Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu deştul pe carte

Zoom Cu deştul pe carte

Toate experimentele cu programa şcolară ale miniştrilor care au fost plantaţi la Educaţie de la Mihai Şora încoace au dus la balamucarea învăţămîntului. Jocul de-a băgăm asta şi scoatem aia i-a zăpăcit pe profesori, care nu mai ştiau ce să predea la ore. Iar elevilor atît le-a trebuit cînd au văzut că una nu prea învaţă şi alta li se cere la examene. 

Educaţia a tot fost reformată pînă a ajuns pe butuci. Dacă mai adăugăm şi grevele profesorilor şi exodul din învăţămînt al celor capabili să facă bani fără să-şi mai bată capul cu toate loazele ajungem la rezultatul de azi, că unul din doi elevi de 15 ani nu înţelege ce citeşte. Adică ştie alfabetul, dar asta nu-i foloseşte la nimic. Cum vine asta? Simplu. S-a renunţat la cinstitele ore de lectură din gimnaziu în care profesorul trebuia să-i pună pe domnii elevi să citească cu glas tare, pe rînd, şi îi ardea la notă pe cei care nu continuau lectura de unde trebuia. Şi după fiecare fragment, se scoteau „ideile principale”, tomnai ca să priceapă învăţăceii ce le-a fost dat să citească. Pentru profesor orele astea sînt enervante, dacă n-are stofă de pedagog, fiindcă el însuşi trebuie să stea cu nasul în text, dacă nu l-a învăţat pe dinafară, ca dirijorul partitura.

Dar cu toate idioţeniile despre revoluţionarea învăţămîntului scremute de miniştri inepţi am ajuns ca în experimentul lui Claude Levy-Strauss în care membrilor unui trib care nu ştiau ce e cinematograful li s-a proiectat un filmuleţ, apoi au fost rugaţi să povestească ce văzuseră. „O găină!” au spus toţi. „Ce găină, fraţi tribali?” s-a minunat autorul experimentului care le dăduse să vadă o chestie cu nişte oameni care făceau ceva.

Cînd a revăzut filmuleţul, omul alb a descoperit că într-adevăr prin cadru trecea o găină. Elevul romîn de 15 ani nici măcar găina n-o descoperă cînd citeşte un text.  Aşa că de la toamnă în gimnazii se bagă la loc orele de lectură, cu deştul pe carte. Poate mai învaţă şi profesorii ceva.

7 comentarii

 1. #1

  Nu vad de ce nu s-ar baga si la liceu niste ore de lectura … ca Doamne multa nevoie ii.

  Macar ar fi in stare sa citeasca cursiv eticheta de la bere.

 2. #2

  paradoxal, nepricepem la basisme si boccisme,dar practica ne omoara, ce sa mai zicem, ca banul si politica e ochiul din umbra al” bravului nostru capitan de epave polituce”.
  Sa traiti bine!!! ma rog, ca o blonda, un tinichigiu, ospatar si capitan de ??

 3. #3

  Teodorescule, pe “Levy”- Strauss il gasesti la Obor la raionul imbracaminte. Ala cu indienii e Levi.

 4. #4

  ar trebui sa bage si gramatica in liceu pt ca 99% din liceeni pun absolut aiurea cratimele, virgulele, n-au auzit de articolul hotarat si asa mai departe

 5. #5

  Despre scriere nu se spune nimic ? Orele de caligrafie si scriere au fost demult radiate.
  Domnule teodorescu, comentariile tendentioase la adresa profesorilor nu va onoreaza. Dumneavoastra de ce ati renuntat la munca de dascal ?

 6. #6

  orele de lectura si de scriere ar trebui pastrate pana in ultimul an de liceu. pt ca, din pacate, Doamneeeeeeeee, multa nevoie e de asa ceva si mai sus…..

 7. #7

  „Orele de lectură”erau,pentru cine se străduia să accepte rostul lor,dar botezate altfel:comentariul pe text.nNu-i foarte ușor(comparativ cu să te plimbi prin clasă dictând),dar e minunat pentru tine dascăl-iubitor de literatură,cât și,mai ales,formarea învățăceilor tăi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]