Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Comisia despre nimic

Zoom Comisia despre nimic

Pe zi ce trece, comisia parlamentară care anchetează evenimentele din casa lui Gabriel Oprea din noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 devine o glumă din ce în ce mai proastă.

Pornită de la dezvăluirea lui Dan Andronic, cel care a fost, la rându-i, invitat să vadă pe viu rezultatul exit-poll-urilor în compania procurorului general și a primilor doi oameni din SRI, comisia face mai mult spectacol decât anchete. Prin fața distinșilor membri ai comisiei se perindă, pe rând, personaje mai mult sau mai puțin implicate în evenimente, mai mult sau mai puțin credibile. Comisia nu mai este despre investigarea unor posibile șolticării petrecute în acea seară, despre descoperirea adevărului în ceea ce privește rezultatul alegerilor prezidențiale și nici despre legitimitatea celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Comisia a devenit o comisie care este mai mult interesată de Laura Codruța Kövesi.
Aproape fiecare invitat al comisiei, simțind că face plăcere celor care-l ascultă, insistă asupra rolului avut de fosta șefă a Parchetului General, actualmente șefă a DNA, în acea noapte. Dar nici unul nu poate spune exact ce a făcut LCK atunci. Singurul care a dat niște indicii în legătură cu preocupările legate de media ale doamnei a fost tot cel de la care a pornit totul, Dan Andronic. Restul umblă cu povești, relatări despre bilețele care au dispărut, supoziții despre legăturile dintre diverse firme implicate în procesul electoral și serviciile secrete.

Dovezi? Dar cine a cerut dovezi? Nimeni. Nimeni nu vrea dovezi, deocamdată. Toată lumea vrea povești și, la o adică, imagini cât mai exclusive din interiorul comisiei.

Un membru al comisiei s-a deplasat până la Bruxelles pentru a adresa șefei DNA întrebarea la care refuză să răspundă în fața comisiei. CCR-ul a decis că doamna Kövesi trebuie să se prezinte în fața comisiei și, totuși, aceasta refuză. Pățește ceva? Nu. Pentru că nu.

Nu vom afla, la cum merg lucrurile, nimic despre o posibilă fraudă la prezidențialele din 2009. Nu există dovezi, iar dacă existau, au dispărut de multă vreme. Dar vom continua să ne perpelim ani de zile, încercând să răspundem la întrebarea dacă doamna Kövesi a fost sau nu la Oprea acasă și, dacă a fost, ce a făcut acolo.

Dacă Seinfeld a făcut avere de pe urma unui serial de succes despre nimic, comisia parlamentară pentru cercetarea turului doi al alegerilor din 2009 speră, probabil, la o carieră similară. Peste trei ani, membrii comisiei se vor prezenta în fața alegătorilor și vor cere încă un mandat. Pentru că doamna încă n-a răspuns convocării la comisie și pentru că Daniel Dragomir și-a mai amintit câteva lucruri, dar urmează a le dezvălui de-abia după alegerile parlamentare din 2020. În definitiv, de ce am aștepta vreun rezultat palpabil? Ce, televiziunile nu au nevoie de marfă pentru breaking news-uri în următorii douăzeci de ani?

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]