Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Claudiu Crăciun: “Aș lista votul la droguri ușoare”

Zoom Claudiu Crăciun: “Aș lista votul la droguri ușoare”

A susținut absenteismul la europarlamentare ca protest la adresa clasei politice. Unul dintre liderii “Uniți, salvăm”…

Reporter: Votul ca pradă.

Claudiu Crăciun: Clar. Din cînd în cînd răsturnăm lanțul trofic. Se numește revoltă. Sau protest. De multe ori, votul este moartea protestului, pentru că oferă cetățeanului iluzia că participă și că este relevant. Aș lista votul la droguri ușoare. Niște zăpăciți, “Uniți, salvăm”, au zis că jocul e trucat și restrîns abuziv, lumea stă acasă și are dreptate. Cei mai supărați s-au dus la vot și l-au umplut democratic cu ștampile. Grevă cetățenească, i-au spus. S-au pus evangheliștii votului pe ei cu toate tunurile din dotare. Au ignorat revendicările prin care se cerea repararea jocului politic.

Rep.: Oricui dai votul dezamăgește?

C.C.: De cele mai multe ori. Responsabilitatea morală principală nu e a votantului, un vot nu poate fi greșit. Responsabilitatea e a reprezentanților. Nu babele și săracii, noii dușmani de clasă și, respectiv, înstăriții și intelectualii care îi urăsc pe primii sînt de vină pentru nenorocirea noastră. Mai degrabă partidele care îi învață ura pentru a-și masca corupția și meschinăria. Partidele care fură, distrug și apoi își trag, cu ajutorul publicitarilor cool, un brand de rău mai mic.

Rep.: Votul ca absență.

C.C.: Absență, dar numai temporară. Nu scăpăm de vot. Doar că ar trebui să ducă la ceva și nu la schimbarea deținătorilor puterii și atît.

Rep.: Cîștigă PSD?

C.C.: Cîștigă, dar e o victorie care le anunță căderea. 38% din 30% din cetățeni nu e mult. Pînă la prezidențialele din toamnă se pot schimba multe. Problema e că, dacă cîștigă așa-numită dreaptă în fața așa-numitei stîngi, și probabil o va face, nu va fi nici o diferență. Corporațiile au telefoanele tuturor.

Rep.: Cine cîștigă la aceste europarlamentare, de fapt?

C.C.: Conformismul. Ne conformăm slăbiciunilor noastre. Avem o prezență mică la vot, dar nu catastrofală. Trimitem reprezentanți în cele două mari grupuri politice europene, popularii și socialiștii. Contează că unii vin de la un partid și alții de la patru? Nu prea. Cîștigă un sistem care te disciplinează fără efort. Le dăm votul și nu cerem nimic în schimb. Cei care o fac sînt nebuni și nedemocrați.

Rep.: Mai bine să moară nesimțirea lor decît viitorul nostru? Dar nesimțirii nu i pasă de viitor.

C.C.: O parte a ei pare implacabilă. Oamenii curajoși spun că cele mai importante lucruri sînt cele care nu se discută niciodată. Ne împărțim tribal să discutăm lucruri marginale în timp ce lucrurile fundamentale sînt luate de-a gata. Bogăția și sărăcia, lipsa drepturilor și a justiției, puterea celor nealeși, corporații sau grupuri de interese. Astea nu sînt naturale, le producem noi. Dar nu discutăm despre asta. Discutăm despre bufanții penibili ai lui Băsescu și despre premieri amfibii la inundații. Stînga și dreapta, pe naiba. PSD-ul este, de fapt, reprezentanța Ferrari. Dreapta, a Mercedes-ului. Și vor ca invidia lor să ne țină loc de politică.

Rep.: Dar politica este curvă?

C.C.: Mă deranjează cuvîntul “curvă”. E jignitor pentru o ființă umană. Nu l-aș folosi nici măcar pentru a descrie politica. Între o femeie care își vinde trupul de nevoie și politicianul care o cumpără, o respect infinit mai mult pe prima.

2 comentarii

 1. #1

  Nota pentru posteritate: Am sustinut nu absenteismul ci greva cetateneasca ale carei revendicari se pot gasi aici
  https://www.facebook.com/notes/uni%C8%9Bi-salv%C4%83m/25-mai-grev%C4%83-cet%C4%83%C5%A3eneasc%C4%83/704452406263456
  Si am sustinut si gesturile de protest – a nu te duce la vot, a anula votul si prezenta in strada la dezbateri. Nu stiu care e cel mai bun sau eficient, fiecare gandeste pentru el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100