Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Criminalii care ne inspiră

Zoom Criminalii care ne inspiră

Alberto Korda (Alberto Díaz Gutiérrez) s-a făcut fotograf, în Cuba, pentru a întâlni femei. O fi întâlnit, dar nu asta l-a făcut celebru, ci faptul că l-a întâlnit pe Fidel Castro, căruia i-a fost fotograf oficial timp de zece ani. În acea perioadă a realizat și cea mai cunoscută fotografie a sa, “Guerillero Heroico”, făcută pe 4 martie 1960, dar publicată de-abia în 1967. Fotografia îl înfățișează pe Ernesto “Che” Guevara și, publicată fiind imediat după moartea acestuia, a devenit rapid icoana lui Che Guevara, imaginea care circulă și astăzi în toată lumea, tratată grafic sau nu. Așa cum Mihail Kalașnikov nu s-a îmbogățit din drepturile de inventator al puștii de asalt ce-i poartă numele, nici Alberto Korda nu s-a umplut de bani ca urmare a difuzării fotografiei sale și a folosirii ei în scop comercial, deși în 2000, cu un an înainte să moară, i-a dat în judecată pe producătorii vodcii Smirnoff pentru folosirea fotografiei sale într-o reclamă. Și Kalașnikov și Korda erau comuniști, ambii puneau prea puțin preț pe șmecheriile aste capitaliste, cum ar fi plata drepturilor ce lise cuvin. Unul a inventat o armă care a ucis și înncă mai ucide și azi cu o eficiență uluitoare, altul a realizat o fotografie care, prin transformarea în simbol al culturii pop a lui Che Guevara, ucide și astăzi adevărul despre subiectul din imagine.

Pe 27-28 februarie 2019,

la 59 de ani de la realizarea fotografiei cu Che, pe internet a început să circule o imagine a Laurei Codruța Kövesi care copiază exact imaginea tratată grafic a argentinianului. CHE ÖVESI scrie sub imagine, iar un întreprinzătro a pus-o rapid și pe tricouri, încercând să profite de succesul procuroarei în fața comisiei LIBE din Parlamentul European. Ce a vrut oare să spună autorul imaginii? Ce avrut el să transmită și ce au înțeles admiratorii doamnei, care au împrăștiat cu entuziasm imaginea? Nu știm exact, n-avem cum ști ce-a fost îm mintea persoanei respective, dar cel mai probabil s-a gândit că doamna K este o eroină, asemeni lui Ernesto “Che” Guevara, o revoluționară, o luptătoare pentru adevăr și dreptate, un om care merită admirat.

Ce a spus, de fapt,

autorul imaginii cu Laura Codruța Che Övesi? Cu o subtilitate de care nu-l bănuim, autorul respectivei imagini a jignit-o grav pe fosta șefă a DNA, comparând-o cu un criminal, un impostor, un om care ura justiția. Căci asta a fost Che Guevara: un criminal, un impostor și un individ care nu dădea doi bani pe justiție și nu se ferea să o declare public. Propaganda comunistă cubaneză a reușit să-i creeze lui Guevara imaginea unui revoluționar idealist. Stângiștii de la Hollywood continuă să promoveze această imagine, tricourile cu Che se vând în continuare în toată lumea, așa cum se vând ca pâinea caldă și cănile imprimate cu chipul lui, posterele sau jurnalul din tinerețe al lui Guevara. Tinerii, în special, sunt încă vrăjiți de această imagine falsă, care ascunde, sub figura misterioasă și serioasă mii de victime nejudecate, morți în urma unor judecăți sumare sau direct fără judecată.

“Nu este nevoie de probe judiciare

pentru atrimite oameni în fața plutonului de execuție. Acestea sunt niște detalii burgheze. Aceasta este o revoluție! Iar un revoluționar trebui e să devină o mașină de ucis cu sânge rece, motivat doar de ură pură”. Asta spunea Che Guevara după ce, în iulie 1959, odată cu dărâmarea regimului lui Batista, devenise șeful închisorii La Cabana, umpluse Cuba cu lagăre de muncă și conducea personal plutoanele de execuție ale închisorii.

În cele câteva luni cât a condus închisoarea La Cabana, acolo au fost executate după procese sumare între 179 și 200 de persoane, în funcție de sursă. Che însuși prezida comisia de apel, care nu a admis, în fapt, niciunul dintre apelurile condamanților. După ce respingea apelurile, Guevara comanda plutonul de execuție. Vinovați sau nu, oamenii ăia era dușmanii marxismului revoluționar pe care Che Guevara voia să-l instaureze în Cuba, țara lui de adopție. Proble erau, așa cum o spunea, niște detalii burgheze. “Dacă aveți dubii, ucideți!”, le spunea celor din subordinea lui.

Nici pe partea competenței

Che Guevara nu stătea mai bine. Absolvent de medicină în Argentina, Che a fost pus de Fidel Castro ministru al Industriei în Cuba, și, mai apoi, a fost uns și guvernator al Băncii Centrale a Cubei. Norocul lui că numirea nu a depins de acordul lui Klaus Iohannis, mult mai exigent în alegerea miniștrilor.

Așadar, revenim la

imaginea cu Laura Codruța Che Övesi. Admiratorii ei au apreciat simbolistica, dar au ignorat adevărul. Vrând să-i aducă un omagiu, au reușit, de fapt, să o jignească grav. Comparând-o cu Che Guevara au transmis că și doamna este asemeni lui: o persoană care crede că dovezile sunt detalii burgheze, o persoană care nu dă doi bani pe procese oneste și, în plus, o persoană care țintește spre funcții pentru care nu are pregătirea necesară. Poate nu asta au vrut să spună, dar, din nefericire pentru ei și pentru ea, așa a ieșit.

4 comentarii

 1. #1

  Iar o să-ți pierzi “fanii” cu articole ca asta. D-na K e perfectă e mai presus de orice greșeală. 😁

 2. #2

  Pe cine intereseaza adevarul???? Cati oameni au minte analitica ??? Cati isi pun neuronii la munca cand e atat de usor sa adopti legendele ….

 3. #3

  Isn’t it ironic?

 4. #4

  cateodata prostia te doboara

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
 • Nimerick al șaișpelea

  26 martie 2019

  Trecu juma’ de veac și poate-un pic. Erai ca un borcan cu loz în plic și-am încercat să îți extrag spre seară ciorapii fumurii de domnișoară cînd mi-ai șoptit cu […]

 • PNL dă testul de intelligence

  26 martie 2019

  PNL și-a chemat tinerii la Sinaia sub protecția Sfîntului Ionescu Quintus, un fost slujitor al Securității, ale cărui turnătorii l-au îngrozit și pe Diavol. Cei ce-și zic urmașii Brătienilor au […]

 • Ce folos că nu-i vreo frumusețe, dacă nici prea smartă nu-i?

  26 martie 2019

  Viorica Dăncilă, scăpată din lesa scurtă de la București, e precum buzduganul trimis de Zmeul Zmeilor să bată de trei ori în ușă, pentru a anunța că urmează ceva. Dar […]

 • O dramă liberală cu un naționalist de operetă

  19 martie 2019

  Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de […]

 • Marketing și duplicitate

  19 martie 2019

  Frumoasele mașini germane slujesc lăcomia unor grupuri de afaceri cu înclinații penale. Grupul Volkswagen, de pildă, “a minţit în mod repetat şi a înşelat investitorii, consumatorii şi autorităţile de reglementare, […]

romania100