Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cioloș, mon président!

Zoom Cioloș, mon président!

Ca un uliu grăbit, Dacian Cioloș se rotește pe deasupra Cotroceniului. Iohannis e aproape mort politic, mandatul său aduce tot mai mult cu un convoi de înmormîntare. Așa că Dacian și-a desfăcut aripile – una de la SIE, cealaltă de la protectorii francezi – și planează, cu ghearele rășchirate, spre alegerile din 2024.

Ca și Iohannis, e plin de merite politice. A contribuit la marea victorie a PSD asupra liberalilor din 2016, după ce a dat bir cu fugiții în campania electorală. Tot ca Iohannis, a fost lansat (cu lansatorul generalilor) pe o traiectorie politică mult mai înaltă decît valoarea lui personală. Rotativa Serviciilor, adică mecanismul prin care președinții României sînt alternați după incompetență și vulnerabilitate, indică o astfel de succesiune.

Cioloș a apărut din neant pe agenda turnătorului Băsescu, cel care l-a pus peste noapte ministru la Agricultură și apoi l-a oferit Franței pentru poziția de comisar european din partea României. A servit cu devotament interesele agriculturii franceze, ca un bun recrut al școlii de masteranzi horticoli de la Montpellier. Asta se vede și în ziua de azi, ziua recunoștinței, cînd președintele Franței l-a pus șef peste grupul europarlamentar Renew Europe.

Cioloș s-a calificat pentru cariera politică încă din 1988, cînd făcea armata la Securitate și o păzea pe Doina Cornea la domiciliul ei forțat din Cluj. Virgil Ardelean, zis Vulpea, fostul șef al UM Doi Și-Un Sfert și ruda sa din Zalău, l-a smuls din spirala băutorilor de pișat a lui Gregorian Bivolaru și i-a găsit un alt serviciu.

Graba cu care Cioloș se pregătește să înhațe postul în care Iohannis mai are de dormit patru ani întrece cu mult calitățile lui reale. Care sînt ele, pînă la urmă? Păi, afirmații despre sine, propagandă a presei de sistem și sforărit peste hotare.

Cioloș e cel mai absent politician din România. E mai absent chiar și ca Iohannis, care, dacă n-ar fi schiul și PSD-ul, nu s-ar găsi alte dovezi că există. Se vede că procesul său de fabricație respectă rețeta folosită cu succes în 2014 și 2019.

Rămîne de văzut dacă poporul român, în lupta sa pentru standarde tot mai joase, va reuși să se abțină de la a vota iar un nimic împachetat în vorbe, așa cum a făcut în patru rînduri deja, înțepenind România la picioarele unui sistem care o fură și o ține pe loc.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  ok, inteleg acest punct de vedere, care este perfect valabil. Totusi care este alternativa? Exista vreuna? Acestea sint intrebarile fundamntale. Papusarii acestei tari chinuite au stiu cum sa faca astfel incit aceste “nimicuri împachetate în vorbe”sa ajunga la putere. Ba punind-o pe analfabeta aia ori pe carlan sa candideze… si atunci despre ce vorbim?

 2. #2

  Să fie, cum zice Jean, să creștem 2-3 puieți concurenți, până una alta, după pohta neamului… cine să-l susțină? Pesediștii nu vor nici suspendarea lui Klaus, nici cenzurarea ineptului Câțu, să fie bine, să nu fie rău, moale, căldicel…

 3. #3

  Eu zic sa il alegem pe Borat. Are priza in America, a vazut-o deci nu dispare s-o vada in timpul mandatului, si in Israel e popular, si in UK, Kazahstanul nu prea il place dar dupa experienta cu KazmunaiGas poate e mai sigur asa. A vizitat zone defavorizate din Romania, este un inovator (vezi mankini), are mustata de pandur, nevasta ‘hot’, what’s not to like?

 4. #4

  Cu cine va concura Ciolos in 2024 ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]