Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

COSTI ROGOZANU: „Uneori știrea falsă nu e falsă, e doar o știre reală dată prea devreme“

Zoom COSTI ROGOZANU: „Uneori știrea falsă nu e falsă, e doar o știre reală dată prea devreme“

De cînd s-a făcut profesor la țară, Costi Rogozanu urmărește războiul din Ucraina din mijlocul elevilor săi de gimnaziu, care l-au întrebat încă din noiembrie anul trecut: „A început războiul, domnu’?“

Cristian Teodorescu: Cum se vede războiul din Ucraina de la școala gimnazială din Ciorăști, județul Vrancea?

Costi Rogozanu: Ca din buricul Bucureștiului. O catastrofă umanitară spoită în toate felurile de propagandă. Un dezastru pentru presă și libertăți diverse – priviți cum s-a umflat tărîța în apărătorii secreți ai patriei, iar apar legi în care SRI mai are puțin și-și asumă că face de toate și nimic pe bani și mai mulți. La noi și aiurea pînă în Vest, războiul aduce anihilarea criticilor de orice fel. Adică ești putinist și dacă ceri salarii mai mari, ce să mai zic de atunci cînd ceri mintea cea de pe urmă care să nu umfle și mai mult conflictul, ci să-l ducă spre un termen final cît de cît.

În orice caz, dintre primii care s-au arătat îngrijorați de război au fost copiii, și din Ciorăști, și cred că din toată țara. Încă din toamna anului trecut, ei au fost primii receptori ai luptei de propagandă dată pe TikTok, cea mai populară rețea de socializare printre elevi. Dintr-o dată s-au trezit cu telefonul plin de filme despre înarmare, soldați ruși sau ucraineni etc. „A început războiul, domnu’?“, m-a întrebat prin noiembrie Sara, o fetiță isteață de la a V-a. Elevii nu se mai uită la televizor, la știri, așa că m-a luat prin surprindere. Am intrat pe TikTok și m-am prins. Printre glume idioate și exhibiționismele cotidiene bălteau știri false cu războaie mai vechi reciclate sub pavilionul noului conflict Rusia-Ucraina. Și uite așa, copiii au știut că e război din fake-news-uri, cu trei luni înainte să devină real-news. Uneori știrea falsă nu e falsă, e doar o știre reală dată prea devreme.

C.T.: Cînd au început să vină refugiați din Ucraina, primii care au sărit să-i ajute au fost oameni obișnuiți, care cu ce-a putut, în timp ce statul cugeta, iar politicienii declarau. Contrazice asta imaginile de la o inundație autohtonă cînd localnicii consumau la cîrciumă în așteptarea pompierilor sau „a filei două fețe“?

C.R.: Prostia urbană despre țăranul leneș care bea și stă se propagă și în timpul războiului. Faptul că oamenii au sărit să ajute refugiați a fost doar o mică pauză. Au fost oameni care au plecat și din Ciorăști ca să transporte cu autocarul refugiați din Ucraina. Mobilizarea a existat, a fost admirabilă. Dar religia Las Fierbinți rezistă bine în continuare. Țăranul se bălăcește în amestec de prostie cu istețime involuntară și alcool, după unii deștepți. De fapt, nu mai există țărani. Mergeți în orice sat din România și veți vedea cam aceleași inegalități, prostii sau chestii interesante pe care le găsiți într-un oraș mare. Singura diferență e că în rural, pe lîngă rețelele de socializare, mai există încă gura satului, aia cam rea și băgăcioasă, dar simpatică.

C.T.: Amărăștenii din Ucraina, cei care n-au avut bani să se refugieze, sînt naziștii pe care-i vînează armata lui Putin?

C.R.: Nu, nu-s ăia. Sînt și naziști în Ucraina, așa cum sînt neonaziști și în Rusia. Însă acest pretext a determinat aripa vestică, mai ales multe voci de dreapta, mari susținătoare ale războiului care să radă Rusia pînă la Vladivostok, să bagatelizeze nazismul, să tot explice că nu există nazism în Ucraina cînd totuși ai detașamente în armata ucraineană care își tot afișează svasticile. Mai mult, au început să modifice și istoria, să preia necritic figuri istorice naziste și să le „pozitiveze“. Iar pe Facebook au țopăit revizioniști care regretau că, acum 77 de ani, URSS a avut un aport decisiv în învingerea nazismului. Așa că propaganda rusească cu „denazificarea“ a produs răspunsuri prostești, iraționale în frontul advers. Cam așa se întîmplă mai mereu. Cîștigători: extrema dreapta în general. „Amărăștenii“ din Ucraina care n-au avut bani să se refugieze sînt prinși între două fronturi: piață neagră, stat care nu mai funcționează (și nici nu prea funcționa pentru ei), foamete și, de cealaltă parte, distrugeri produse de ruși. Am văzut cîteva reportaje extraordinare, printre milioane de relatări proaste sau doar propagandistice, în toate ideea era una singură printre acești oameni cu vieți distruse: să se termine odată! Nici nu ne mai interesează cine ce cîștigă, ne-am săturat să ne îngropăm rudele și vecinii.

C.T.: Dacă nu i-a întîmpinat lumea cu flori în Ucraina s-au supărat rușii, de bombardează școli și spitale?

C.R.: Rusia s-a avîntat în război cu aroganța tipică de „superputere“. E clar că au făcut tot felul de calcule greșite, că li s-au dat planuri peste cap. Nu există război, nici alea în care a participat România prin Irak sau Afganistan, fără distrugerea școlilor și spitalelor. Războiul înseamnă în primul rînd morți nevinovați.

C.T.: Ce zici de jurnaliștii ruși – unii sînt miliardari – care predică apocalipsa la televizor: „Ori învingem ori muriți toți!“? E mai ales una Margarita Simonian, șefa de la Russia Today, care pare de dus la balamuc, la „furioși“.

C.R.: Rușii au readus în vocabularul nostru fundamental, după 100 de zile de război, cuvîntul „nuclear“. „Jurnaliștii“ de care spui sînt simple goarne, triști actori ai morții. Avem goarne destule din astea și printre noi. Chiar glumeam amar cu un prieten: oare cîți dintre vitejii de acum vor fi primii în Monaco după începerea unui conflict? Și oare cîți din propagandiștii care spun mereu trei prostii cu Putin nebun, canceros și impotent botoxat ar fi primii să-i pupe mîna dacă ar ocupa România? Acest tip de temperament și comportament este ceea ce se cheamă „comercial“, este încurajat, este lăudat ca fiind unul „șmecher“, „popular“. Siniștrii care se joacă cu „nuclearele“ pe la televiziunile ruse ar trebui să funcționeze ca un avertisment pentru noi – nu cumva să tot rîdem de alții și să nu vedem bufonii noștri care pe bani mulți ne fac praf și bruma de luciditate pe care o mai aveam prin spațiul nostru public.

C.T.: Dar rusul de rînd, enigmaticul suflet slav, de ce are cîrlig la Putin și la războiul lui?

C.R.: Poporul e o invenție. În fapt, e un conglomerat care uneori acționează unitar. De exemplu, atunci cînd simte amenințări comune. Am auzit tot felul de teorii de bodegă cu sîngele slav, cu rușii care sînt nu știu cum, dar mai ales vinovați că îl susțin pe Putin. Eu zic să lucrăm cu chestii certe: a existat un val antirus irațional, după ce Putin a început războiul. Vorba aia, au fost deștepți care voiau să-l scoată pe Tolstoi din literatură. Toate aceste prostii nu fac decît să-l ajute pe Putin, să-i forțeze „poporul“ să-i țină partea, să-i confirme propaganda, cum că uite, vesticii vor să îi radă de pe fața pămîntului. Sînt însă ruși care sînt și antirăzboi, nu sînt puțini, sînt mame care au rămas fără copii, acei copii trimiși pe front în altă țară. Cu cît vom vorbi despre ruși și despre Putin ca despre un „tot“, cu atît mai mult îi vom determina să se strîngă în spatele unui naționalism „de apărare“ extrem de periculos și pentru ei, și pentru noi.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

 • Cursa dezarmărilor

  20 iunie 2022

  A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României. N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după […]

 • Soluția lui Dracula pentru încetarea războiului din Ucraina

  14 iunie 2022

  Deși știam că încă n-are sediu în țara noastră, totuși l-am momit să nu mai plece vara în concediu, ci să rămînă încuiat în mit. ,,Stimați amici, eu chiar pentru […]

 • Așteptând inevitabilul

  14 iunie 2022

  Este greu de spus dacă în Guvernul României este măcar o singură persoană interesată de aspectele economice ale crizei care, deși a început de luni bune, ne este prezentată drept […]

 • Iscusita lașitate

  13 iunie 2022

  Partea europeană a Occidentului bogat ține în continuare cu rușii. Sigur, există un discurs oficial care tună și fulgeră împotriva invaziei, dar nemții, olandezii, italienii și austriecii îi dau lui […]