Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Corvetele lui Macron se luptă cu ghinionul lui Iohannis

Zoom Corvetele lui Macron se luptă cu ghinionul lui Iohannis

Emmanuel Macron i-ar fi spus lui Klaus Iohannis că o sprijină pe Laura Codruța Kövesi pentru poziția de procuror-șef european. Mai mult, că va face asta retrăgîndu-l pe Jean-François Bohnert, candidatul țării sale, din cursă. Cu alte cuvinte, Macron acționează public împotriva intereselor Franței și acționează în forță, peste capul instituțiilor franceze, “retrăgînd” un candidat cu prima șansă, pe care nu el l-a propus.

Franța are, desigur, părerea ei despre macronism și aerele autoritariste ale președintelui ei. Și-a exprimat-o prin acțiunile “vestelor galbene” și continuă să și-o exprime. Dar care să fie tîlcul declarației de susținere a unui candidat al unei țări neînsemnate, acuzat pe deasupra de abuzuri grave în exercitarea funcției de procuror-șef al DNA?

Atribuirea contractului de fabricare a corvetelor militare grupului francez Naval, influențată de serviciile secrete românești și de media arondată lor, nu e decît o parte a secretului. Cealaltă parte, cea mai importantă, e teama lui Iohannis de candidatura lui Kövesi la prezidențiale.

Oricît ar încerca dreapta să ascundă acest lucru, popularitatea și încrederea de care se bucură în sondaje Kövesi sînt amenințătoare. Într-un moment în care se prefigurează un joc dispersat al candidaturilor la prezidențiale pe partea dreaptă, apariția unui jucător suplimentar poate să transforme intrarea în turul doi a lui Iohannis într-o ghicitoare cu ghinion.

Suma procentelor dreptei ar fi azi în jur de 50%, din care candidatul USR-PLUS poate lua pînă la 25%. Dacă în cursă intră Kövesi, ne putem imagina că cel puțin 10% merg la ea. Să ne imaginăm, apoi, că se mai oferă și Băsescu, ba chiar că și UDMR vine cu un candidat. Ce i-ar mai rămîne atunci lui Iohannis? Mandatul de primar.

De aceea, Iohannis are interesul să împuțineze candidaturile pe partea dreaptă, iar cea mai periculoasă dintre ele, chiar dacă ia procente și de la USR-PLUS, e candidatura lui Kövesi. Și, spre deosebire de ceilalți candidați, Kövesi nu poate fi înspăimîntată cu dosare, fiindcă ea însăși e de presupus că a avut grijă să rețină elementele periculoase din dosarele de ieri și de azi ale primarului, meditatorului și falsificatorului de acte Iohannis.

Așa că, oferindu-i lui Kövesi ocazia unei cariere europene, departe de mizeria pe care a făcut-o în sistemul judiciar, Iohannis își elimină un adversar care i-ar putea mînca șansele în mod definitiv. Acest negoț pe banii statului și peste capul poporului e atît de străveziu și de nerușinat, încît dacă Giovani Becali ar afla despre una ca asta, ar exclama: “Asta înseamnă să fii președinte mafiot!”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O instituție anticreștină

  22 octombrie 2019

  După ce a apelat la criminaliști de import spre a studia colecția de oscioare a șefului de campanie electorală morbidă a lui Klaus Johannis, DIICOT-ul i-a refuzat lui Gheorghe Dincă […]

 • Dictatorul român

  22 octombrie 2019

  Dacă îl punem deoparte pe Emil-Constantinescu-Cel-Învins-De-Securitate, ca pe un fluture rar, orbit și el de strălucirea puterii, dar cu frumoase desene morale pe aripi, insectarul președinților noștri prezintă doar gîngănii […]

 • Bellocrația

  22 octombrie 2019

  Deși termenul poate părea o invenție recentă, nu este. „Bellocrat“ apare la Suetoniu, la Ovidius, Wolfgang Lazius, Johann Pistorius, Plinius, Abraham Bzowski, Scipione Ammirato, Bartholomeo Gramondo și poate și la […]

 • O găina beată va cînta cucurigu pe palatul Victoria, însă foarte încet, ca să nu-l trezească pe Klaus Iohannis

  15 octombrie 2019

  După ce o tînără iraniană și-a dat foc în piața publică fiindcă fusese condamnată pentru port ilegal de nădragi bărbătești, ayatollahii care le interziseseră femeilor accesul pe stadioanele din Teheran […]

 • Elegie pentru Ciuma Roșie

  15 octombrie 2019

  Guvernarea PSD zace azi în colbul istoriei minore, doborîtă de propria fudulie, otrăvită cu propria prostie și sfîrtecată de propria trădare. PNL și Klaus Iohannis se împăunează cu uciderea ei, […]