Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Consultanţa merge înainte şi după Sulfina

Zoom Consultanţa merge înainte şi după Sulfina

Judeţul Alba este unul dintre cele două judeţe rămase cu păstori portocalii. Şeful CJ, Ion Dumitrel, aflat la al doilea mandat şi ajuns în sfîrşit în conducerea centrală a partidului, pe post de secretar general regional, ştie că vremurile acestea sînt tulburi, iar bugetele trebuie să hrănească firmele de culoare potrivită. Şi asta chiar dacă acum, cînd meciul politic e în plină desfăşurare, atenţia cu care se dau banii e ceva mai mare. Cu toate astea, s-a mai găsit un milion pentru o firmă aparent curată, dar cu rădăcini serioase în rîndul şefilor PDL.

Silvian plus Sulfina egal lovele

A fost odată, ca-n poveştile de şmen şi prăduială, o firmă intitulată KVB Economic SRL, înfiinţată în 2005, imediat după ce PNL şi PDL au ajuns D.A. la putere. Societatea a fost deţinută de către Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu. Ambii cu ştate vechi şi funcţii în PDL, ea parlamentar şi fost ministru la Mediu, el fost ofiţer pe vremea lui Ceaşcă şi fost şef al Gărzii de Mediu. Ei bine, firma asta se ocupa, în special, de consultanţă. Că, se pare, în industria şmenului, consultanţa se plăteşte cel mai bine, mai ales dacă ea e furnizată de cei care au şi controlul bugetelor. Treaba a mers înainte pînă cînd presa s-a cam prins de treabă, iar toată tărăşenia a devenit publică, ba chiar atît de publică încît şi DNA-ul s-a interesat de treabă. Între timp, firma a trecut prin transformări multiple, foştii proprietari cu ştaif au părăsit acţionariatul, iar azi ea e deţinută de nişte unii, Emil Voişianu, Răzvan Stan, fost consilier local în sectorul 3, Mădălina Matei, Camelia Rădulescu, soţia patronului Vesta Investments – altă societate abonată la bani publici gestionaţi de lideri PDL – şi Tatiana Dimache. Ba mai mult, sucursala din Cluj a KVB Economic SRL a fost radiată. De fapt, ea a fost radiată pentru că a fost redenumită şi preluată de nişte alţii, prieteni mai vechi de-ai foştilor proprietari. Cu alte cuvinte, fabrica de făcut bani a fost oprită, iar matriţele au fost preluate de amicii politicienilor ajunşi prea mari pentru a mai face bani pe numele lor.

Şmenuri vechi în haine noi

În fapt, ceea ce s-a întîmplat cu firma celor doi şefi pedelişti a fost o mare vrăjeală. Chiar dacă numele lor nu se mai regăsesc în actele contabile ale firmei, oamenii rămaşi sînt încă legaţi de aceştia. Ba mai mult, metehnele firmei, în special cîştigarea contractelor publice, au rămas aceleaşi. Să luăm cazul filialei din Cluj, desfiinţată prin redenumirea în EPMC Consulting SRL. Aceasta din urmă este deţinută şi administrată de Cristina Iuliana Corpodean, soţie de lider pedelist clujean şi fostul administrator al KVB Economic SRL, filiala Cluj-Napoca. Ei bine, după ce a cîştigat un contract cu Consiliul Judeţean Cluj – cît încă era condus de un pedelist – în valoare de un milion şi jumătate ori un contract de consultanţă cu Consiliul Judeţean Sibiu, în valoare de peste 15 milioane, firma s-a reorientat acum spre unul dintre cele două judeţe rămase portocalii. Mai exact, spre Alba. Pentru că, numai bine, cei din CJ Alba au în derulare un proiect finanţat din fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Sectorial pe Mediu, axa prioritară 2, „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric“. Ei bine, „Sistemul de management integrat al de­şeurilor din Alba“ e un proiect ce nu poate fi executat aşa, fără să fie cheltuiţi nişte bani, mulţi, pe consultanţă. Oamenii din instituţie au pus-o de o licitaţie şi, după ce s-au înscris două societăţi, au declarat-o eligibilă pe una singură – EPMC Consulting SRL – căreia, în mod perfect normal, la data de 10 septembrie i-au atribuit contractul cu nr. 11.445, în valoare de 1.049.752 lei plus TVA.

Reţeta succesului – angajaţi puţini, prieteni politici mulţi

În mod normal, am putea crede că părăsirea firmei de către căpeteniile Sulfina şi Silvian a dus la o contracţie a afacerii şi că firma n-ar mai fi primit contracte pe bandă rulantă. Ei bine, nu prea. Anul trecut, societatea a reuşit, cu doar zece angajaţi, să aibă o cifră de afaceri de peste 3,5 milioane de lei şi un profit net de peste 790.000. În 2010, cu doar şapte angajaţi, EPMC avea o cifră de afaceri de aproape 2,5 milioane de lei şi peste 339.000 profit. Şi tot cam la fel în 2009. Adică, după plecarea celor doi ştabi, au urmat doi ani mai lenţi, iar acum firma îşi intră, cum se zice, în pîine. Că doar încă mai sînt instituţii unde şefi portocalii joacă rolul de ordonatori de credite.
 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint