Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cine fură azi o melodie, mâine…

Zoom Cine fură azi o melodie, mâine…

Tulcea este, așa cum observa și reprezentantul României la OMS, simpaticul domn Rafila, un județ extrem de rarefiat. În Tulcea nici COVID-ul nu se prea răspândește, la cea mai mică densitate a populației din România, d-apăi concepte precum proprietatea intelectuală, furtul intelectual, drepturile de autor și așa mai departe.

Nu știm dacă acest lucru este bun sau rău. Știm, însă, că proprietarii de restaurante și terase plătesc, în toată țara, sume mai mari sau mai mici către vreo patru organizații de gestiune a drepturilor de autor doar pentru că în localurile lor se aude muzică în difuzoare. Mai știm, de asemeni, că pentru a folosi o melodie într-un spot, fie el comercial, social sau electoral, trebuie să ai acordul autorului muzicii și pe cel al autorului versurilor, precum și pe cel al interpretului. Așa rarefiați cum suntem, după cum spuneam, aceste informații nu au ajuns până peste tot în județ. Ghinion. N-au ajuns nici măcar la juriști notorii, cum ar fi Cristian Antonescu, nepotul comisarului european Adina Vălean (bine, e nepotul lui Crin Antonescu, dar, prin alianță, se trage și el mai aproape de cei care contează), care încasează bani de la primării PNL pentru prețioasele-i sfaturi.

Așa se face că, din senin și de nicăieri (nu de nicăieri, ci de la Luncavița, celebră localitate tulceană unde fondurile europene cresc în corcodușii de pe marginea drumului și sunt culese de caprele înglodate în praf), a apărut în online un spot electoral al unui cetățean mișto care candidează la Primăria municipiului Tulcea. Cetățeanul mișto, consiliat de nepotul și mai mișto,a zis că este potrivit să folosească în spotul său electoral o melodie care să se potrivească. Și ce poți să potrivești mai bine pe imaginea unui oraș distrus de un fost coleg de partid, timp de 16 ani, decât „Ce oraș frumos“, a lui Alexandru Andrieș? Mmmm, fabrici și uzine, ironie proto-hipsterească, uraaa.

Doar că melodia îi aparține, în totalitate, lui Alexandru Andrieș, iar spotul electoral lui Ștefan Ilie. Cum rezolvăm problema? În niciun fel sau, de ce nu, cu mult tupeu.

Alexandru Andrieș este un artist mizantrop, retras, care niciodată nu ar accepta ca o melodie de-a sa să fie folosită în scop comerical și cu atât mai puțin politic. Cei care am fost în Piața Universității în 1990 știm că acolo a cântat din convigere, dar fără a promova vreun candidat. De aceea ar fi și fost de mirare să accepte acum ca melodia să-i fie folosită într-un spot ponosit de către Ștefan Ilie, de la PNL (PD-L, PD etc.). Și da, n-a acceptat, căci ne-a declarat după cum urmează:

„Am aflat că domnul Ștefan Ilie și-a permis să folosească într-un clip electoral un fragment din cîntecul meu CE ORAȘ FRUMOS.

Trebuie să subliniez că a făcut acest lucru fără a avea acordul meu și că, de principiu, nu doresc ca melodiile mele să fie folosite în scopuri electorale sub nici o formă. Îi atrag atenția domnului Ștefan Ilie că doresc să scoată imediat cîntecul meu CE ORAȘ FRUMOS din respectivul clip electoral. Din cîte știu eu,încă funcționează în România legea dreptului de autor și mi se pare inacceptabil ca cineva care candidează la o funcție oficială să-și facă campanie încălcînd legea.

ALEXANDRU ANDRIEȘ

P.S. …și-n plus e și cîntată foarte prost melodia – hihihi!!!“.

Cântecul nu a fost retras, campania merge mai departe. Pentru că #sepoate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

Ultimele articole