Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Corvetele lui Macron se luptă cu ghinionul lui Iohannis

Zoom Corvetele lui Macron se luptă cu ghinionul lui Iohannis

Emmanuel Macron i-ar fi spus lui Klaus Iohannis că o sprijină pe Laura Codruța Kövesi pentru poziția de procuror-șef european. Mai mult, că va face asta retrăgîndu-l pe Jean-François Bohnert, candidatul țării sale, din cursă. Cu alte cuvinte, Macron acționează public împotriva intereselor Franței și acționează în forță, peste capul instituțiilor franceze, “retrăgînd” un candidat cu prima șansă, pe care nu el l-a propus.

Franța are, desigur, părerea ei despre macronism și aerele autoritariste ale președintelui ei. Și-a exprimat-o prin acțiunile “vestelor galbene” și continuă să și-o exprime. Dar care să fie tîlcul declarației de susținere a unui candidat al unei țări neînsemnate, acuzat pe deasupra de abuzuri grave în exercitarea funcției de procuror-șef al DNA?

Atribuirea contractului de fabricare a corvetelor militare grupului francez Naval, influențată de serviciile secrete românești și de media arondată lor, nu e decît o parte a secretului. Cealaltă parte, cea mai importantă, e teama lui Iohannis de candidatura lui Kövesi la prezidențiale.

Oricît ar încerca dreapta să ascundă acest lucru, popularitatea și încrederea de care se bucură în sondaje Kövesi sînt amenințătoare. Într-un moment în care se prefigurează un joc dispersat al candidaturilor la prezidențiale pe partea dreaptă, apariția unui jucător suplimentar poate să transforme intrarea în turul doi a lui Iohannis într-o ghicitoare cu ghinion.

Suma procentelor dreptei ar fi azi în jur de 50%, din care candidatul USR-PLUS poate lua pînă la 25%. Dacă în cursă intră Kövesi, ne putem imagina că cel puțin 10% merg la ea. Să ne imaginăm, apoi, că se mai oferă și Băsescu, ba chiar că și UDMR vine cu un candidat. Ce i-ar mai rămîne atunci lui Iohannis? Mandatul de primar.

De aceea, Iohannis are interesul să împuțineze candidaturile pe partea dreaptă, iar cea mai periculoasă dintre ele, chiar dacă ia procente și de la USR-PLUS, e candidatura lui Kövesi. Și, spre deosebire de ceilalți candidați, Kövesi nu poate fi înspăimîntată cu dosare, fiindcă ea însăși e de presupus că a avut grijă să rețină elementele periculoase din dosarele de ieri și de azi ale primarului, meditatorului și falsificatorului de acte Iohannis.

Așa că, oferindu-i lui Kövesi ocazia unei cariere europene, departe de mizeria pe care a făcut-o în sistemul judiciar, Iohannis își elimină un adversar care i-ar putea mînca șansele în mod definitiv. Acest negoț pe banii statului și peste capul poporului e atît de străveziu și de nerușinat, încît dacă Giovani Becali ar afla despre una ca asta, ar exclama: “Asta înseamnă să fii președinte mafiot!”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]

 • Cel mai partid perdant

  14 ianuarie 2020

  Îmi plăcea USR, la început, ca idee. Cu mult înainte să aflu că domnul Kivu a fost un ordinar turnător la Securitate. Îmi plăcea USR ca energie. De mulți, foarte […]

 • Alegem nimic, dar mai repede

  7 ianuarie 2020

  Pare, cumva, că ne-am plictisit de democrație, că ne încurcă viitorul nostru, că vrem să-l expediem repede, ca să-l bifăm. Poți să-ți bifezi viitorul? Sigur. Pui în dreptul lui o […]

 • „Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele!“

  7 ianuarie 2020

  Dacă din clasa întîi pînă-ntr-a patra am colecționat, ca toți dobitocii, premii și mențiuni, să aibă și mam’mare un prilej de bucurie, dintr-a cincea, cînd se apropiau ședințele cu părinții, […]