Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

City Broke: Cernăuți (3)

Zoom City Broke: Cernăuți (3)

Cît m-am învîrtit eu vineri de bezmetic prin Cernăuți, am remarcat o frenezie generală de instalat corturi pe străzi și prin piețe: bazarul, celebru în zonă printre micii comercianți de pe ambele părți ale graniței româno-ucrainene, se muta, în week-end, în oraș, pentru City Days – Chernivtsi 608 years, vorba programului manifestărilor aniversare primit de la o fată drăguță, dar, din nefericire, foarte mută, în engleză.

Sărbătoarea a început oficial sîmbătă la prînz, în piațeta din fața Primăriei, cu o festivitate care, prin morga prezidiului de pe treptele-podium de acces în clădire (fețe sobre, costume de duminică, cravate țepene) și momentele propagandistice de pe ordinea de zi (cîntece și poezii patriotice, discursuri cu patos vibrant-lemnos, decernare de decorații veteranilor de război mai vechi sau mai nou), mi-a amintit de paradele comuniste la care eram tîrît cu clasa în copilărie, îmbrăcat în pionier. Aici doar un fel de majorete, în niște uniforme roșii, mai spărgeau monotonia. M-am plictisit repede de căscat gura din mulțime și am rupt rîndurile spre altceva mai interesant.

Și aveai la ce căsca gura în altă parte: tot orașul era ieșit în stradă și oriunde te duceai plutea o atmosferă de bîlci. Baloane colorate, steaguri și stegulețe, tarabe cu tot ce ți-ar putea trece prin cap că s-ar putea vinde unui trecător flămînd/însetat sau doar vag interesat, de la produse de brutărie, plăcinte, prăjituri, brînză, pește, miere, vin la haine, căciuli de blană, încălțăminte, tablouri, jucării. La un moment dat, pe Kobylianska, un fel de Lipscani cernăuțean, se circula în grup compact, indiferent dacă-ți doreai asta sau nu – am stat vreo zece minute blocați în trafic, din cauza unui ambuteiaj din fața unui restaurant care-și trimisese ospătarii în stradă cu tăvi pline cu păhărele de tărie și minisendvișuri, din partea casei, pentru publicul amator de o gustare la botul calului.

Alături, vecinii de la terasa București replicau cu niște ciorbă de burtă, platou rece și papanași. Adică întrerupeau și ei circulația, cu un panou cu poze foarte reușite. Înăuntru, în restaurant, pe dreapta, mese cu vedere la o frescă cu intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, pe stînga, ușa Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, găzduit de librăria “Mihai Eminescu”. Populație totală: două chelnerițe tinere, cu care m-am conversat scurt în românește. – Mai e cineva la Centru? – Nu, au plecat de vreo 15 minute. Păcat, m-ar fi interesat o discuție cu un oficial român despre soarta comunității noastre de aici, devenită între timp minoritară.

M-am întors în stradă, la atmosfera de circ ambulant: clovni care distrau copiii cu tot felul de giumbușlucuri, 20-30 de puștoaice concurente la titlul de Miss Cernăuți (cu premiu o excursie numai dus afară, probabil), tir cu arcul sau cu arme cu aer comprimat în ținta-piept numărul 4 cu cercuri “Putin”. În piața în care coboară Strada Turcească, o pietonală-gang supraaglomerată, cu tarabe și pe stînga, și pe dreapta, care trece pe sub o pasarelă poreclită Podul Turcilor, se petrecea cu vin și lăutari, pe lîngă grătare fumegînde, tigăi imense cu cartofi peste fleici și un animal în proțap, neidentificabil. După carcasă, părea a fi un ied clonat cu un iepure gigant, după anterioarele scurte și posterioarele lungi, un cangur ceva mai mic.

Năucit de agitația și rumoarea din jur, m-am tras mai deoparte, am mîncat un burger de pui (cred) și am băut o bere cu nume imposibil, dar gust OK, la fabulosul preț total de 26 de grivne (4 lei), după care am parcat definitiv lîngă scena dintr-o piață, pe care se întîmplau niște concerte rock. Se înserase bine, cînd, sătul de atîta coloană sonoră în rusește, i-am lăsat pe cernăuțeni să se distreze în continuare de ziua lor și m-am retras la hostel. A doua zi dimineață aveam întîlnire cu un autobuz de întoarcere acasă foarte matinal.

(va urma)

2 comentarii

 1. #1

  Excelent articol . Da’ n-ai zis/scris nimic despre cintareata aia …Pro Arabia & Bucovina….Pacat ca m-ai facut curios…

 2. #2

  Pāi bine, māi turistule, tu te duci într-o tarā vecinā, din estul Europei si vrei sā vorbesti cu localnicii în englezā? De ce te-ai fi asteptat cā fata drāgutā sā stie engleza ? De unde, de la Oxford sau din Texas?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]