Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Credibili ca din tari dosare-s penalii, orișiunde ciripesc

Zoom Credibili ca din tari dosare-s penalii, orișiunde ciripesc

De câteva săptămâni, Dan Andronic a început să dea din casă. Din casele conspirative ale SRI, din casa lui Oprea… Din casele de bani, pentru a susține micul său trust media, dau alții, dar asta nu este neapărat treaba noastră.

Andronic, așadar, s-a pus pe povestit. De cele mai multe ori a povestit din poveștile altora. Poate a văzut și poze, poate o fi aruncat ochiul și pe niște filmulețe. În definitiv, are surse bune în SRI, asta nu i-o poate nega nimeni.

Membru al PMP fiind (dacă nu cumva o fi demisionat după campania electorală și după ratarea unui loc de deputat în Giurgiu), Dan Andronic a ales poveștile alea care, până la un moment dat, îi făceau bine lui Traian Băsescu. Cum se întâlneau serviciile cu procurorii, cum jucau ei, statul-sistem, tenis și beau șprițuri de vară pe banii contribuabililor. Cine a urmărit serialul din Evenimentul zilei a observat, probabil, că la întâlnirile cu pricina, cam conspirative ne spune Andronic, nu participau decât securiști, procurori, judecători și oameni din PSD. Nici măcar un membru PDL n-apare în poveștile respective, nici un om cu adevărat apropiat de Băsescu, nici o Undrea, nici un Cocoș. Ori n-au fost, ori sursele au vrut să-l protejeze pe Dan Andronic, să nu-i provoace vreo tulburare, să nu cumva să-l facă să-și schimbe părerea despre colegii de partid.

Dar, dincolo de toate, din tot serialul, se va reține mai puțin că Dragnea juca tenis cu Maior și Coldea, sau că-i ducea lui Coldea sticle de vin scumpe care costau cât indemnizația lui de deputat pe trei luni. Se va reține și se va mai discuta încă multă vreme despre povestea din casa lui Oprea, din noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009.

În acea seară, a povestit Andronic, de data asta ca martor direct, la Oprea acasă se aflau Laura Codruța Kövesi, Florian Coldea, George Maior, adjonctul de la PG al doamnei Kövesi și Anadronic însuși. Era momentul de după închiderea urnelor din țară după turul al doilea al alegerilor prezidențiale și se mai așteptau ceva închideri de urne de prin diaspora. Când a ajuns Andronic la Oprea, Geoană mai era încă președinte autodeclarat. Când a plecat, Băsescu era aproape sigur de al doilea mandat. Între momentul sosirii lui Andronic și cel al plecării lui din casa Interesului Național, procurorul general al României, directorul și prim-adjunctul SRI au moșmondit intens la telefoane, strângând informații, punând democrația pe drumul cel bun.

Andronic n-a spus nici măcar o clipă că s-ar fi fraudat alegerile acolo și atunci. Dar nici n-a spus că nu s-ar fi întâmplat acest lucru. El era, la vremea aceea, consultantul lui Traian Băsescu. Cu siguranță că-i convine mai mult să se spună că Băsescu a câștigat alegerile datorită lui, nu datorită securiștilor din SRI și din procuratură plus securistului din Oprea. Și, totuși, Parchetul General a anunțat luni deschiderea unui dosar in rem pentru cercetarea posibilelor fraude electorale din 2009, iar Parlamentul vrea o comisie de anchetă pentru cercetarea acelorași presupuse fraude.

Dar până când spusele lui Andronic să fie laute în serios de către parlamentari și de către procurori, ele au trecut prin filtrul necruțător al judecății populare. Iar acolo s-au lovit de o negare hotărâtă. Toți simpatizanții doamnei Kövesi au sărit, într-un glas, strigând: “Minciunăăă!”. Căci Dan Andronic este cercetat penal în două dosare, având calitatea de învinuit. Este, așadar, un penal. Iar penalii nu pot fi purtătorii unor informații reale. Cum să meargă idolița lor, doamna LCK, la Oprea acasă? Însă, ce să vezi? Oprea însuși a ieșit în public și a lăsat să se înțeleagă că, într-adevăr, Laura Codruța Kövesi a fost la el în casă în noaptea turului al doilea al prezidențialelor din 2009. Ei, și? Oprea însuși este un penal, un nenorocit, un necredibil. Chiar dacă el spune că doamna Kövesi a fost la el în casă, informația nu e credibilă, venind de la un penal.

Iar acum intră în acțiune însăși doamna procuror-șef al DNA. De două săptămâni, domnia-sa nu reușește să găsească timpul necesar pentru a nega aceste informații false, că doar vin de la penali. I-ar fi luat câteva secunde să spună clar și răspicat: “Nu am fost niciodată în casa domnului Oprea, este o minciună!”. Avea aceste secunde, dar nu le-a folosit. Pentru că domnia-sa a mai negat lucruri de câteva ori, pentru a se dovedi, ulterior, că le-a negat de pomană, ele fiind cât se poate de reale.

Și, totuși, deși ascunde uneori adevărul, iar alteori îl răsucește atât de tare încât ceea ce-i iese pe gură este exact opusul adevărului (ca atunci când mistifică datele din bilanțurile anuale ale DNA, transformând negrul în alb), doamna Kövesi este crezută din start, pentru că nu este o penală. Multe dintre dosarele întocmite de DNA, însă, sunt întocmite pe baza unor denunțuri/mărturisiri ale unor penali. Strânși cu ușa, aceștia se pun pe povestit lucruri care ar putea plăcea procurorilor. Aceștia sunt penalii credibili, cei care fac mărturisiri, uneori chiar mincinoase, în interesul DNA. Penalii care fac mărturisiri, uneori chiar adevărate, despre practicile DNA sunt penalii necredibili. Pot aduce poze, pot aduce martori nepenali, pot aduce înregistrări, căci nu contează. Penali fiind, nu pot fi crezuți, spre deosebire de ceilalți, care, penali fiind, pot fi crezuți. Complicat.

Și, totuși, cât mai trebuie să așteptăm nu până când fanii doamnei Kövesi vor coborî cu picioarele pe pământ, ci până când se vor uita la declarațiile doamnei și vor spune, indignați: “Și voi o credeți pe penala asta?”.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  E o simbioza subconstienta intre dorinta de sange a unor oameni si nevoia de sustinere populara a laurei. Aduceti-va aminte ce zicea ct popescu, ceva de genu nu li se respecta drepturile, ar trebui incarcerati fara proces nemernicii penali. Ct popescu este exponentul idolatrilor lui kovesi, om cu argumentu la el. Kovesi, la randu ei se foloseste de ura acestora in scopurile ei. Ea nu are ura, ea este un soldat disciplinat.

 2. #2

  Aşteptăm pâna la Sf. Patrik (fara mişto…)

 3. #4

  Titlul asta e in limba armina?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint