Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cine fură o găină e hoț, cine fură la examene e ’oț

Zoom Cine fură o găină e hoț, cine fură la examene e ’oț

Patruzeci și cinci de studenți la Drept au umblat cu fofîrlica la examenele online din februarie. Studenți în anul întîi la Universitatea București, nu pe la vreo facultate inventată în ultimii ani. Ce-au făcut tinerii studioși? Au profitat că nu erau față în față cu examinatorii și au căutat răspunsurile la examene în grupuri organizate pe WhatsApp. I-au dat de gol colegii revoltați. Cei 45 urmează să fie exmatriculați. Dacă le-ar fi mers înșelătoria, acești juni hoți ar fi putut ajunge slujitori ai legii. Judecători, procurori, avocați, după posibilități.

Cînd s-au introdus camerele de supraveghere în sălile de examene de la licee, unde oricum există profesori care ar trebui să vegheze ca domnii elevi să nu copieze, operațiunea asta mi s-a părut un atentat la onoarea profesorilor. Dar, ce să vezi, camerele astea au dat la iveală că profesori supraveghetori le suflau examinaților sau că-i lăsau să copieze. Greu să le acuzi pe urmașele lui Big Brother că mint! Și mai greu, să-i scoți basma curată pe onor profesorii care s-au pretat.

Pe atunci apăruseră primele scandaluri cu doctoratele plagiate de profesori universitari, miniștri, în frunte cu premierul Ponta, și cu cărțile scrise în pușcărie de inși cărora dacă le arăți un stilou te întreabă ce-i aia. Ceva mai încoace s-a aflat că polițiști cu grade mari și-au luat doctoratele cu hoții, de a fost închisă școala doctorală de la Privighetori. Cum ar veni, cei ce trebuia să prindă hoții se îndeletniceau ei înșiși cu furatul.

Dar au pățit ceva îndrumătorii doctoratelor plagiate? I-a deranjat cineva pe membrii comisiilor care le-au dat hoților solemna lor binecuvîntare? Singurul care a pățit-o a fost generalul izmenelor, Gabriel Oprea, plagiatorul care ajunsese și coordonator de doctorate. Cînd i s-au arătat probele, generalul care se lăuda că a fost avansat în grad de trei președinți n-a recunoscut nimic, clipind des și inocent. Drept care Armatei i s-a făcut milă de el și i-a lăsat gradele. Așa că, încurajat, un polițist loial șefului plagiator  – alt șef, nu Oprea! – a amenințat-o cu moartea pe Emilia Șercan fiindcă jurnalista și-a permis să maculeze reputația superiorului său cu dovada că e un găinar al doctoratelor.

În loc să ne mirăm acum fățarnic că la Drept a fost posibil ca un pluton de studenți să fure la examene, mai de mirare e că au fost prinși. Tot de mirare e că scandalul n-a fost sugrumat de mic și că n-au pățit-o studenții care i-au dat de gol pe colegii lor hoți. Căci, cum bine se știe, la noi în popor se spune cu admirație: „E ’oț!“.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  mda, meteahna veche, cam de prin ’96.. ca shi cu aruncatu’ gunoiului pe geam, la blocurile din sect. 3 (asta e moda recenta).. .

 2. #3

  Dupa 45 de ani, recunosc si eu ca am copiat la niste examene. Dar la cele care nu aveau nici o legatura cu profilul facultatii (ex: mecanica fluidelor la facultatea de matematica) si cu care nu eram de acord sa-mi bat capul. La 15 ani dupa absolvire, in celalat capat al lumii am fost luminat: detinatorul catedrei era ginerele cui trebuia si avea nevoie de ore de curs ca sa se inscrie la doctorat, ca la fizica erau 27 de studenti. Oricum era mai bine ca acum, cand „absolventul” cu 5 se baga la doctorat a doua zi! Si il si ia in maxim un an!

 3. #4

  De bine, de rau au dat un examen, nu a fost cu media de bac etc. Da, urat ce au facut, sa i dea afara…. Dar DUPA ce explica si dl premier cum a reusit, dupa ce a picat la treapta 2, sa se transfere la ‘zi’ cand singura varianta era la seral, dupa ce arata si v voiculescu diploma de licenta etc

 4. #5

  Si daca peste vreo 7-8 ani o sa-i gasim pe toti ce 45 in ,,sistem”? Cu ,,studiile’’ terminate, care, cum, ,,dupa posibilitati”: avocați, procurori, judecători. In licee cica ,,porfesorii” sunt ,,pe o mana” cu ,,elevii” in incercarea evitarii camerelor. Tot pe ,,platforme” circula tot felul de nazdravanii prin care se pot evita camerele. Si n-a fost exmatriculat nimeni. Si nici ,,profesorii responsabili” n-au fost dati afara. Primii s-au pricopsit cu diplomele ,,meritate” devenind membrii de baza ai societatii iar ceilalti si-au rotunjit veniturile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint