei. Partea inertă a proprietăților comune sexului slab vor (corect “va”) rămîne în urmă (unde, frate?!), nefiind absorbite de ciurul celor zece filtre, în schimb idiopaticul (jur că nu am scris eu asta!) fiecărui caz va ieși în evidență sub forma unui principiu activ, a cărui unicitate va fi prinsă de îmbinarea schemelor (e scris adînc). În final obțin un catalog de simboluri feminine, un soi de catastif insolit în care portretele, cu toate că provin din evocarea unor episoade concrete, sînt rodul unor scheme (filozofi, înălțați grinda!). E un decoct de femeie în varianta speculativă a evocării prin concepte. Să consumi decoctul unor femei cărora, păstrîndu-le principiile, le-ai omorît persoana, iată ce înseamnă să faci filosofia lor.”

Titircă Inimă-Rea: E scris adînc!

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Solutia chimica, nu matematica a ceaiului. Razi tu, Iarule, dar stii cate corporatiste hastagiste intelectuale dobori la pat cu asa ceva in ziua de azi? Trece vremea, se schimba timpurile, lumea se tampeste.

 2. #2

  Excelente adnotarile dvs. — au fost un deliciu, ca si textele adnotate in sine (cel mai mult m-a distrat adnotarea contininind un singur cuvint: “desigur”).
  Nu-mi vine sa cred ce dimensiuni grotesti au atins in ziua de azi impostura, incompetenta si, mai ales in cazul asta, ignoranta, BEZNA MINTII! Nenea asta are mentalitatea unui sef de gara din 1949 (sau din 2019, fiindca tot acolo, de fapt, sintem).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum l-a deposedat Mircea Geoană pe Băsescu de vise

  23 iulie 2019

  În istoria românilor un singur domnitor a avut privilegiul de a fi adjunct al trupelor creștine din Europa, Iancu de Hunedoara, care l-a secondat pe cetățeanul maghiar de origine poloneză […]

 • Ce-ai făcut în următorii cinci ani?

  23 iulie 2019

  Cum va arăta viitorul României după alegerile prezidențiale? Va fi țeapăn și suficient, ca Iohannis, deșirat și agresiv, ca Barna, sau, poate, “neconflictual” și dezbinat, ca propunerea alianței PSD-ALDE. Viitorul […]

 • Statul jalnic barbă-cot

  23 iulie 2019

  Statul român, la toate nivelurile sale, este din ce în ce mai incapabil să-și îndeplinească îndatoririle de bază: acelea de a-și proteja cetățenii și de a le oferi premisele bunăstării. […]

 • Părinteasca dimîndare

  16 iulie 2019

  Simona Halep i-a bulversat pe englezi cînd le-a povestit că România, care-i cea mai mare producătoare de iarbă cu scaieți din Europa, nu are nici un teren de tenis cu […]

 • Alianța morților

  16 iulie 2019

  Al doilea mandat Iohannis își aruncă umbra împietrită peste următorii cinci ani românești. După calcule și arestări, fatalitatea are acum înfățișarea drobului de sare. Se pregătește perpetuarea unui alt președinte […]