Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Constantin Vică: „Remediul terorismului și al terorii rămîne același de la Revoluția Franceză încoace: libertate, egalitate, fraternitate!”

Zoom Constantin Vică: „Remediul terorismului și al terorii rămîne același de la Revoluția Franceză încoace: libertate, egalitate, fraternitate!”

Învață studenții de la Filozofie. Este filozoful zonei virtuale.

Reporter: Există o etică a Internetului?

Constantin Vică: Există & din ce în ce mai mulți cercetători și filosofi se manifestă în această direcție. Nu sînt sigur dacă industria IT, designerii și utilizatorii își pun aceste întrebări. Internetul e o tehnologie fără manual de utilizare și un hipermediu informațional generativ, deschis oricărei posibilități. Astfel apare o serie aproape infinită de probleme morale, de la cele ale sferei private la infoxicare, de la medierea încrederii la recunoașterea diversității, de la proprietatea asupra aparatelor la proprietatea virtuală via „împărtășirea digitală” (digital file sharing).

Rep.: Cine-s conspiratorii?

C.V.: Conspiră o rețea internațională de oameni pentru a nu lăsa Internetul pe mîna propagandei, pentru a nu deveni întru totul corporatizat și ghetoizat. Conspirăm împreună împotriva uitării: Internetul este aici pentru a ne îmbunătăți umanitatea, nu pentru a o captiva în mod totalitar. Deocamdată pare că a învins conspirația puterilor speriate, de la NSA la Marele Firewall Chinezesc.

Rep.: ISIS își mobilizează oamenii prin net, serviciile secrete stau pe net. Și cu toate acestea, cum a fost posibil Parisul?

C.V.: Parisul a fost posibil pentru că serviciile secrete au rămas în secolul statelor-națiune. Este probabil cea mai bună dovadă împotriva supravegherii generalizate. Internetul nu este un remediu per se, ci un mediu. Remediul terorismului și al terorii rămîne același de la Revoluția Franceză încoace: libertate, egalitate, fraternitate!

Rep.: Cum se schimbă social media, leadership-ul, democrația și tăcerea?

C.V.: Democrația poate găsi în Internet cel mai bun tovarăș de drum. Desigur, dacă vom avea și instrumentele online pentru a proiecta viețile noastre politice și sociale, nu doar instrumente de coordonare pentru proteste și revolte. Știu să recunosc leadership-ul unei persoane, dar nu-l pot defini (cam la fel e și pornografia). World wide web-ul, cu ale sale rețele sociale, este un test pentru cei care confundă leadership-ul cu puterea sau vizibilitatea. Tăcerea este desfătarea celor care nu cad în capcanele unui mediu care-i cuprinde în necuprinsul său.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite