Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Copilul căpitanului Single Malt

Zoom Copilul căpitanului Single Malt

Victor Ponta și Traian Băsescu, unul pe stînga, celălalt pe dreapta, au început ritualul de șantaj și împerechere cu partidele mari. Amîndoi cu vînă politică, amîndoi cu experiența negocierii, amîndoi cu legături întortocheate în sistem, Ponta și Băsescu stăpînesc la perfecție tehnica șantajului și a încolțirii, a prinderii la ananghie și a dublului limbaj.

Acest război de gherilă cu partidele mari e menit să le aducă un loc avantajos în alianțe și cît mai mulți oameni pe liste la locale și parlamentare. Așa cum mărturisea Băsescu într-un acces de beție lăcrimoasă, Ponta ar fi putut fi băiatul pe care Petrov nu l-a avut. Dar realitatea i-a luat-o cumva înainte cu dovezile și azi această filiație e cît se poate de limpede, fiindcă asemănările de nărav și de vocație îi grupează în aceeași familie morală.

Ponta își face jocul foarte eficient. Ține PSD în șah la Capitală, unde Firea nu poate cîștiga dacă Pro România anunță un candidat. Dar se pune întrebarea: vrea Ponta să candideze cu adevărat? Mai degrabă, nu. În primul rînd fiindcă va pierde la un scor de maidan. El visează să fie președinte în 2024, iar o înfrîngere la Primărie nu e tocmai bilanțul de care are nevoie un candidat pentru a doua oară la președinție.

Nici să pună pe altcineva de la Pro România nu-i dă mîna, fiindcă atunci Pro România ar face la București un scor și mai slab, cu mult sub scorul național, lucru care i-ar dăuna la parlamentare.

Ceea ce urmărește Ponta e o alianță generoasă cu PSD, adică o garanție că Pro România obține liste grase fără să lupte pe cont propriu. Cîtă vreme PSD are în frunte lideri de paie, Ponta s-ar juca cu această alianță așa cum fac mîțele cu motoceii prinși de sobă, iar cînd va suna ceasul unei fuziuni pe partea stîngă, el va fi acolo, cu poza de lider asupra lui.

Băsescu, al cărui PMP e la limita înecului, a scos și el trusa de șantaj. Nu-l bagă PNL-USR în seamă, nu-l ia dreapta unită în brațe? Pac!La „Răsboiul“. Candidează și el la Capitală. Dacă Băsescu se amestecă în joc, Nicușor Dan zboară pur și simplu din ecuație, fiindcă într-o campanie cu bubuieli Băsescu îl face praf.

Sigur, ar fi impedimentul cu turnătoria și cu falsul în declarație, cu poliția politică și cu minciuna, dar să fim serioși, omul nu se împiedică de un amănunt. Mai are căi de atac, poate intra liniștit în competiție, cu o nouă declarație în fals și apoi negociază el cumva. Deci Băsescu e o amenințare reală pentru cei care nu înțeleg să-l ia în alianța dreptei.

Ponta și Băsescu, cele două animale politice de pradă, arată mereu că știu să joace. Știu să muște, să zgîrie, să cadă în spatele prăzii, s-o pîndească la adăpătoare. Știu, ca nimeni alții, să-și optimizeze șansele în lupta internă. Ce păcat că, atunci cînd au fost la vîrful statului și au avut țara la picioare, au făcut căcatul praf!

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Imi zice un amic o glumita. Cica Ponta-i ganditor: ,,Daca as fi ramas doctor as fi putut spune o parere avizata poporului despre situatia medicala in care suntem, dar asa, orice zic nu ma mai crede nimeni”.
  Lasand gluma la o parte, tragic e ca tara asta a ajuns atat de jos cu-n fost ,,presedinte” s-un fost ,,prim_ministru” pusi sa fie conducatori de ,,partide” de sub 5% pentru a tine inca ,,prostimea” cu ,,sufletul la gura” in asteptarea aliantelor pe care le vor face ,,marii strategi”. Cand de fapt de vreo 15 ani (cel putin) jocurile-s facute. Conspiratie? Nici vorba. Realitati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]